Mezi wushu a frisbee

Národní sportovní agentura (trenér Milan Hnilička) si nechala zpracovat pozoruhodný průzkum věnující se oblíbenosti a atraktivitě jednotlivých sportů, a to co se sledování a provozování týče. Pokud jste pochopili krkolomný úvod, jste kompetentní pokusit se pochopit zbytek.

Čert vem metodiku, čert vem výsledky, ve kterých prohrál fotbal a všichni jsou nasraní. Ten průzkum vypadá všelijak, obzvlášť když se o něj mají opírat dotace do sportu, ale to zkoumat nehodlám. Spíš se pokusím na celou věc podívat černobílou optikou šachu.

Malý nudný úvod je ale zapotřebí. Citace z tiskové zprávy ke zveřejnění průzkumu:

Výzkumu se účastnilo celkem 5 tisíc respondentů a byli vybráni tak, aby představovali reprezentativní vzorek české společnosti. V části výzkumu, která se věnovala vztahu Čechů ke sportu obecně, respondenti odpovídali na otázku, jak často sport sledují jako diváci (prostřednictvím médií nebo přímo na sportovišti), a jak často sport sami aktivně provozují. Do části výzkumu, která se věnovala popularitě / oblíbenosti jednotlivých sportů, bylo zařazeno 105 sportů, které jsou reprezentovány národními sportovními svazy v ČR.

Sporty hodnotili na škále od 1 (nejméně atraktivní) do 10 (nejvíce atraktivní). Pokud nevěděli, jak daný sport ohodnotit, tak se jejich odpověď do výsledků nezapočítala, pokud sport neznali, byla sportu na hodnotící škále přiřazena hodnota 0. Na základě těchto hodnocení byl následně pro jednotlivé sporty vypočítán průměr jejich atraktivity z pohledu diváckého a z pohledu aktivního sportování.

Chápete to? Výbordelně.

Jak teda dopadly šachy? Výsledky jsou ŠOKUJÍCÍ! (Výsledky celého průzkumu najdete na tomto odkazu.)

DIVÁCKÁ ATRAKTIVITA

V divácké atraktivitě se šachy umístily ze 105 sportů na krásném 84. místě. To je jako políček na šachovnici a 20 políček na další šachovnici. Zaplaťpánbůh jsme porazili kendó, metanou, wushu a také foosball, z čehož je patrné, že do průzkumu byli zahrnuti i sudetští Němci. Pro mě trochu překvapivě jsme udolali i armwrestling (což je asi páka). Z velkých sportů ale zůstaly za šachama jen crossminton a muaythai.

Když se podíváme v žebříčku výš, také najdeme určitá překvapení. Ne snad přetahování lanem, které je o dvě místa nad šachama zcela právem. A koulové sporty vzhledem k sezonnosti a příjemným vzpomínkám na dětské ladovské zimy ještě u respondentů také pochopím, ale v čem je divácky atraktivnější třeba modelářství (71. místo), to mi hlava nebere.

Představme si situaci:

Pepa láká Frantu na pivo, ale Franta by se rád koukal na utkání o mistra světa v šachu.
Pepa: Franto, pojď na pivo, mám žízeň jak trám.
Franta: Ten ale nevyhrál, ne? Prezident je Biden.
Pepa: Ty seš hovado. Nemel a poď.
Franta: Tak počkej, až dohrajou Carlsen s Caruanou, je to zrovna docela důležitá partie.
Pepa: Tak jo, počkáme.

Z mého pohledu poměrně reálný rozhovor o sportu, který je z pohledu divácké atraktivity podle průzkumu na 84. místě. Teď se pojďme podívat na podobnou diskuzi o sportu, který se umístil o místo lépe.

Pepa láká Frantu na pivo, ale Franta by se rád koukal na Světový pohár v rybářském sportu.
Pepa: Franto, pojď na pivo, jsem Suchej jak Šlitr.
Franta: Prášků jak Horníček a zase bys sklouznul do zelenejch.
Pepa: Ty seš hovado. Nemel a poď.
Franta: Tak počkej, až chytí Johansson sumce. Za poslední tři hodiny vytáhl jenom bílou tenisku a už se blíží do polovinu Bratrů Karamazových. Přitom je to největší favorit.
Pepa: Tak jo, počkáme.

No řekněte – který rozhovor se vám zdá reálnější? Není to o moc, ale spíš ten první.

PROVOZOVÁNÍ SPORTU

Ovšem pozor! Z hlediska aktivního provozování už jsou na tom šachy výrazně lépe. Nebál bych se říct, že 35. místo je až neuvěřitelné. Ostatně stejně neuvěřitelné jako celý průzkum.

I zde ale nabídnu fiktivní rozhovor mezi Pepou a Frantou (držme se stereotypu, že na pivo chodí jen chlapi a děti):

Pepa láká Frantu na pivo, ale Franta má zatím jiný program.
Pepa: Franto, pojď na pivo, já mám žízeň jak hluchej do vrat.
Franta: Jdi do prdele.
Pepa: Ty seš hovado. Nemel a poď.
Franta: Tak počkej, půjdu si ještě zastřílet z kuše a pak dorazím.
Pepa: Tak jo.

Ano, střelba z kuše se umístila na 24. místě. Mám dokonce podezření, že respondenti si spletli kolonku se sportem „jít s košem“, ale to už se dneska nedozvíme. A ještě jedna inscenovaná rozprava o sportu, který se v kategorii „provozování“ umístil na vynikajícím 43. místě s nicotnou ztrátou na šachy.

Pepa láká Frantu na pivo, ale Franta má zatím jiný program.
Pepa: Franto, pojď na pivo.
Franta: Tak jo, ale pojedu svým psím spřežením.
Pepa: Dyť je červenec.
Franta: Pravda. Cestou zpátky mě to ale jen stěží zastaví.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod