Motorové noviny 5

Nedávno nám skončily dva zápasy na sto partií.

Prvním bylo finále TCEC. Ovládl jej Houdini, který do něj vletěl parádně, neboť brzy vedl 5-0 (jen rezultáty). Poté se již hrálo vyrovnaněji a nakonec to bylo 15-9 pro Maďarského hazardéra. Závěr desáté sezóny nabídl dle mého názoru opravdu pěknou podívanou, za kterou určitě mohl i výběr zajímavých variant zahájení. Proklikat se k přehrávání partií můžete zde - http://tcec.chessdom.com/archive.php.

Pořádnej hype na internetu si však vysloužil jiný zápas. Vzpomínáte jak AlphaGo nedávno porazil Mistra světa v Go Lee Sedola? Společnost specializující se na umělou inteligenci - DeepMind, kterou vlastní Google, tentokrát přišla s programem AlphaZero. Ten se prý naučil vše sám, jen tím, že hrál čtyři hodiny sám se sebou. Zápas s tehdy úřadujícím šampiónem TCEC vyhrál skandálním výsledkem 28-0 (zbytek remízy).

Je sice pravda, že to byl nerovný zápas, neboť AlphaZero hrál na mnohem silnějším hardwaru a také verze Stockfishe použitá v zápase prý byla optimalizovaná tak, jakoby hrála s knihovnou zahájení, jenže se hrálo bez ní.

To však nesnižuje kvalitu hry AlphaZero, která chvílemi vskutku působila jak z jiného světa. Bylo zveřejněno 10 partií, které si můžete přehrát zde http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=91944&crosstable=1.

Já jsem vybral tři kratší ukázky.

diagram

Bílý na tahu vyhraje, řešení se dozvíte dole v přehrávání. Zkoušel jsem tuto pozici hodit několika motorům, žádný to neviděl, až když jsem onen tah zadal, tak po chvilce už chápaly.

diagram

Bílý spustí sérii velice silných tahů, která jej nakonec dovede do vyhrané koncovky.

diagram

Tato partie byla jedním youtuberem nazvána Immortal Zugzwang Game. Bílý na tahu vyhraje.

 

Jan Čermák

 

ŠK Český Brod