Deset let od vzniku webu

S oslavou desátých narozenin často dochází k bilancování, nostalgickému ohlížení za dosavadní životní poutí a psaní prvních memoárů. Tak to funguje jak u lidí, tak u webů. Děkujeme všem, kdo se na obsahu webu podíleli, stejně tak jako všem čtenářům. A samozřejmě Honzovi, jenž se o chod stránek po celou dobu existence stará. Podrobné statistiky webu, i se jmény autorů, jsou každý rok aktualizovány, proto nemá smysl je na tomto místě předatlovávat (v menu sekce Různé).

Následující krátký průřez historií mapuje všechny důležité události spojené se vzhledem, funkcemi nebo využitím webu.

6. 6. 2006 – Jen pár dní po objevení Internetu startujeme klubový web na adrese sokolceskybrod.wz.cz (vývojářské studio Jirásek, Fiala).

18. 6. 2006 – Reportáž z Mistrovství ČR družstev starších žáků, Seč, 03. - 04.06.2006 – historicky první článek.

3. 9. 2007 – Přesun na profi .cz doménu, od této chvíle se jede na zisk.

1. 2. 2008 – Tzv. Vítězný únor. Kompletní předělání vzhledu a struktury webu.

 

Úvodní stránka před Únorem.

 

Úvodní stránka dnes.

 

8. 2. 2008 – Vytvořením sekce Diskuze se přibližujeme fanouškům a poskytujeme jim fiktivní prostor pro skutečné neshody.

1. 6. 2008 – Počátek odborných a vysoce ceněných článků (mj. dvakrát zisk Pulitzerovy dcery) s komentovanými partiemi nebo úryvky v podobě diagramů se datuje do roku 2008. První celá komentovaná partie vznikla rukou Michala Fokta v simultánce s IM Hausnerem.

7. 10. 2008 – Začíná se projevovat tehdejší vliv avantgardních francouzských šachových webů – viz matematická úloha Miroslava Urbana Koza a její pastvina.

20. 3. 2009 – Z potřeby neustále něco hodnotit a ztotožňovat se s ostatnímu uživateli vzniká první anketa „Udrží se áčko v KP?“ Zvítězila ironicky laděná odpověď „Určitě“. Interaktivita stupeň tři sta.

7. 6. 2009 – Z dobového tisku: „Ke (včerejšímu) třetímu výročí od spuštění těchto stránek byla zveřejněna jejich anglická verze. Pro změnu jazyka jsou nad anketou klikací vlaječky. Připravují se překlady i do dalších jazyků...“ Že si nepamatujete? Byli jsme možná jediným českým šachovým webem se čtenáři po celém světě – zaznamenali jsme přístupy mj. z Keni, Grónska nebo Jupiteru. Bohužel (nebo bohudík?), trend se postupně obrátil – cizojazyčná verze zanikla, a ke všemu v současnosti publikujeme obsahy, kterým nerozumí ani Češi…

12. 10. 2009 – Proměna hlavní stránky, nově jsou aktuality a články klikací. Krátká upoutávka před rozkliknutím navíc může čtenáře včas odradit.

 

Úvodní stránka dostává atraktivnější podobu.

 

13. 3. 2010 – Kuriózním způsobem vzniká oddílové logo, jež okamžitě zkrášluje/zohavuje hlavní stránku. Původně jsem totiž jenom prosil Peťana Tůmu, jestli by mi nepůjčil lego… Obrázek později lehce upravil Jaroslav Vorlíček.

7. 6. 2010 – Opět výročí, opět novinka – tentokrát statistiky webu.

15. 8. 2010 – Různé vylepčováky, lepčí menu… lepčí menu pro každého!

31. 8. 2011 – Na světě jsou také hráčské statistiky. Honza Fiala obě statistiky pravidelně staticky statutárně statistikuje. Prostatisticky.

11. 11. 2012 – Tomáš „Guga“ Gustab namontoval nějaké rozhraní, díky němuž může články přidávat kdokoliv. Jedná se dost možná o největší přelom v historii našeho webu, protože teď může každý publikovat jakoukoliv hovadinu (viz třeba právě úvodní článek vložený Čendou „Chupa Chups“ Čermákem s názvem Orangután a jiná zvěrstva).

 

Zpočátku byly populární šachové přezdívky uprostřed uživatelských jmen – ty se staly také symbolem uvolnění poměrů a tzv. období publikační anarchie (zhruba podzim 2012 až jaro 2013).

 

11. 8. 2013 – Kromě stávajícího sokolceskybrod.cz začíná fungovat také sachyceskybrod.cz. Nárok vlastnit dvě domény pro jednu stránku dosud někteří omezenci a náčelníci nebyli schopni pochopit.

20. 10. 2013 – První, a bohužel zatím poslední online přenos partie na našem webu. Diváci mohli živě sledovat koncovku souboje Šedivý–Svoboda ze zápasu Český Brod B – Neveklov.

2. 12. 2013 – S nástupem tabletů zažíváme skutečnou technologickou revoluci. Poprvé používám elektronickou tužku, kterou našemu oddílu věnoval Pavel Karoch. Potřebuji se podrbat mezi lopatkama. Později vychází článek Elektronická tužka: Tesař–Čermák.

 

Videorozbor s elektronickou tužkou.

 

6. 5. 2015 – Honza Fiala zveřejňuje po mnohaleté práci své monumentální dílo Historie šachu v Českém Brodě (hlavní postavou F. L. Věk). Symbolika: Webové stránky pokračují svou činností ve psaní novodobé kroniky.

14. 8. 2015 – Měsíc a půl probíhá na stránkách souboj mezi Moravcem a Světem. Svět nakonec se štěstím vítězí. Během 24 hlasovacích kol jsme zaznamenali celkem 192 hlasů.

6. 6. 2016 – Deset let od zprovoznění webu.

 

Důležité okamžiky už znáte, takže už přidám jen něco málo k vývoji poetiky webu. Obecně platí, že na našich stránkách naleznete mnoho trapných a ještě mnohem horších pokusů o originalitu, neřkuli zábavu. Pravidelní autoři článků se již dávno smířili s tím, že jedinými čtenáři jsou oni sami.

Zpočátku převládala strohost a pouhé aktuality, postupně jsme ale přišli na chuť zápasovým reportážím, což přineslo i významné zvýšení návštěvnosti. Příklon ke stále většímu avantgardnímu pojetí článků pak odstartovala již zmiňovaná hádanka ideového vůdce webu Miroslava Urbana – jeho Koza a její pastvina (jeho, její? Čí teda?), dále Šachy a krásné ženy nebo článek Pro pobavení rozhodujícím způsobem ovlivnily většinu ostatních autorů. Po nástupu Čendy Čermáka do oddílu pak následoval posun na samý okraj žánrového spektra – k postmoderní dadaistické dekadenci. Ta se vyznačuje tím, že napíšete cokoliv, jakkoliv, nikdo to nemusí chápat, ale vám je to úplně jedno. Zároveň se významným způsobem rozšířil okruh témat, což považuji za největší devízu našeho webu – zápasové reportáže a diagramové články jsou stále tím jádrem, ale už jsme zakusili i články ze světa počítačového šachu, historické články, teoretické články, referáty z krajských bafuňářských konferencí, tzv. unikátní projekt, rozhovory, tipovací soutěž, hlasovací partii Moravec–Svět, elektronickou tužku, řešili jsme řadu lingvistických či teologických otázek, ale i další, zcela nešachové problémy.

Samostatnou kapitolou jsou pak nadpisy článků. Řekl bych, že máme patent na dementní, nebo přinejlepším zvláštní nadpisy. Rozhodně bych to ale neměnil. Závěrem se tak pojďme podívat, co jsme za těch deset let vyprodukovali.

Slušné procento nadpisů tvoří různá hra se slovy a s písmenky, jež autorovi připadá vtipná, ve skutečnosti ale není. Jak jsem vypozoroval při nominaci do tohoto souhrnu, vůdčí osobností této dada frakce jsem já (V. Moravec, těší mě), např. zápasové reportáže Body Lysou nadlabem, Chutná Hora, Áčko Čáslaví vysoké vítězství nebo třeba V Koutech jsme byli a za rok zase buben!, F jako fšednost f šachové literatuře a V Říčanech čaroval Čenda Čermág! .

Osobně mám nejradši Čendovy nadpisy – např. klasiku v podobě Trénink před derby skoro i s body a Vyhrávat věčně prostě nešlo no. Vidíte to no na konci? Kdyby se hlasovalo o nejlepší slovo webu za posledních 10 let, volil bych právě tohle konkrétní no. Čendovy nadpisy se často vyznačují jakousi zvláštní absencí koordinace (vliv dekadence), navíc jsou někdy přiměřeně, až příjemně expresivní. Do podobné kategorie patří i Ach jo, jsme příliš dobří... (Fiala), Bylo to o nos (Fiala), Skvělá půlka na pětce (Jirásek) nebo „Zbytečně“ vysoká výhra není nic oproti partii na 1. (opět Čermák).

Samostatný šuplík plní nadpisy poučné a hádankovité, jinými slovy je při jejich čtení nutné použít na chvilku mozek: M ... ční hudba (Fiala), Nechybělo málo (Moravec) a Jatka v Bakově aneb kdo pozdě chodí, má méně času (Moravec). Asi největši UFO v této kategorii je 0,5 >=< 0 vyber správné znaménko (Fiala). Největší Seneca je zase Nezáleží na tom, jestli je dobrý hráč. Záleží na tom, jestli dobře hraje. (Koller).

Celý článek by nejradši napsali rovnou do nadpisu Miroslav Urban: Co má společného VŘSR s 8. kolem KS-B, sehraným 19.2.2012 ?, Krajský přebor mládeže v rapidu – jak jsem to viděl ze sálového pódia od počítače.; a Michal Fokt: To nejlepší nakonec aneb Sladká trojtečka v čmeláčím hnízdě, Dvě stě procent pod stromeček aneb důchodcovo druhé a poslední zmrtvýchvstání.

Čenda rád využívá kulturních odkazů, viz Včera, dnes a pátek, "Nové epochální vítězství Céčka v Pečkách!" a Tři věci aneb jedna věc a k tomu ještě další dvě věci. Na poslední úsporný nadpis navazuje strohé Vyhráli jsme a máme tři body (Moravec).

Rád bych upozornil na téměř zapomenuté preview později dopsaného souhrnu sezóny Závěrečný článek o C družstvu již vyběhl na svou pouť (Brandejský). Dle mého soudu poměrně nedoceněný polotovar. Zmínit musíme také kontroverzní Můžou za to černí? (Fiala).

Zkraje roku 2012 vznikla jediná opravdová trilogie, každý díl měl jiného autora: Úspěšné přepadení zájezdního hostince U Černohlávků v Sendražicích. (Urban), Úspěšné přepadení zájezdního hostince U Černohlávků v Sendražicích – po druhé (Brandejský), Přepadení zájezdního hostince U Černohlávků v Sendražicích (Radovan Bednařík st.).

Pro nalezení starších článků stačí sjet na hlavní stránce úplně dolů a rozkliknout zobrazit všechny aktuality. Pak už stačí vyhledat pomocí Ctrl+F. Tak čtěte, pište a čtěte! A pište!

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod