Nejtepleji je v Oslu

Osud tomu chtěl, že jsem se poměrně nedávno zatoulal na pár dní do Osla. Kdybych chtěl udělat dojem, napsal bych, že jsem tam letěl za obchodem, skutečnost je ale taková, že jsem tam letěl jen tak. Ubytování mi zajistil největší talent našeho oddílu ze sezony 1997/98 Peťan Tůma, jenž nepochybně oznámí po svém návratu do vlasti šestý šachový comeback a bude nám dobrou posilou. Však už také pilně trénuje na chess.com, ale protože ho nechci mediálně zničit, jeho přezdívku neprozradím. Jen napovím, že pro svůj nick použil norský výraz pro sklep, který ale podle slovníku vůbec neexistuje. Navíc v něm udělal omylem jednu pravopisnou chybu. Tím vyrobil neexistující z neexistujícího, což musí mít nějaký obrovský kvantový (nebo jaký) fyzikální potenciál, minimálně v teoretické rovině.

Klopotný začátek máme za sebou, teď co mám na srdci. Vlastně skoro nic, cítím jen povinnost zaznamenat šachovou část mé cesty, protože Norsko je země mistra světa a pravděpodobně nejlepšího člověka v historii lidí Magnuse Carlsena.

 

Šachový bar The Good Knight (volně přeložme jako Centralizovaný jezdec).

 

V centru Osla se nachází poměrně známý a oblíbený šachový bar The Good Knight. Angličtináři si zřejmě povšimli slovní hříčky Good night = Dobrou noc. Princip baru spočívá v možnosti zapůjčit si šachovou sadu, hodiny a na jakémkoliv šachovém stolku (jiné tam ani nemají) si zahrát šachy.

 

Kruhový bar.

 

Kromě hry samotné se ve vedlejších salóncích pořádají pravidelné přednášky. Když hraje Magnus na nějakém turnaji, tak probíhá i živý komentář místních mistrů.

 

Výzdoba baru a přilehlých sálónků je nefalšovanou fascinací Magnusem Carlsenem. Na malbě zachycené na fotografii hraje Magnus šachy s nějakým nadčlověkem. Nemusíte to chápat, je to umění.

 

Heslo na wifi je něco jako GarriKasparovForever a v nápojovém lístku najdeme pár speciálních drinků ve stylu Aljechinova játra nebo Botvinnik ryzlink vlašský, prostě na tenhle způsob. Bohužel si ani jeden název přesně nepamatuji, což ovšem není dáno konzumací těchto drinků. Většinou není důvod pít cokoliv jiného než pivo – je toho méně, zlemtá to stejně, stojí to více. Tzv. Vítkův Bermudský trojúhelník neekologického pití.

 

Žádný jiný vtip se v souvislosti s šachovou tematikou nenabízí víc.

 

V Norsku je extrémně drahý alkohol, což je, jak jsem seznal, důvod, proč je tak málo úspěšných Norů. Nejslavnějším z nich je Roald Amundsen, což byl ale alkoholik. Pak už jen Carlsen, Henrik Ibsen a kromě běžkařů a psovodů psích pspřežení už nikoho dalšího nevymyslíme. Na toto téma jsme už koneckonců vedli živou debatu na jednom z tréninků.

 

Jiný úhel pohledu.

 

Nebudu to natahovat – byli jste někdy v českobrodském Matrixu? Dali jste si tam pivo? Tak tenhle bar strukturou připomíná Matrix a chutí piva taky. Prostě je jenom desetkrát dražší.

 

V Norsku jsem ochutnal tři druhy piva a všechny měly jedno společné - rozhodně nechutnaly jako pivo.

 

Je to asi i tím, že české pivo je opravdu dobré, nedá se svítit… Jinak je ale tenhle šachový bar skvělé místo, zejména pro šachisty. Přišli jsme brzy po otevírací době a narvaná byla jen přednášková místnost. Za necelé dvě hodiny při našem odchodu už blicalo v hlavní místnosti zhruba 15 lidí (ano, lichý počet) a další se pomalu trousili z přednášky. Myslím, že bar už má svou stabilní členskou základnu a až nečekaně to v něm žije.

 

Zahradní šachy na betonové zahradě nedaleko hlavního nádraží.

 

Takže místo pěkné, zatím bych ale ještě chodil na Vyhlídku. Město jsem prošel křížem krážem a musím říct, že šachy jsou k vidění celkem i na ulici. Narazil jsem třeba na pár míst se zahradními soupravami a na několik šachových stolků..

 

Stolky pěkné, ale marná sláva, podle rozsazení mi připadá, že jsou využívané spíš na mariáš.

 

V jednom z místních divadel se dokonce chystá premiéra hry o šachách s příznačným názvem Šachy.

 

U tohoto představení odpadne mnohdy zcela zbytečná otázka "A o čem to vlastně je?".

 

Tolik svědectví ze země mistra světa. Svědectví informačně chudé, ale o to zbytečnější.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod