Český Brod 2016 - hajlajty

Po dlouhé době jsem se mohl zúčastnit podzimního rapidu v Českém Brodě. A protože byl turnaj pro naše hráče velmi úspěšný, udělal jsem malý výtah (spíš jen takový páternoster) z partií medailistů. Mně se povedlo skončit na druhém místě, Martin Horák bral bronzovou bankovku. První skončil Tomáš Vojta, přede mnou jen o půl bodu druhého pomocného hodnocení, ale vítězství si zasloužil – v posledním kole alespoň bojoval o výhru, byť neúspěšně, to já nabídl Martinovi brzy remízu a šli jsme na párek.

 

Martin Horák (2062) – Ladislav Kalvach (1809), pozice po tahu 16…Ve8, BNT.

Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

I’m Martin Horák (2062) – IM Josef Přibyl (2229), pozice po tahu 17…Jc5, BNT.

Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Martin sice soupeře nepřibil k šachovnici, vzhledem k pravidlům českého pravopisu to bohužel vůbec nešlo, ale bod mu do tabulky přibyl. Ano, tato a podobné slovní akrobacie bavily intelektuálně zatuchlé publikum ještě dlouho po turnaji.

Jedna partie se povedla i mně, bylo to v souboji s obhájcem loňského vítězství. Mnoho fanoušků mě prosilo, ať udělám z klíčového momentu diagram – má vrozená skromnost se ve mně prala s případnými pocity viny, že jsem okradl druhé o zajímavou partii. Chci přijít do nebe, tady to tedy máte.

 

Richard Jerman (2026) – Vít Moravec (2218), pozice po tahu 18.Kd2, ČNT.

Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Jiří Gregor (2299) – Vít Moravec (2218), pozice po tahu 18...f6, BNT.

Soupeř teď zahrál 19.Jxc4?, s vidinou zisku pěšce po 19…dxc4 20.Dxb7 (tohle je jednoduchý diagram, tak to zkuste s půltahovým handicapem.). Jak ho černý potrestá? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Škoda, škoda, že se na turnaji neobjevil ještě třeba Čenda, mohli jsme obsadit celé stupně vítězů. Ve třech bychom si Tomáše a spol. krásně přihrávali mezi sebou, samá klička, pata špička… Tak snad za rok. Jinak poděkování patří všem rozhodčím a organizátorům, těch lidí je víc. Rozhodně bychom se měli na vlastním webu pochválit, to ano. ("my" ve smyslu "oni", já toho moc neorganizoval, snad kromě židlí na levé straně hracího sálu).

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod