Motorové noviny 6

Čeká nás nejsympatičtější finále TCEC, co tu kdy bylo! Vzpomínáte si na slavný zápas AlphaZero - Stockfish http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=91944? AlphaZero byl projekt od společnosti Deep Mind, která spadá pod Google a zabývá se umělou inteligencí. A0 se udájně vše naučil tím, že hrál čtyři hodiny sám se sebou a pak porazil Stockfishe +28 -0 =72.

Nyní nás čeká něco podobného. Existuje totiž motor, který se inspiroval A0, s názvem Leela Chess Zero. Projekt započal v lednu 2018 a stojí za ním Gary Linscott, který spolupracoval i na Stockfishovi, když pro něj vytvořil velice důležitý Fishtest.

Rozjezd LC0 sice nebyl povzbudivý - ve dvanácté sérii TCEC skončil v poslední čtvrté divizi jednoznačně na posledním místě, jenže Leela se začala dramaticky zlepšovat. V právě probíhající čtrnácté sérii se dostala až do Premier Division, kde se setkala s top motory jako Stockfish, Houdini a Komodo. Leela byla považována spíše za outsidera, jenže si vedla mnohem lépe, než se očekávalo, a získala si hromadu fanoušků, kteří na chatu začali prorokovat ,,end of an era" , neboli konec éry klasických motorů a nástup motorů nové generace. Dva nejlepší motory z Premier Division si zajištují postup do superfinále a z prvního místa si suveréně zajistil postup Stockfish. Boj o druhé místo zuřil až do úplného konce, když LC0 musela v poslední parti Premier Division remizovat černými se Stockfishem, aby o půlbodu přeskočila Komoda. Ach, jak dojemné to bylo, když Leela udržela věžovku s pikem méně! Nejedna křemíková slza upadla!

Řekl bych, že nás bude čekat mnohem zajímavější superfinále než v posledních letech, kdy Stockfish odskočil od konkurence a zcela dominoval. Především tím, že to bude souboj dvou odlišných koncepcí, a uvidíme jestli to opravdu bude end of an era - výkonostně asi bude Stockfish stále ještě favorit, vždyť postoupil do superfinále s pětibodovým náskokem před Leelou. Musíme však vzít v potaz, že v superfinále se objeví novější verze obou motorů a Leela se bezpochyby zlepšuje rychleji. Před superfinále se navíc odehrál TCEC Cup, kde Leela dokonce vyhrála, když Stockfishe do finále nepustil Houdini a s maďarským hazardérem si již Leela poradila - viz přehrávání, kde můžete vidět jediný rezultát finále TCEC Cupu.

 

Jan Čermák

 

ŠK Český Brod