Chybuj jako velmistr

roky: 2011 2013 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Konec roku opět patřil Mistrovství světa v rapidu a blesku, jež hostilo katarské Dauhá. Sledoval jsem podrobně hlavně turnaj v rychlejším tempu, a tak jsem si řekl, že bychom si na Silvestra mohli hromadně zvednout sebevědomí pár ukázkami. Obsah tohoto článku totiž nápadně připomíná řadu momentů, kterých jsme byli svědky na našem blicáku v Besedě před dvěma dny (tedy alespoň mluvím-li za sebe).

 

Vishy Anand (2802) – Vasilij Ivančuk (2771) po tahu 61.Vf5?, ČNT.

Na úvod klíčový moment z rapidu. Překvapivým mistrem světa se stal 47letý génius šachového plátna Vasilij Ivančuk alias Čuky. Po cestě sesekal všechny svoje přímé konkurenty a v posledním kole si pak vybral trošku štěstí. Poražte Ananda. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Sergej Karjakin (2800) – Hikaru Nakamura (2842) po tahu 61.Dg4?, ČNT.

Hrálo se tempem 3 minuty + 2 sekundy za každý odehraný tah. Vůbec netvrdím, že je snadné vyhrát s pár vteřinami (a možná i s pár minutami) na hodinách vzniklou pozici, ale rozhodně bych své snažení začal jinak než hazardním Dg4. Porazíte si Karjakina? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Magnus Carlsen (2873) – Sergej Karjakin (2800) po tahu 20.e3?, ČNT.

Kdo si chce porazit mistra světa? Ruce nahoru! Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Vězte, že poté partie pokračovala ještě dalších téměř 80 tahů, a to ještě mohl Carlsen reklamovat třikrát opakovanou pozici v rozmezí 79. a 83. tahu! (na onlinech se dá reklamovat i v blitzu) Jestliže vyzyvatel mistra světa Karjakin potřebuje 80 tahů k tomu, aby uplatnil s Magnusem dámu navíc (což se mu de facto ani nepovedlo), tak ani nechci vědět, kolik materiálu bych musel mít navíc třeba já – dost možná všechen.

 

Hikaru Nakamura (2842) – Alexander Griščuk (2761) po tahu 61.Vb3?, ČNT.

Svým posledním tahem Nakamura přehlédl, že bude muset vracet materiál. Jak to bude? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Hikaru Nakamura (2842) – Alexander Griščuk (2761) po tahu 67.Kg4?, ČNT.

Jenže to ještě není všechno. Koncovka je objektivně remis, ale lépe se hraje černému. Bílý navíc svým posledním tahem dokonal obrat a Gríša nezaváhal. Zkuste to sami, jedná se o jediný trochu těžší diagram v článku. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Baadur Jobava (2752) – Magnus Carlsen (2873) po tahu 33…Kg7.

Myslíte, že tohle jde za bílé prohrát? Jobava prostě kráčel pěšci, což bylo správně, ale dva tahy před cílem se zalekl a začal se stahovat do defenzivy takovým způsobem, že ještě prohrál tupě remízovou věžovku. Baadur Jobava vlastně rozhodoval o titulu – nejprve ho naklonil blíž k Norovi, v posledním kole ale nakonec přece jen hlasoval pro Rusa.

 

Sergej Karjakin (2800) – Baadur Jobava (2752) po tahu 31…Vxe2?, BNT.

Věžka brala na e2 jezdce, po 32.Kxe2 Jf4+ jsou další vidličky. Jenže to má háček – jaký? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Všimli jste si, že v hlavní roli je pořád jezdec? To jsou prostě mrchy do těch blicek…

Jsou to jen bleskovky, ale schválně si řekněte, u kolika z těch momentů byste ihned po partii prohlásili „Já jsem vůl, no úplně vyhraná partie a já ztratím dámu, to snad není možný!“ nebo „Jééé, to jsem kopyto, přehlídnu takhle jednoduchou taktiku…“ apod. Já bych si to řekl u všech těch partií a samozřejmě bych trpěl známým pocitem, že to se přece může stát jenom mně, taková smůla… Díky, mistři, tenhle váš blicák jsem potřeboval.

Do nového roku vám za celý oddíl a web sachyceskybrod.cz přejeme, ať hrajete jako velmistři. V dobrém i ve zlém.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod