Sokol Český Brod B (Regionální přebor D 2009/2010)

kola: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. závěrečný
diagramy z kol: 2. 8. 9.
fotky

1. kolo, 18.10.2009, Sedlčany

ŠK KDJS Sedlčany A   Sokol Český Brod B
Havelka Petr K 1919 ½ - ½ 1960 Doležal Jan H
Šurnický Milan ZK 1790 0 - 1 1877 Fiala Jan V,K
Mandovec Antonín 1660 ½ - ½ 1721 Šedivý Ondřej
Maroušek Jiří 1728 ½ - ½ 1723 Koller Martin
Cihlář Oldřich 1587 0 - 1 1523 Saur Miroslav
Vopat Jan 1533 0 - 1 1561 Jirásek Michael
Kozel Petr 1407 ½ - ½ 1441 Záběhlický Jiří
Brož Karel 1322 0 - 1 1392 Švec Stanislav
  2 : 6  

 

Prý vyrovnaný zápas

"30 let nevyhráli v RP!" šířilo se o našem soupeři v šachoárech už dlouho před utkáním. Naše případná prohra měl být supertrapas. Tyto zvěsti se ovšem ukázaly jako nepravdivé. Ondřej Matějovský měl dokonce tvrdit, že to bude vyrovnaný zápas! Z toho si ale naše družstvo dělalo jen pramálo. Standa dokonce tak malinko, že málem ani nejel... Hráči ale ukázali bojovnou náladu, a Standa se díky tomu mohl v Sedlčanech chlubit, že z domova vyjel v 7:45, ačkoliv sraz před sokolovnou byl v půla (tím už se ale pochopitelně nechlubil). V Sedlčanech na náměstí jsme se setkali. Standovci seděli v autě a čekali, až přijedem a najdem cestu do kulturáku. Já na normální mapě a Jan Doležal na fotomapě. Přivítání nebylo nikterak bujaré, domácí dokonce doufali, že nepřijedem, a v některých tvářích byly rozeznat známky zklamání! Za to následovala pomsta z nejkrutších - na 82 polích.

Jako první o sobě dalo vědět to nejtvrdší jádro, ti, bez kterých bychom se na tento zápas snad ani nedonutili vstát z postele - řidiči. První bod béčka v této sezóně si na klopu připíchl Miroslav Saur. Udělal to jako bůh všech bohů Zeus - zčistajasna vrhl blesk v podobě matu. Standa měl díky vydatnému spánku hodně energie a dobře se soustředil, narozdíl od jeho protivníka, který ho obdaroval nejdříve pěchem a poté kvalitou, načež vzdal. Vzápětí Sedlčaňan vysvětlil: "To byla takzvaná šachová slepota." 0:2

Jiří Záběhlický zapůlil mírně lepší věžovku. Jako jediný z manšaftu měl mladšího soupeře, jediného dorostence v domácí sestavě. Sedlčany mají ještě hodně co dohánět... Tiumenes - tak Míša pojmenoval svého koně uprostřed pole, obklopeného třemi fanoušky, kteří teprve dohromady měli aspoň rovnající se cenu. Tiumenes zdolal obávaný skok pěšcis, aby pak zničil střelcis. Vyhraná věžovka pak nebyl žádný problém. 0,5:3,5

Zraky všech se nyní upíraly vzhůru na přední desky, zvláště pak na Martina. Dobrou hrou donutil soupeře k bezrošádovému šachu. Pak do něj nacpal kvalitu a pustil se do hurá útoku. Po 30. tahu černého partie přešla do pozice na diagramu:

diagram1

Úloha: Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Martin to bohužel neviděl a pokračoval 31.Db4?? Když už útok vyprchal, zachránil ho věčný šach. Nebo v Žitný? Velice zajímavá partie se hrála na první desce. Naše nová posila, z Poděbrad hostující Jan Doležal, se v ní uvedl velice dobře. Přezrálý Hermelín byl ale příliš houževnaté sousto, půlka tedy stačila. A tím nám náš nováček zajistil první letošní vítězství! 1,5:4,5

"Začínám chápat jednu věc,
že neprorazím hlavou zeď..."

jako by si Ondra pobrukoval tváří v tvář kamenné zdi vybudované na šachovnici jeho soupeřem. Místo toho si raději sezobl pinčla, kterého ale dlouho neudržel. Konečný smír naznačuje, že po loňské olympiádě (2. - 6. kolo) bude asi Ondra hrát více na jistotu. A stejně jako před týdnem za áčko, zase to zbylo na mně. Vystaven tlaku nepřátelských pacifistických organizací, opakovaně tvrdě požadujících řešení mírovou cestou za jednacím stolem, jsem pokračoval ve vlekoucím se prosazování bojovníka navíc, až jsem nakonec mohl vyvěsit svoji vlajku. 2:6

Ukázali jsme Regionu "dé" (a ještě taky teda celému světu, no...), že i přes ztrátu V. Fabiána na to máme! Bojujme za něj! Za jeho čest a věčnou slávu!

Článek Petra Havelky na sedlčanských stránkách

Jan Fiala

 

2. kolo, 08.11.2009, Český Brod

Sokol Český Brod B   JAWA Brodce B
Valtera Jiří V 1987 ½ - ½ 1967 Hroník Petr
Koudelka Ivan V,ZK 2018 0 - 1 2104 Holub Milan V
Fiala Jan V,K 1877 0 - 1 1964 Procházka Petr V
Šedivý Ondřej 1721 0 - 1 2117 Fialka Miroslav V
Záběhlický Jiří 1441 0 - 1 1908 Smolka Josef
Švec Stanislav 1392 0 - 1 1691 Frischmann Otto
Brandejský Vít 1365 0 - 1 1488 Třebický Jiří
Čutík Jan 0 0 - 1 0 Vnouček Martin
  ½ :  

 

Béčko zachránilo čest

Snad jediné, co se povedlo, bylo otevření klubovny před příjezdem hostů. Jinak všechno špatně. Radiátory počínaje. V pátek byly odvzdušněny, ale přes sobotu stihly nabrat obrovské množství vzduchu. A i když byly ráno zase odvzdušňovány, stejně moc netopily. Oproti tomu elektrické topítko se se svým úkolem vypořádalo nadmíru dobře.

Jako první jsem po hodině hry rupnul já. Doplatil jsem na domácí přípravu. Stařičký Fritz 8 mi ukazoval ve variantě hrané v partii výhodu, ve skutečnosti už jsem ale stál na pokraji prohry. Bylo by ale srabské svádět prohru na počítač. Naivně jsem si myslel, že soupeře překvapím, ten ale prokázal hluboké teoretické znalosti a záhy obětí kvality vynutil výhru. Byla to má první vážná prohra v této sezóně. A když prohra, tak pořádná - král hrdina v 16. tahu padl se ctí na poli f5, tah před matem. 0:1

Zlí jazykové tvrdí, že jsem tím družstvo značně demoralizoval. Nicméně si myslím, že hráči už určitě viděli i horší a rychlejší prohry a jsou dost otrlí. Tak či tak, další konec nastal hned vedle. Ivan Koudelka, v pozici typu výměnný caro-kann s c3, vyměnil na e5. To ale neměl dělat, protože soupeř vzal pěšcem a vzniklou obrovskou prostorovou převahu na královském křídle využil k drtivému útoku na krále. Na to už nebylo medicíny. Velký kambek ohlásil Honza Čutík, žolík pro tento zápas. Ukázal, že šachy nezapomněl, a nerozehrál zle. V závěrečné nestejné střelcovce stále bojoval, ač měl o dva piky míň. Pojednou ale nevěděl, co hrát, a tak se vzdal. Méně se zahájení povedlo Ondrovi, kterému chybějící bojovník, špatná struktura a král na d8 zajišťovali dlouhodobou nevýhodu. S pomalou smrtí se ale Ondra smířit nehodlal a sympaticky se snažil o protihru. Neuklizený král ale po otevření sloupců neměl šanci přežít. Partií na paté šachovnici prostoupily paranormální jevy. Jinak si její průběh nedokážu vysvětlit. Jiří Záběhlický po dobrém počátečním vývinu najednou začal figury stahovat na 1. řadu a upadl do pasivity. Hlavně ale od začátku neuvěřitelně ztrácel čas a brzy se dostal do obrovské časovky. Bohužel stále zapisoval a nezačal ani blicat. Každý blicař potvrdí, že sekunda na tah, to ještě jde. Budík a přidanou hodinu oba hráči ignorovali, takže jsem musel z pozice rozhodčího zasáhnout. "Spad ste." Psal se 38. tah.

Průběžný stav se nadlouho ustálil na 0:5. Že body nezískáme, už bylo jasné i těm nejvěrnějším fanouškům. A že jich bylo - Jaroslav Zajíček, Zdeněk Chybný, Miroslav Urban a Michal Fokt.

Standa si po oboustranně živé střední hře ve věžovce špatným postupem piků znemožnil účinnou protihru. Zbytek partie jen popotahoval a zprvu tápající soupeř už své pěchy posouval správně. Vítek mohl v zahájení získat figuru, ale velkoryse ukázal svou skromnost a nechal ji žít dál. Později bránil velmi složitou pozici, kdy nepřátelský střelec měl ze svého hnízda na mušce vše důležité a věže útočily na slabiny. Vítkovy pasivní věže a nemocný kůň jen přihlíželi pomalé zkáze.

Za stavu 0:7 vše viselo na Jiřím Valterovi. Po útoku ve střední hře přešel do hodně lepší věžovky, kde ke vší smůle vypustil výhru (byla-li to ovšem) a zbylého a pěšce do dámy neprotlačil. 0,5:7,5 Sněhulák nepostaven.

Podobně jako před týdnem v céčku,...
...debakl byl vzdálený pouhý půlbod.
...čest zachraňovala první šachovnice.
...o výsledku rozhodly chyby na 2. až 4. desce.

Co na tom, že jsme nebyli v základu - soupeři taky ne. Výhra v našich silách asi nebyla, těsná prohra však určitě ano. A protože takzvaný "Kostelec" porazil Sedlčany stejně jako my rovněž 6:2, vypadá to na zásmuckou plicht. :-)

Jan Fiala

Diagramy z debaklu béčka

2. kolo, 08.11.2009, Sokol Český Brod B - JAWA Brodce B, Český Brod

Tento zápas byl bohatý spíše na chyby, než na krásné kombinace. Můžeme jen litovat, že následujících chyb se dopustili výhradně naši hráči.

 

 

Brandejský - Třebický po 6...Jb8-c6
diagram

Černý zahájení zcela zkazil a Vítek teď měl zahrát prosté 7.Dxc6+! se ziskem figury. Chytání dámy samozřejmě nevychází - 7...Sd7 8.Db7. Nyní při napadení věží dáma uhne na a6 a utíká, napadení střelcem nejde pro Dxa8. Plán s rošádou, uhnutím dámy a zdvojením věží dost dobře nejde pro Dxc7 a je moc pomalý. Navíc bílý sám zahraje Je5. Vyhraná pozice s figurou více mohla znamenat bod pro nás. Bohužel, nestalo se.

 

 

Fiala - Procházka po 16...Va8-e8
diagram

Král sebral tři figury a dostal se až na f5. To je samozřejmě obecně v zahájení neudržitelné, zde navíc hrozí jednotahový mat 17...g6#. V případě jediných obran 17.Dg5 nebo 17.Dh6 přijde 17...Jxd4#. Vzdání se je proto na místě.

 

 

Záběhlický - Smolka po 14...b7-b5
diagram

Pozice je zhruba vyrovnaná, jako nejlepší se zdá 15.a3. Přišlo ale nepochopitelné 15.Sc1? b4 16.Jd1? a rázem vzniklé skladiště znamená výhodu pro černého.

 

 

Frischmann - Švec po 23.Vc1xd1
diagram

Standa se zde bohužel tahem 23...b4? dopustil těžké strategické chyby. Po 24.Ja4 Sb7 25.Sc4 jsou černí pěšci trvale znehybnění, opozdilec c5 je velká slabina a černopolák si jen tak nezahraje. Mělo přijít 23...c4! a šance jsou zhruba rozděleny.

 

 

Valtera-Hroník po 44...Kf5-f6
diagram

Zde je na výběr více možných tahů, bílý se ale rozhodl pro slabší z nich. Následovalo 45.bxa5? Vxa5 46.a4? (určité šance ještě skýtalo 46.Vg4) g5! 47.hxg5 Vxg5 a vzniklá pozice už vyhrát nejde, ač se o to bílý ještě pěknou chvíli pokoušel. V pozici na diagramu mělo přijít například 45.Kb3 s plánem Ka4, b5. Po výměně pěšců jsou s b pěšcem naděje na výhru velké.

 

Jan Fiala

 

3. kolo, 22.11.2009, Zásmuky

ŠK Kostelec nad Č.l.   Sokol Český Brod B
Vrabec Miloš V 2157 ½ - ½ 1987 Valtera Jiří V
Koyš Milan V 2057 ½ - ½ 1960 Doležal Jan H
Bouček Vlastimil V 1994 1 - 0 1877 Fiala Jan V,K
Forman Daniel ZK 1942 1 - 0 1721 Šedivý Ondřej
Forman Miroslav 1895 1 - 0 1561 Jirásek Michael
Šilhánek Jindřich 1705 ½ - ½ 1441 Záběhlický Jiří
Bednařík Radovan 1711 ½ - ½ 1392 Švec Stanislav
Kořínek Oldřich K 1560 1 - 0 1365 Brandejský Vít
  6 : 2  

 

Zápas Sokol Český Brod B - Pražáci v Zásmukách

Zcela nečekaná půlka se urodila úplně nahoře. Stalo se toho tak málo, že se k tomu snad ani nedá nic napsat. Na další výsledek jsme, bohužel, také nemuseli dlouho čekat. Míša získal dobrou pozici a nejspíš by dospěl k výhře, kdyby nepřehlédl dušeňák. Podobně si vedl i Vítek - získal bojovníka a pozice měla být vyhraná. Naneštěstí to ale zkazil a prohrál. 2,5:0,5

Nahoru a dolu hrál Jan Doležal. Nejdřív se mi zdál lepší, pak horší. Ve zdánlivě lepší koncovce dal remis. Moudré rozhodnutí, z něhož bych si měl vzít poučení... Za minulé kolo se revanšoval Jiří Záběhlický. Se silným soupeřem hrál dobré šachy, ale s nestejnými střelci byly šance na neremízu mizivé. 3,5:1,5

Českobrodský prapor pak drželi poslední tři, i když už začínalo být jasné, že tentokrát body nebudou... Ondra se zapletl do zápletek a po odpletení zjistil, že je o pika kratší. Dlouho pak ještě tahal věžovku, ale udržet se mu ji nepodařilo. Krtáce po Ondrově dohrání zapůlil Standa. Koncovka, kde měl dva střelce proti jízdě, byla sice trochu uzavřenější, přesto ale zůstávám přesvědčen, že se to, sice možná těžce, vyhrát dalo. Avšak Standovi nelze nic vytknout - ještě když se Ondra držel, odmítl remízu a teď už to bylo jedno.

No a za stavu 5:2 jsem zase dohrával já. Celou partii jsem stál špatně, ale vše jsem udržel a vzniklá koncovka se mi zdála vyhraná. Byla to ale jen jakási fata morgana a místo abych přijal remízu a jelo se domů, hrálo se dál. Po pěti tazích jsem prohlédl a remízu nabídl sám, ovšem bylo už pozdě. V prohrané pozici jsem zanedlouho podruhé zabředl do časovky. Pochvalu si zaslouží fandící družstvo a zvláště pak Ondra, který mi zapisoval poslední tahy. Oproti tomu Pražáky ani nezajímalo, že se ještě hraje, a dost vyrušovali při svých analýzách. Zvláště pak Jindřich Šilhánek, jehož "To už Bouček vyhraje" bylo zřetelně slyšet až k partii.

Něco takového u nás nemyslitelné. Ostatně, i tím soupeři dali najevo, že nejsou žádný tým. Všem je mimochodem zřejmé, že (s čestnou výjimkou céčka) Kostelec už dávno není Kostelec a tento klub s Kostelcem ani nemá příliš společného. Za jejich áčko letos nehrál Kostelák žádný, za béčko pouze Oldřich Kořínek. Kostelec dokonce ani není schopný udělat v Kostelci turnaj, ale v Zásmukách už měli tři ročníky. Zbývá jediná otázka - proč se klub nepřejmenuje? Že by si nedokázali odpustit pár piv, snad důležitějších než samotné šachy (dokážete si představit, že by hráli jinde než v hospodě? já tedy ne), aby se složili na poplatek? To asi nebude ten pravý důvod - spíš je jim to úplně jedno...

Jan Fiala

 

4. kolo, 06.12.2009, Český Brod

Sokol Český Brod B   Sokol Kolín C
Valtera Jiří V 1987 ½ - ½ 2008 Stehlík Jiří
Šedivý Ondřej 1721 0 - 1 1961 Kaplan Tomáš
Koller Martin 1723 0 - 1 1887 Macek Kamil H
Jirásek Michael 1561 ½ - ½ 1867 Franc Lubor ZK
Záběhlický Jiří 1441 0 - 1 1851 Vlasák Jiří
Švec Stanislav 1392 0 - 1 1808 Gabriel Jan
Šedivý Marek 0 0 - 1 1856 Tyko Josef
Homola Martin 0 0 - 1 1781 Pech Hynek
  1 : 7  

 

5. kolo, 17.01.2010, Vlašim

Spartak Vlašim B   Sokol Český Brod B
Horák Vladimír V 2045 1 - 0 1877 Fiala Jan V,K
Hrdina Robin 2048 1 - 0 1721 Šedivý Ondřej
Zvára David V 1967 1 - 0 1723 Koller Martin
Innemann František 1892 0 - 1 1523 Saur Miroslav
Staněk Ondřej 2020 1 - 0 1561 Jirásek Michael
Houdek Daniel 1733 1 - 0 1441 Záběhlický Jiří
Vonderka Lukáš 1796 1 - 0 1392 Švec Stanislav
Pýcha Patrik 1539 1 - 0    
  7 : 1  

 

Pecka ve Vlašimě

Michal Fokt nechtěl brzo vstávat, proto jsme byli v sedmi. Tak, hlavní otázka zodpovězena. Jinak ale šlo všechno dobře. Na nádraží všichni včas (vlak taky v 6:10). V 1. vagóně navíc Jiří Záběhlický. Na masárně také bez zpoždění, i když už začalo sněžit cestou a průběžně nepřestalo celý den. Na hlaváku jsme už vstupovali do pochodu, když Míša dostal hlad a trhl se, aby si něco koupil. My ostatní pokračovali a zastavili se pod 6. nástupištěm. Část družstva ale chtěla pokračovat až na sedmičku, kde svítil osobák směr Benešov s odjezdem 7:20. V ícéčku (konečná Linz Hauptbahnhof) jsme obsadili celé jedno kupé. Ovšem sedadlové, kterých tam bylo 6. Zkušení seděli proti směru, mladí, i s místem připraveným pro Míšu, po směru. Vtom si Jiří Záběhlický všiml Míšy - na 7. nástupišti...

V "plné" sestavě jsme výborně došli doprostřed Vlašimě, abychom špatně odbočili. Nakonec jsme se propletli nějakým sídlištěm a zanedlouho stanuli ve Sporthotelu. Zde jsme už, roztrhaní ve skupinkách, bloudili opravdu. Někteří úspěšně dobloudili až do hrací místnosti, pro další se jako zázrak objevil hoteluznalý spasitel Vladimír Horák.

Vyrovnali jsme velmi brzy. Miroslav Saur vyhrál vyrovnanou pěšcovku, kterou jeho soupeř lámal a lámal, až ji zlomil. 1:1 V té době ale ještě nikdo netušil, že to bude poslední zavěšení do sítě domácích. Martin vypadal přivyhraně, Míša a Standa dobře, ostatní aspoň vyrovnaně.

Místo ničení pěšcové slaboty a blokování nepřátelského izoláka Martin měnil a snažil se útočit. Když už pomalu nebylo čím, sezobl si dámu. Odevzdaného dřeva však za ni bylo příliš. Té cti obdržet od soupeřů prestižní titul "Nejzajímavější partie" se dostalo skvostu Míšy. Jeho protivník si z něj chtěl udělat boxovací pytel, ale to neznal Míšu. Ten už udržel pořádné útočníky! S lehkostí vše odrazil a pustil se do protiútoku. V matových choutkách zahodil koně. Mat bohužel nedal... 3:1

V divném zahájení Ondra ztratil kvalitu. A ani sáhodlouhé meditace to nemohly zachránit. U mě také proběhlo divné zahájení a také jsem zahrubčil. Již ovšem v horší pozici jsem soupeři dovolil volňáska navíc. A to byl konec. 5:1

Pozice po zahájení Jiřího Záběhlického vypadala dobře, Vlašiměn ale hrál přesně, což vyústilo v další porážku. Jako poslední dohrával Standa. S dvojicí střelců měl lepší vyhlídky, ale ztratil středového bojovníka. Dva rozhodčí se vyměnili, než ho soupeř doutahal. 7:1

Výsledek sice vypadá drtivě, v průběhu jsme ale měli dobré šance a vůbec to nemuselo dopadnout takhle. Dotáhnout dobré pozice do konce a nehrubčit, bez bodů jsme neodjeli. Na druhou stranu, v sedmi se hraje špatně a přední desky byly trochu chybět. Sejít se, bylo to úplně o něčem jiném. Tak jako tak ale patří všem hrajícím velký dík. Myslím, že se ukázalo, že jsme dobrá parta. Příště asi pojedem už v sobotu, přespíme a vykoupeme se...

Ani jsem nešel do bazénu, jak jsem původně plánoval (a to chtěli jen pade za hoďku!). Místo toho jsem z hladu zavelel do večerky přes sídliště. Raději jsme to ale vzali zase doprostřed Vlašimě, kde měl být obchoďák. Skutečně tam byl - Albert - a zavřený. Vyrazili jsme tedy do večerky, do stejné ulice, do které jsme ráno zabloudili. To už toho Standa s námi měl tak akorát a zamířil na nádraží. :-) Večerka byla lehce dražší, ale fajn. Zaujaly nás hlavně rohlíky, po čtyřech už zabalené do pytlíků. Problém nastal v okamžiku, kdy jsme chtěli rohlíků šest. Jako pohodit tam dva rohlíky jen tak volně? To jsme je radši narvali do již plného pytlíku. V čekárně (na takový vlakový zapadákov dost nové) začala pořádná žranice... Zpáteční cesta, opět bez problémů, se do Prahy nesla ve znamení analýz útoku Martina a Míšy, z Prahy ve znamení učení chmie - Míša na celostátní kolo olympiády a já na pondělní test...

Jo, a proč že pecka? Inu, tvrdé jádro...

Jan Fiala

Článek Vladimíra Horáka na vlašimských stránkách

 

6. kolo, 31.01.2010, Český Brod

Sokol Český Brod B   BIOMEDICA Říčany F
Valtera Jiří V 1987 1 - 0 1702 Lacina Ladislav
Doležal Jan H 1960 1 - 0 1635 Fojtů Tomáš
Koudelka Ivan V,ZK 2018 1 - 0 1654 Štoček Jiří
Šedivý Ondřej 1721 1 - 0 1483 Kótka Tomáš K
Koller Martin 1723 1 - 0 1484 Turek František
Fokt Michal 1443 0 - 1 1437 Říha František
Záběhlický Jiří 1441 1 - 0 1359 Fojtů Jiří
Brandejský Vít 1365 ½ - ½ 0 Štastný Miroslav
  :  

 

Splněný sen

Sen, že budu nehrajícím kapitánem. A právě v tomto zápase jsem jím byl. :-) A ukaučoval jsem nás k výhře. Ještě k tomu jsem to odpískal. Pokud si někdo myslí, že jsem oslabil družstvo, nechť si podrobně prostuduje naši soupisku a soutěžní řád.

Na velkou výhru (výhru vůbec) to však dlouho nevypadalo. Vítek a Ivan Koudelka byli přizdechlí, u ostatních jsem si výhody nevšiml. Pouze Jiří Záběhlický brzy získal figuru, ale její prosazování bylo dlouhé a nepřesvědčivé. Avšak nepředbíhejme, protože bodový účet otevřel Vítek. Měl štěstí, protože soupeř místo zesilování tlaku přešel do koncovky nestejných střelců. I přes různé výkyvy plichta. Útočné šachy se děly na pětce, kde Martin tvrdě nastoupil na královském křídle. Pohrozil matem a získal figuru. Pohrozil matem a získal figuru. 1,5 : 0,5

Zatímco mě Martin ve vedlejší místnosti přesvědčoval o nevyhnutelnosti odevzdání druhé figury, nestihl jsem hned dvoje podškrabávání. Málem i třetí. Vzniknuvší pěšcovou slabotu Ivan Koudelka ubránil, ale z obou hráčů byl spíše tím druhým. Není proto divu, že chtěl koncovku zapůlit, ale naštěstí našel hezký obrat na zisk pika. Zbytek by záviděl leckterý architekt - precizně narýsováno. Pozici, kterou hrál Jan Doležal, jsem nerozuměl. O to méně, když ještě získal dva střelce za věž. Dvoubarevné ostřelování už říčanský král nevydržel. Vzápětí slavil i Jiří Záběhlický, když si nepřátelský král nalezl doprostřed šachovnice, ač ještě nebyla pořádně koncovka. 4,5 : 0,5

Slavně jsme zvítězili, stačilo dát tři plichty a tradá. Jaký omyl!

Asi po dalších dvou hodinách dohrál Michal Fokt. Postouplý d bojovník vypadal dobře, ale po jeho výměně a následné pasivní hře získal soupeř mohutné centrum, těžko k ubránění. Už když v zahájení, s králem v uzavřeném centru, zahrál f2-f4, doufal jsem ve vražedný útok proti malé rošádě. Místo toho Jiří Valtera vyměnil baby a dlouhatananánskou popotahovanou věžovku vyhrál až v 75. tahu. Mnohem větší nervák předvedl Ondra. Zamyslel se a vymyslel, že zopakovat loňskou olympiádu nechce. Ukázal to v časovce, kdy získal dva píšky. Vynervovaný jsem pak přihlížel, jak popotahoval tu tímhle, tu támhletím pěšcem, místo aby koněm proskákal na zobanou piků. Cizí střelec by k tomu vůbec neměl co říct. Nakonec si dámu asi s dvěma minutami postavil, ale zas to málem nestihl. 6,5 : 1,5

Důležitá výhra, které dlouho nic nenasvědčovalo. Hlavně to zopakovat příště. Snad k nám na Valentýna budou Říčany E láskyplné.

Jan Fiala

 

7. kolo, 14.02.2010, Říčany

BIOMEDICA Říčany E   Sokol Český Brod B
Pospíšil Martin ZK 1910 1 - 0 1987 Valtera Jiří V
Skalický Tomáš 1946 0 - 1 1960 Doležal Jan H
Říha Jaroslav K 1991 1 - 0 1877 Fiala Jan V,K
Zamrazil Jan V 1905 ½ - ½ 1721 Šedivý Ondřej
Zděnek Pavel 1833 ½ - ½ 1723 Koller Martin
Říhová Kamila 1671 ½ - ½ 1561 Jirásek Michael
Blümel Michal H 1697 1 - 0 1441 Záběhlický Jiří
Skalický Radek 1935 1 - 0 1392 Švec Stanislav
  :  

 

Můžou za to černí?

"Jste pan Říha?" neodpustil jsem si před začátkem partie. Schválně kdo pozná, na co narážím? Po této stránce však vše bylo absolutně v pohodě, zato po herní už méně...

Míša v horší pozici dostal nabídku plicht. Vzhledem k pozici jasné přijmutí. Ale musím ho pochválit, že se zeptal. Nakonec ji vzal. Já po splácaném a smícháném zahájení neviděl figuru ztrácející motiv, který všichni znají, jen já ne. :-) - slovy Jiřího Valtery. Ten se dostal pod takovou palbu, že ji odrazil až bojovníkem a pasivní koncovku, již prohrál. V jednu chvíli ale mohl přejít do silného protiútoku, který by mu podle pozápasových analýz vynesl aspoň věčňák. 2,5:0,5

Velmi kruté. Nic však nebylo ztraceno, všichni zhruba roviny, až na Jiřího Záběhlického trpícího pasivitou. Dostal se s ní až do koncovky, v níž proti připochodovanému králi neměl šanci. Vtom jsem si všiml nápadného hovoru Martinova soupeře s říčanským kapitánem. Nejdřív jsem nechápal oč jde... Ano, bohužel tušíte správně - soupeř vzápětí Martinem nabídnutou plichtu bere. Hořký osud, přihlížet tomu... Škoda, protože více aktivity a prostoru na královském křídle - na výhru by mohl hrát jedině Martin. 4:1

Stálou formu si drží Jan Doležal. Získal figuru, přežil kisnu a brzy slavil. Po dlouhé suchařině vše zamířil na f7, poslední vítězný krůček však Standa neudělal. Protivník toho hned využil, pustil se do brejku, došlo k přečíslení a družstvo padlo spolu se Standou. Ondrova partie tak pozbyla smyslu dál hrát a způlila se. Pozice velmi nejasná, avšak plná života, určitě bych ji hrál, za hodně dlouho se to vyhrát musí. Ale nač zdržovat. 5,5:2,5

Zápas nic moc, ale viděli jsme letošní logo na trička Open Říčany! Skvělé, velice originální a lehké k pochopení. Po vysvětlení i pro Ondru...

Na závěr děkuji mužstvu, že v pohodě všichni přijeli, ač museli vlakem.

Jan Fiala

 

8. kolo, 28.02.2010, Český Brod

Sokol Český Brod B   BIOMEDICA Říčany D
Valtera Jiří V 1987 1 - 0 1846 Krejčí Martin H
Koudelka Ivan V,ZK 2018 ½ - ½ 1756 Havlíček Pavel K
Fiala Jan V,K 1877 ½ - ½ 1856 Hlína Miloš V,ZK
Koller Martin 1723 1 - 0 1722 Malý Dušan
Fokt Michal 1443 0 - 1 1622 Pilný Jiří
Záběhlický Jiří 1441 0 - 1 1696 Stárek Stanislav
Švec Stanislav 1392 0 - 1 1523 Rathouský Jakub
Homola Martin 0 0 - 1 0 Žádník Jiří
  3 : 5  

 

Zajímavé koncovky

Že prý aby se ten článek jmenoval... a už jsem to zapomněl. Něco s časem, který údajně rozhodl o partiích na 5. až 7. Martinu Homolovi ovšem nic takového nehrozilo ani zdaleka. V zahájení předčasně otevřel hru a ztratil figuru. Ani ne za půldruhou hodinu dostal mat. Po dlouhé odmlce se musel sklonit Standa. Nevedlo se mu o moc lépe. Brzy bez pinčla, později bez figury. Partii Jiřího Valtery se divili snad všichni. Získal kvalitu a čekal se bod. Místo toho ji nepochopitelně vrátil a utahával to v koncovce SxJ, naštěstí úspěšně. 1:2.

Sotva Jiří Záběhlický ustál první časovku, jež mu utla nadějný útok, topil se v druhé. Mezitím mu soupeř zajímavě obětoval kvalitu za hromadu piků. Ohodnotit si netroufnu, ale v časovce to udržet nešlo. Michal Fokt vypadal o ždibíček lepší. Ztráty pěchů ho však přivedly k prohře. 1:4

Rychloanalýza ve vedlejším pokoji ukázala, že Ivan Koudelka nevyužil mnohé nabízené šance. Neobětoval kvalitu za udržení pěšce na 2. řadě a nešel za matem. Vzhledem ke zdravotnímu stavu je však plichta dobrá. Vzápětí jsem zapůlil i já. Také jsem nevyužil šance. V časovce jsem navíc nezvládl výměny a skončil se špatným střelcem proti koni. Dobrý král to ale vyvažoval. Na výhru nemohl hrát nikdo. Zajímavě hrál i Martin Koller. Bojovníci rozházení po desce jako když je vysypeš z krabice. Martinovi ale byli blíž k proměnění. Za tím účelem obětoval kvalitu, ale asi nekorektně, páč to prý měl prohrané. Mně se to nicméně zdálo remizové. Pravdou je, že soupeř hrál slabě - Martin vyhrál. 3:5

Hosté si zápas chválili (aby také ne, když vyhráli :-) ). No, prostě jsme kulturně na úrovni.

Jan Fiala

Diagramová večeře s Říčany D

8. kolo, 28.02.2010, Sokol Český Brod B - BIOMEDICA Říčany D, Český Brod

Začneme zlehka, v podobě menší nevyužité šance v koncovce. Hlavním chodem bude ukázka šťavnaté oběti, která se bohužel nestala. Dorazíme se pěkně tvrdě, hrubou chybou v zahájení.

 

 

Fiala - Hlína po 31...Jb8-a6
diagram

Pokračoval jsem 32.Sa3, neboť jsem si nebyl jist výhodností výměny a také mi začínal docházet čas. Nic jsem ještě nezkazil, ale lepší asi bylo 32.Sc5 a po vynuceném 32...Jxc5 33.dxc5 moje šance vypadají lépe než v partii.

 

 

Havlíček - Koudelka po 40.Sf3-e4
diagram

Černý pokračoval 40...Vxb3 a velká výhoda byla tatam. V pozici ale existuje mnohem silnější tah, najdete jej? Řešení se zobrazí při najetí sem. Bylo by zbytečné zde rozepisovat varianty. Přijmutí oběti tahem 41.Se3 je každopádně pro černého výhodné. Udrží pěšce c2, sebere si na b3 a/nebo e5 a spolu s tlakem na proměnu pěšce je jasné, že to bude bílý, kdo bude zachraňovat holou kůži.

 

 

Švec - Rathouský po 9...Jb8-c6
diagram

Černý možná stojí mírně lépe, ale v zásadě se nic neděje. Přišlo ale nepochopitelné 10.Jd5? a po 10...Jxe4 to byl čistý pěšec méně.

 

Jan Fiala

 

9. kolo, 14.03.2010, Pečky

TJ Sokol Pečky A   Sokol Český Brod B
Hudec Ondřej 1920 0 - 1 1987 Valtera Jiří V
Píša Ivo 1761 0 - 1 1877 Fiala Jan V,K
Fekete František 1725 1 - 0 1721 Šedivý Ondřej
Nigrin Jiří K 1702 ½ - ½ 1443 Fokt Michal
Charous Zdeněk ZK 1642 1 - 0 1441 Záběhlický Jiří
Dobiáš Jaroslav 1718 0 - 1 1392 Švec Stanislav
Dobiáš Jaroslav 1502 ½ - ½ 1365 Brandejský Vít
Michálek Miloš 1580 1 - 0 0 Homola Martin
  4 : 4  

 

Sladkokyselá čtyřka

Výsledkový účet načal Marťas. 28 tahů za 20 minut, to je dobrý výkon. V rapidu. Nikoliv ve vážné. Po pohodovém začátku doplatil na svou uzavřenost. Na další obyčejnou ( = nudnou) to vypadalo na šestce. To by tam však nesměl hrát Standa. Připravil matový útok a brzy slavil. Před zápasem Ondra připomenul, že jeho soupeř, Jiří Fekete, má hodně remíz (8 z 8). Nato jsem zavtipkoval, že mu Ondra zkazí sérii. A zkazil. Bohužel. V zahájení neohroženě zpapal dva piky, ale tlaky na g7, e6, c7 a po c sloupci nevydržel. Chápu, že se rychle a nenápadně zdejchnul... :-) 2:1.

Partie na jedničce se vyjasnila nečekaně brzy. Jiřímu Valterovi stačilo takřka jen čekat. Protivník se v motanicích jím vytvořených sám zamotal. Místo figury méně ještě kalil vodu s věží a figurou za dámu, ale tady nám bod neutekl. Michal Fokt byl určitě spokojený - vždyť jednou mu ta každozápasově nabízená remíza přijata být musela. "Povedlo se." 3:2

Hlavním kamenem ve Vítkově partii byla jeho dáma. V babizárně (kde měl Pečan volného bojovníka navíc) s ní udělal asi 40 šachů, než mu soupeř nabídl plichtu. Na druhé desce jsem brzy získal pěšce a uplatňoval ho v koncovce. Nakonec jsem získával druhého pika. Nešlo tomu zabránit. Soupeř Ivo Píša nesportovně na svůj čas odešel od partie a asi půl hodiny se díval na další dvě zbývající hrající se partie. Vzdal teprve, když dohrál Vítek. Pozornost zbývajících hráčů se tedy upírala k Jiřímu Záběhlickému. Po přežité první časovce hned padal do druhé. Sice měl v koncovce pěšce míň, ale díky aktivním figurám slušné praktické šance. Pomalá a pasivní hra ale udělaly své. V prohrané pozici překročil čas. 4:4

Určitě to chtělo tři body, jež by nám dodaly potřebný klid. Škoda je to o to větší, protože ve zbývajících kolech už takovou šanci mít nebudeme. Na druhou stranu i bod je lepší než nic. Navíc jsme udrželi Pečky za námi. Sice těsně, ale udrželi.

Jan Fiala

Fokt – Nigrin, kritické pozice

9. kolo, 14.03.2010, TJ Sokol Pečky A - Sokol Český Brod B, Pečky

1) 17.-19.tah

diagram

17.Se3 (bílý původně uvažoval o Sf4, ale pak si všiml nevýhodného postavení černé dámy a rozhodl se zkusit, zda si jeho soupeř slabiny všimne) h5 18.h3 Jc6? 19.Sxc5! se ziskem pěšce (černý nemůže vzít pěchem pro Dxd7)

dále se stalo: 19. …Db7 20.Sa3 (zde jsem se obával, že po 20.Se3 by hrozilo 20. …Jb4 a že by mi po předpokládané výměně na c3 visel áčkový pěch, ale stačilo by bývalo 21.Dd2 s následným 21. …Sxc3 22.Vxc3 a možnostmi A) 22. …Dxe4 23.Sh6! se ziskem kvality nebo B) 22…Da6 23.Sh6 Vfc8 24.Ve2 a nebo C) 24.Vg3 Jxa2 25.Dd4 e5 26.Dd5 Vc7 27.Vxg6+!

Také po zvoleném 20.Sa3 a následném Da6 viděl asi bílý tak trochu strašidla – místo 21.Ja4 šlo prostě zahrát 21.Sb2 – bílý se obával téhož jako výše, ale tah Dxa2 (po Sxc3 a Sxc3) by byl pro černého sebevražedný, přišlo by Va1 s chycením dámy…

2) 25.-26.tah

diagram

Bílý s pěšcem víc v pozici na diagramu č-2 zahrál nepřesně – kalkuloval s tím, že černý bude zkoušet Jc6 a Jb4, čemuž chtěl zabránit, a proto zahrál Dd2, měl ovšem zahrát De2, což by znemožnilo následný černého manévr 25. …Jxc4! (při vzetí 26.b3xc4 by černý dobíral na a4 jezdce a stav by se srovnal, nemluvě o roztrhaných a tedy zákonitě oslabených bílých pěšcích na dámském křídle). Proto nakonec vzal na c4 věží a nabídl remízu. Přihlížející Dan Železný měl sice za to, že po 26.De2 by černý jezdce ztratil, ale nemilosrdná analýza Fritze 9 ukázala, že po 26. …Da5 by jej udržel.

 

Michal Fokt

 

10. kolo, 28.03.2010, Český Brod

Sokol Český Brod B   TJ Sokol Sendražice A
Valtera Jiří V 1987 ½ - ½ 1955 Mrázek Vladimír
Doležal Jan H 1960 1 - 0 1926 Březina Jindřich
Fiala Jan V,K 1877 1 - 0 1956 Poborský Josef H
Šedivý Ondřej 1721 0 - 1 1838 Stehlík Jiří H
Koller Martin 1723 ½ - ½ 1805 Řebíček Miroslav
Jirásek Michael 1561 0 - 1 1816 Uhlíř Václav K
Záběhlický Jiří 1441 1 - 0 1470 Semerák Jiří
Švec Stanislav 1392 1 - 0 1313 Kuta Lukáš
  5 : 3  

 

Jsme zachráněni

Doslova fotbalový plicht spískal Jiří Valtera. Párkrát táhl, aby se neřeklo, a odpískal konec. Ještě že nebyli diváci, jinak by ho určitě vypískali... V závěrečné pozici Míša chybil a po průlomu byl bez šance. Že se mu nebude dařit, jsem vzhledem k jakési sobotní oslavě očekával. Hlavně ale sestavu posunul, což své ovoce urodilo. Svou prohru navíc na nic nesváděl, jen že udělal chybu. 0,5:1,5

Dva pinčly brzy získal Standa, ale chytaly mě mory, když jednoho ztratil. K výhře potřeboval zisk celé dámy. Nechápu, jak může někdo (Ondra) prohrát výměnou francouzskou. A ne jednou. To bych ji radši ani vůbec nehrál. K tomu ještě ve zdechlině spadnout. Mně soupeř obětoval gěšce (g pěšce) za náskok ve vývinu a iniciativu, nedokázal toho ovšem využít. Po upevnění pozice jsem sám vyuřil nepřátelského krále uvízlého v centru. Zabránil jsem velké rošádě, ztrojil na d sloupci a soupeř tváří v tvář matům vzdal. Janu Doležalovi se povedl začátek, hromadil nepřátelské bojovníky a sám měl volňáska. A když se nenechal nachytat ani na věčňák, který tam stejně nebyl, připsal si další jedničku. 3,5:2,5

Jiřímu Záběhlickému se povedlo vše. Stál celou partii lépe, pěkným obrazem vyhrál figuru, vše poměnil a zvítězil. A žádné problémy s časem. Útočné choutky projevoval Martin, ovšem proti svědomitému soupeři nebylo kudy. Po výměně dam byl obrán o pika. V koncovce ho pak nestejní střelci zachránili od jisté vzdálenovolné smrti. 5:3

To je dost, že jsme taky vyhráli v takové silné sestavě. A vůbec - tak silná sestava se tu neobjeví nejméně rok a půl.

Jan Fiala

 

11. kolo, 18.04.2010, Benešov

TJ Sokol Benešov   Sokol Český Brod B
Skácel Jan 2043 1 - 0 1960 Doležal Jan H
Macků Emil 1957 ½ - ½ 1877 Fiala Jan V,K
Kubaljak Jaromír 1928 1 - 0 1721 Šedivý Ondřej
Blažek Ladislav K 1713 0 - 1 1441 Záběhlický Jiří
Voříšek Martin 1711 1 - 0 0 Šedivý Marek
Král Pavel H 1697 1 - 0 0 Bossanyi Daniel
Pikora Tomáš 0 1 - 0    
Kudrna Ivo 1482 1 - 0    
  :  

 

Torzo neuspělo

Ráno jsme si ještě na místě ujasnili, kam a jak že to vlastně jedem. V prvním vagóně nás již očekával Jiří Záběhlický. Prokázal dobrý odhad počtu hráčů, seděl totiž zcela vepředu, kde jsou sedadla 3 proti 3. Hovor se točil hlavně kolem končící sezóny. Na hlaváku jsme koupili hromadnou jízdenku. Ihned jsme se ale vrátili, že chceme zpáteční. Paní pokladní se tvářila nějak divně a ještě se ptala, zda to opravdu chceme ze Senohrab do Benešova... (do Senohrab, kde končí PID, jsme jeli na PIDku) Ve vlaku jsme si s Danem vyprávěli vtipy a hráli hru na osobnosti (někdo "je" známá osobnost a pomocí otázek na ano-ne se má zjistit, o koho jde). Snahy zapojit do hry i Marka nedopadly příliš úspěšně. Spolehlivý orientační smysl Jana Doležala nás zachránil od většího zpoždění, které tak činilo jen asi 10 minut. Prý protože to bylo sportovní utkání, museli jsme před zahájením ještě stát a mlčet. Prý minutu, ale ta chvíle se zdála nekonečnou...

A hned jsme prohrávali. Obou "vyhraných" hráčů mi bylo líto, ostatně jako vždy, když se něco takového stane. Mladý kluk a starý, s problémy se pohybující, pán si spolu párkrát zahráli a šli domů. Pro oba asi nebylo jednoduché se na zápas dostat a museli být rozčarováni. Sice sám Benešov k nám posledně přijel také v šesti, avšak tohle nebyla rozhodně žádná "pomsta". Hodně lidí prostě nemohlo a nechtělo. Dokonce je na místě mluvit spíše o štěstí, protože i z těch šesti chtěla hrát tak polovina... 2:0

Netrvalo moc dlouho a třetí nulu ve své první partii v regionálním přeboru přidal Dan. V zahájení ještě držel krok, ale po mnohých přehlédnutích ztratil, co se dalo, a byl zmatován. Stalo se to, čeho jsem se obával. Dan tam několik dalších hodin seděl a nudil se, nebo aspoň hrál s Markem, který dohrál po něm. Ten ve své partii stačil déle a dlouho i bez bojovníka, ale nakonec také prohrál. 4:0

Už ani nevyhrajem... Já a Jiří Záběhlický jsme stáli lépe, zbytek zhruba rovně. Jakékoliv šance ale zmařily časovky. Ještě před nimi ovšem zvítězil Jiří Záběhlický, když se mu povedl matový protiútok. Předtímútočil protivník a pravděpodobně zapomněl na zadní vrátka. 4:1

Ač se o hracích podmínkách a počasí obvykle příliš nezmiňuji, tentokrát tak učinit musím. Hrálo se v Klubu důchodců, jehož už jenom samotná existence je chvályhodná. I když místnost svou velikostí nevybočovala z průměru (dokonce bylo místa spíše méně kvůli nešťastnému umístění prvních čtyř desek - nešlo odsunout židli, abych nevrazil do hráče za mnou), byla opticky hodně velká. Tento dojem vytvářela veliká a nízko položená okna. Bylo jimi vidět na prozářené dětské sportovní hřiště, chvílemi využívané. Také prázdné předsálí místnost zvětšovalo. Teplo a zářící sluníčko vše umocňovalo, navíc společně s obrovským tichem vytvářelo takový zvláštní klid a mír ospalé neděle...

To vše možná mělo vliv na velkou spotřebu času hostů. Ondrovi spadl praporek a zanedlouho Jan Doležal v časovce přehlédl figuru. Partie obou dlouho vypadaly rovně. Nebýt kisen, určitě by neprohráli. Nakonec zbyla moje partie. Ve složité a pro mě lepší pozici mi zbylo pár minut na takových deset tahů. Protivník měl kolem třičtvrtě hoďky a údajně mou kisnu sehrál špatně. Každopádně se mi po zahrání 40. tahu zdála má pozice lepší a věřil jsem ve výhru, na kterou bych běžně dál hrál. Nabídl jsem však remízu, jež byla k (nejen) mé úlevě přijata. Nechtěl jsem totiž, aby na mě všichni čekali další až dvě a čtvrt hodiny, obzvláště mladí kluci. Stejně už o nic nešlo. Stačila ta půlhodina, kdy všichni sledovali můj praporek. 6,5:1,5

A podobně jako ve Vlašimě, pořídila se fotka. Foťáku se tentokrát ujal jeden z domácích, takže se pro příští generace zachovala památka na celou naši sestavu. Škoda že nás bylo málo, víc mě ale mrzí, že z áčka ani céčka žádná společná fotka není.

Dobrodružství jsme zažili na cestě domů. Do Senohrab jsme měli vlakovou jízdenku, odtamtud PIDku. Ale tu jsme potřebovali típnout. Od půlhodinového čekání v Senohrabech na další spoj nás uchránil rychle příchozí průvodčí. Že prý musíme být rychlí. V Senohrabech jsme vysprintovali. Označovače byli blízko, takže jsme vlak ani moc nezdrželi. Vše jistil průvodčí.

Jinak se opět hrála hra na osobnosti, tentokrát i s Ondrou a Janem Doležalem. Myslíte si možná, co je to za primitivnost, zkuste však sami přijít na nejtěžší osobnost dne. Pomocí obvyklých otázek se podařilo zjistit následující: Žijící, starý muž, Němec (konkrétně z jižního Německa), částečně vědec a spisovatel (jeho hlavní "obor" je však jiný), celosvětově velice známý. Žije v Evropě, ale nepodařilo se zjistit kde přesně. Mnoho evropských států bylo neúspěšně jmenováno. Nevíte? Zkuste nápovědu zde. Takřka k cíli už vede další nápověda zde. Kdyžtak je řešení zde.

Jan Fiala

spolecna.jpg

zleva Jiří Záběhlický, Ondřej Šedivý, Jan Fiala, Daniel Bossanyi, Marek Šedivý, Jan Doležal

 

Závěrečné hodnocení celé sezóny

Čistě podle umístění lze sezónu hodnotit jako úspěšnou, protože se béčko udrželo a postoupit nebylo třeba. Co se ještě týče výkonů jednotlivých hráčů, dopadly vcelku podle očekávání. Chtěl bych vyzdvihnout především Jana Doležala a dále Jiřího Valteru a Martina Kollera.

To bylo to lepší. Nyní k problémům. V dopravě chyběl Vladimír Fabián a mladí ještě jezdit nemůžou. Na Vlašim byly vánice, ale do Říčan už snad moc sněhu nebylo a v Benešově vládlo krásné počasí. Únava z dřívějšího vstávání a přestupů mohla mít špatný vliv na výkonnost. Těžko z toho někdo měl radost, ale přece všichni vstali, teda až na Michala Fokta. Jistě by mnozí raději jeli autem. I když je možná přehnané označovat toto za problém, přesto asi bude ve společném zájmu najít dobré řešení.

Horší to bylo s docházkou. Sice byla špatná, ale ne tolik, aby ohrozila udržení se. Jde o ty tři kontumace. O první, Michala Fokta, již bylo řečeno dost. Na poslední kolo do Benešova to byla asi taková zvláštní náhoda, zhruba jako loni. Někteří možná hrají příliš často a konec sezóny už jaksi nezvládají.

Jan Fiala

 

Konečné pořadí

Poř. Družstvo V R P Body Partie Skóre
1. Sokol Kolín C 11 0 0 33 45 62.5
2. JAWA Brodce B 9 0 2 27 52 62.0
3. ŠK Kostelec nad Č.l. 8 1 2 25 41 58.0
4. Spartak Vlašim B 7 2 2 23 45 56.0
5. BIOMEDICA Říčany E 7 0 4 21 35 51.0
6. TJ Sokol Benešov 4 2 5 14 32 44.5
7. BIOMEDICA Říčany D 4 1 6 13 24 36.5
8. TJ Sokol Sendražice A 3 2 6 11 28 42.0
9. Sokol Český Brod B 3 1 7 10 22 33.0
10. TJ Sokol Pečky A 2 1 8 7 16 28.0
11. BIOMEDICA Říčany F 1 2 8 5 19 27.0
12. ŠK KDJS Sedlčany A 0 2 9 2 13 27.5

 

Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
1. ŠK KDJS Sedlčany A X 2 1 1 ½ 4 4 2
2. ŠK Kostelec nad Č.l. 6 X 4 6 5 6
3. Spartak Vlašim B 4 X 5 4 2 3 7 7
4. BIOMEDICA Říčany E 3 X 5 3
5. TJ Sokol Pečky A ½ 3 X 3 1 2 5 2 4
6. TJ Sokol Benešov 7 4 5 X 3 2 6 3 4
7. JAWA Brodce B 7 6 7 5 X 7
8. Sokol Kolín C 5 5 6 X 7 5 7
9. BIOMEDICA Říčany F 4 ½ 6 2 1 X 4
10. BIOMEDICA Říčany D 2 1 3 5 1 3 4 X 5
11. TJ Sokol Sendražice A 4 3 6 4 X 3
12. Sokol Český Brod B 6 2 1 4 ½ 1 3 5 X

 

Šach. Jméno hráče ELO   1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Body %
1. Valtera Jiří V 1987     ½ ½ ½   1 0 1 1 ½   5 62.50
2. Doležal Jan H 1960   ½   ½     1 1     1 0 4 66.67
3. Koudelka Ivan V,ZK 2018     0       1   ½       50.00
4. Fiala Jan V,K 1877   1 0 0   0   0 ½ 1 1 ½ 4 44.44
5. Šedivý Ondřej 1721   ½ 0 0 0 0 1 ½   0 0 0 2 20.00
6. Koller Martin 1723   ½     0 0 1 ½ 1   ½   50.00
7. Saur Miroslav 1523   1       1             2 100.00
8. Fokt Michal 1443             0   0 ½     ½ 16.67
9. Jirásek Michael 1561   1   0 ½ 0   ½     0   2 33.33
10. Máčik Jan 1807                            
11. Záběhlický Jiří 1441   ½ 0 ½ 0 0 1 0 0 0 1 1 4 36.36
12. Švec Stanislav 1392   1 0 ½ 0 0   0 0 1 1   38.89
13. Brandejský Vít 1365     0 0     ½     ½     1 25.00
14. Hovorka Jakub 1372                            
15. Čutík Jan 0     0                   0 0.00
16. Šedivý Marek 0         0             0 0 0.00
17. Homola Martin 0         0       0 0     0 0.00
18. Bossanyi Daniel 0                       0 0 0.00
19. Moucha Radek 0                            
        6 ½ 2 1 k 3 4 5 k 33 37.50

 

ŠK Český Brod