Chybuj jako velmistr 2017

roky: 2011 2013 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Stalo se již dvouletou tradicí, že na závěr roku se všichni společně sejdeme na adrese sachyceskybrod.cz v paralelním virtuálním světě internetu a od plic se pousmějeme nad minelami a přehmaty věhlasnějších šachistů, než jsme my sami.

Letošní mistrovství světa v rapidu a blesku provázela kontroverze ohledně neudělení víz a bojkotu některých hráčů – důvodem bylo místo konání, jímž se stala Saúdská Arábie, konkrétně pak hlavní město Rijád. Na turnaj odmítli přijet např. Caruana, So, Nakamura, ale i mnozí další hráči 2700+. Po delší úvaze jsem se rozhodl k bojkotu přidat i já.

Po loňském úspěchu Vasilije Ivančuka letos ovládl rapid další hráč staré školy – Vishy Anand. My si ukážeme z tohoto turnaje jednu ukázku, ve které do té doby vedoucí hráč Vladimir Fedoseev sehrál naprosto, ale naprosto šílenou partii s Raufem Mamedovem. Celou dobu se pohyboval na hraně prohry, aby nakonec dosáhl snadno vyhraného postavení.

V pozici na diagramu strávil nad svým tahem více jak půlminutu, přesto neviděl jednoduchou výhru. Kdo ví, kdyby nepromáchl, mohl svůj náskok v čele turnaje nakonec udržet. Každopádně doporučuji tohoto mladého Rusa do budoucna sledovat, svůj potenciál naznačil už výborným výsledkem na Světovém poháru.

 

Mamedov – Fedoseev, MS v rapidu 2017, ČNT.

Černý zahrál dámou kamsi a partie skončila remízou. Jak mohl jednoduše vyhrát? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Přesuňme se k blesku. Turnaj jsem celkem sledoval, a tak jsem vybral jen pár ukázek, které jsem viděl živě. Jinak bychom toho našli ještě mnohem víc…

Všichni dobře víte, že jsem nekritickým obdivovatelem mistra světa a nejlepšího sportovce mé generace Magnuse Carlsena. Na letošním MS v blesku opět potvrdil svou velikost – po zpackaném prvním dni ztrácel na čelo 2 body, přesto nakonec vyhrál o celý bod. Magnus je prostě výjimečný svým zápalem, nezměrnou touhou vyždímat z pozice možné i nemožné a neuvěřitelnou psychickou připraveností. Takovou vůli nemá nikdo jiný. Kéž by už nikdy neprohrál žádnou partii a vydržel být mistrem světa ještě dalších 50 let!

 

Mamedyarov–Carlsen, MS v blesku 2017, ČNT.

Chcete si porazit účastníka nadcházejícího turnaje kandidátů? Poslední tah Dd5 se mu totiž opravdu nepovedl... Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Nepomniachtchi–Anand, MS v blesku 2017, ČNT.

Vishy byl mým vzorem, když jsem se šachy začínal – přišlo mi hustý fandit Indiánovi. Stále mu ale držím palce a jsem rád, že v průběhu rapidu i blesku prohrál v Rijádu jednu jedinou partii z 37! A to ještě tak trochu omylem… V pozici na diagramu zahrál 1…Jxd4?? a přišlo 2.b8(D) se ziskem věže. Zdá se, že Vishy jednoduše zapomněl vložit Vxb7. Stane se i takovým borců…

 

Vidit–Aronjan, MS v blesku 2017, ČNT.

Levon Aronjan předvedl neuvěřitelně mizerný první den blesku, ale v tom druhém se stíhací jízdou dotáhl až do první desítky. O špatném rozpoložení během úvodních 11 kol svědčí i jeho tah 1…Db2?? z partie s Viditem. Potrestejte arménského džentlmena. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Sjugirov–Carlsen, MS v blesku 2017, BNT.

První den Magnusovi nevyšel, a proto se podíváme i na jednu jeho prohru. Bílý na tahu vyhraje, dorazte norskou šachovou modlu! Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Do nového roku vám za celý oddíl a web sachyceskybrod.cz přejeme, ať hrajete jako velmistři. V dobrém i ve zlém.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod