Schach in Zürich

Réti Blitztrophy Gold Championship – Juli, 04.07.2024, Zürich

Akademischer Schachklub Réti v Curychu požádá každý první čtvrtek v měsíci die Réti Blitztrophy – sérii turnájků na 2x 5 minut. A právě toho jsem se rozhodl zúčastnit během dovolené ve Švýcarsku. Na webu uvádí, že také hosté jsou srdečně vítání, přesto jsem byl při vstupu mírně rozechvělý, jak se na mě budou tvářit.

Turnaj se hrál v hrací místnosti klubu, která se nachází v širším centru Curycha. Již z ulice zaujme plakát na plotě.

V budově se nachází domov důchodců s restaurací a kolem se rozléhá park, který se mi velice líbil. Na nádvoří jsou umístěny neobvyklé sochy.

 

V sále jsou vystaveny klubové trofeje a fotky z různých akcí. Zaujal mě i samoobslužný chladicí pult s nápoji s platbou QR kódem nebo do kasičky.

Rozhodčí při registraci komentoval, že vypadám jako velmistr. Nevím, jestli myslel jako Šak Mameďjarov… :-)

Kromě turnaje samotného souběžně probíhal i Klubabend – čtyři hráči hráli važné partie se zápisem do klubového přeboru a dva se oddávali volným partiím. Volné partie hráli před zahájením i účastníci turnaje. Poslouchal jsem průpovídky hráčů i kibiců a snažil se pochytit význam, ale rozuměl jsem pouze, pokud příležitostně promluvili anglicky (typu „what the fuck?“, „are you serious?“).

Celkem nastoupilo 12 bleskařů, čekal jsem tedy 11 kol systémem každý s každým.

 

Turnaj samotný proběhl v pohodové atmosféře. Nikdo se nehádal, jedna turnajová partie se dokonce kibicovala. Největší událostí tak bylo, když se do nízko visícího lustru postupně uhodili mnozí dlouháni včetně mě. :-)

Rozhodčí četl rozesazení vždy křestními jmény. V turnaji hrál i jistý Vitalij, jinak byli všichni místní. Několik hráčů se mě při hledání soupeře ptalo, jestli jsem Vitalij.

Všichni byli ke mně velmi vstřícní, dokonce rozhodčí četl rozesazení anglicky jen kvůli mně (Vitalij uměl obstojně německy). Když mi pak soupeři chtěli něco říci, zeptali se nejprve „Deutsch, oder Englisch?“.

Po osmém kole jsem se odebral na záchod. Po návratu jsem zjistil, že turnaj skončil a už je po vyhlášení, pokud nějaké bylo. :-) Ceny asi nebyly žádné (ty budou až na závěr seriálu), také žádné startovné. I přes skromný bodový zisk jsem byl po herní stránce spokojený. Většina účastníků na mě dělala dojem herní síly kolem ratingu 2000 a dalo se s nimi držet krok.

Místní si srazili stoly a šachovnice k sobě, patrně se chystali na holanďany. Pronesl jsem německý proslov v délce dvou vět, poděkování za turnaj a pochvala klubu. Nato mi nabídli hrát dál, ale vyrazil jsem na dlouhou cestu na ubytování.

Celkově tedy velmi příjemný zážitek v krásném prostředí mezi sympatickými lidmi.

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod