V Brod aan Zee vítězí Zvolenský!

Finále: 15. 5. pátek, 16:00.
David Zvolenský - Richard Mládek 2,5:1,5

Finito! David Zvolenský dotáhl do konce svoje krhanické Nagano a z pozice posledního nasazeného vypálil všem těm skvělým šachistům a horším, ale stále dobrým lidem rybník. Po úvodní porážce 1:3 od Martina Horáka už neztratil ani kytičku, když těžil zejména z dobrých pozic ze zahájení, ale také výborného propočtu a dobrého hospodaření s časem. Jinýmo slovy: hrál dobře.

Finále začalo pro Ríšu debaklem, když zahrál nějaký totální úlet, jakýsi holandský hybrid, který byl výrazně horší než třeba holandský řízek, a podle toho to také dopadlo. Následně to vypadalo na rychlých 0:2, Ríša ale tak trochu z nouze obětoval kvalitu a nakonec našel věčňák.

Ve třetí partii to byl hodně ostrý boj, v němž se zdálo, že by klidně mohl Ríša udeřit a srovnat. Dle mého názoru ale nenaložil s nadějnou útočnou pozicí dostatečně důrazně, stáhl se do ulity a nakonec byl rád, že vyvázl s rovnou koncovkou. V ní to tak nesměle možná i zkoušel, až si nakonec vlezl do matu...

 

David Zvolenský - Richard Mládek, finále, 3. partie, pozice po 49...Jge6, BNT.

Ríša si posledním tahem utáhl oprátku kolem vlastního krále. Jak ho bílý zmatí? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

David Zvolenský - Richard Mládek, finále, 3. partie, pozice po 50...g5, BNT.

David mohl okamžitě ukončit finále, ale zahrál 52.Ve5+? a černý král unikl do remízy. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Mat se tedy nekonal a partie skončila remízou. Za stavu 2:1 pro Davida musel Ríša vyhrát, ale hned v zahájení přehlédl kvalitu a dostal se do beznadějné pozice. Tak jako tolikrát v turnaji ale příkladně zabojoval, vývoj otočil a skutečně mohl finále poslat do tiebreaku. Nadějnou koncovku ale uchopil za úplně špatný konec.

 

Richard Mládek - David Zvolenský, finále, 4. partie, pozice po 34...Kh6, BNT.

Tady byla šance na zremizování zápasu. Ríša měl zahrát 35.a4!, protože pik buď zaměstná soupeřovu věž, nebo doběhne až na kryté pole a6, kde už si s ním černý těžko poradí. To je samozřejmě těžké během partie docenit, ale po 35.Ve6?! Je8 36.Se2 Jxd6 37.Sxg4 c4! zmizelo hodně materiálu a černé figurky byly příliš aktivní na to, aby si nedošly pro remízu (parafráze mistra Jiřího z chatu).

 

A tak David porazil Ríšu 2,5:1,5 a stal se prvním šampionem Brod aan Zee, k čemuž mu gratulujeme! Rozhodl tak i rozstřel tipovačky ve prospěch Martina H., který ho jediný tipnul na vítěze.

1. místo: Kryštof K. (Oblíbená kniha vítěze turnaje Davida Zvolenského "Zločin a trest" s jeho vlastnoručním podpisem (anebo s podpisem někoho jiného) + hrníček ŠK Český Brod)
2. místo: Anish Giri (čekáme na výběr)
3. místo: Martin H. (čekáme na výběr)

A to je celý. Děkujeme divákům, kterých mohlo být třeba i dvanáct nebo tak (během finále bylo nejvíc vidět deset). Díky 25 lidem, co se zapojili do tipovačky, tolik jsme ani nečekali, tak snad to byla dobrá zábava. Stejně jako celý turnaj. Poděkování taky míří k tvůrci jedinečné a oceňované grafiky Robinovi a Ríšovi Mládkovi, který vybral pěkné hajlajty. Ale i ostatní hráči přispěli svým dílem k průběhu turnaje.

Asi budeme chtít udělat z Brod aan Zee tradici, nicméně je jasné, že takto rozšafný formát nebude asi v dalších letech možný. Už jsou ale na stole nějaké návrhy na týdenní turnaj, tak třeba se to povede i v jiném formátu a možná zapojíme i víc hráčů. Není vyloučený ani zimní jednodenní Český Brod Winter Classic, ale zatím nepředbíhejme. Au revoir.

 

BaZ, semifinále: Back from the Dead! Ríša otočil zápas s Jirkou, ve finále vyzve Davida

Semifinále: 13. 5. středa, 18:30.
Richard Mládek - Jiří Rýdl 2:2 (1,5:0,5 v tiebreaku)
Kilián Slovák - David Zvolenský 0:3

David pokračoval ve famózních výkonech ze základní části a s Kiliánem udělal rychlý proces. Kilián se nepoučil a v první partii šel dobrovolně znovu do známé varianty sicilské s Dxb2, ve které David po celý turnaj naprosto dominuje a bylo tomu tak i tentokrát. Kiliánovi se nepovedlo zahájení ani ve druhé partii a brzy schytal další K.O.

 

David Zvolenský – Kilián Slovák, semifinále, partie 2, pozice po 28...Jh5, BNT.

Řešení není těžké, ale je vtipné. Určitě vyhrávají i jiné tahy, ale 29.f4! vytváří přímo matové hrozby, napadá koně a prostě není obrany. Pěšec postoupil na pole, které je kryté hned čtyřikrát, ale o le piona nejde. 29...Jxf4 30.Vxf4 a brzy byl konec.

 

Třetí partie už byla jen křečovitou snahou o nějakou postupovou naději, kanár ale přece jen zazpíval. Po tomto výsledku jsem byl průběhem semifinále těžce zklamaný (už proto, že tím padla moje šance na medaili v tipovačce), navíc ve druhém zápase vedl Jirka po jedné divoké a jedné profesorsky suverénní výhře 2:0 a vypadalo to na nejnudnější play-off od zavedení play-off...

...jenže! Nakonec jsme byli svědky už teď památné bitvy, o které se fanoušci polabského šachu budou za pár let dohadovat u piva či krabicového vína, jak že to tenkrát bylo a kdo že to měl vlastně vyhrát a co to bylo zač.

Ríša se totiž vrátil do hry nakamurovským 1.b3 a právě třetí partie jako by naznačila, kam se bude zápas ubírat. Ríša totiž Jirku v zápletkách zkrátka přepočítal, ošulil, a tak to bylo už víceméně až do konce zápasu. Zejména v tiebreaku, který se hrál na dvě partie 3 minuty + 2 vteřiny za tah. K tomu se ale museli oba borci dobrat přes čtvrtou partii, která se pro mě osobně zařadila mezi vůbec největší divácké šachové zážitky v mém prachbídném životě.

Ríša musel samozřejmě podruhé za sebou vyhrát a nutno podotknout, že Jirku postupně pěkně přehrál (byť tomu diváci na lichess chatu moc nechtěli věřit). Jako první ale promáchl výhru a pak už se děly věci. Není fér oba hráče v tak zamotané pozici nějak hodnotit, zkrátka oba několikrát pustili vítěznou uzdu, ale ta partie, to bylo prostě NĚCO, navíc s vědomím zápasového stavu. Celou si ji můžete přehrát ZDE. Pro zajímavost sem dám graf průběžného počítačového hodnocení a závěrečnou pozici. Bylo by to jinak opravdu snad na desítky diagramů.

 

Jiří Rýdl - Richard Mládek, semifinále, partie 4, konečná pozice, 0:1.

Bílý si postavil dámu o tah později, než by potřeboval...

 

Po první nemoravcovské remíze 2:2 v celém turnaji se šlo do tiebreaku. První partii měl lehce navrch Jirka, byť Ríša minul v koncovce jako první loženou výhru. Zřejmě klíčová pozice celého zápasu vznikla po Ríšově 44. tahu.

 

Richard Mládek - Jiří Rýdl, semifinále, 1. tiebreaková blicka, pozice po 44.Vd1, ČNT.

Černý na tahu mohl vyhrát krásným způsobem - můžete si vyřešit. Zahrál ale bohužel 44...Jc2?, po němž přišel rychlý konec na druhé straně - takže dva diagramy v jednom. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Druhá blicka byla napínavá, ale Ríša si zase poradil i díky přesnému propočtu a po remíze vyzve ve finále Davida. Jirka The King Rýdl tak končí před branami finále. Je to po průběhu turnaje překvapivé, ale Ríša předvedl skvělý obrat v parádních partiích.

Vítěze tipovačky už jsme měli jistého, celkové pořadí ale ještě ne. Mohly se do toho vložit ještě body za správně trefené finalisty.

 

Tipy na finalisty. Nezobrazují se tam všechny jména, ale řádky jdou podle nasazení: Rýdl, Horák, Mládek, Stalmach, Hrdina, Slovák, Moravec, Zvolenský.

 

Jediným, kdo si připsal 6 bodů za správně uhádnutého finalistu Davida Zvolenského, je... Kryštof K. Vskutku suverénní vítězství. Druhé místo si pojistil díky Ríšově postupu Anish Giri (Je to on? Není to on?). A o třetí místo bude rvačka - musíme dát rozstřel, Tomáš, David, Branďák (Back from the Dead!) i Martin H. tipují přesný výsledek finále. Pomocné hodnocení bude přesný počet tahů.

Konečné pořadi tipovací soutěže:

1.
Kryštof K. 32

2.
Anish Giri 24

3.–6.
Tomáš 20
Martin H. 20 (vítěz rozstřelu)
David 20
Branďák 20

7.–9.
Blanka 19
Anežka 19
visvi 19

10.–11.
Kika 17
Luky F. 17

12.
Luky V. 16

13.–16.
Adam F. 15
Ondra Š. 15
Maťa 15
Robin 15

17.–20.
Ondra N. 14
Honza F. 14
MayTheForceBeWithYou 14
Matýáš P. 14

21.–22.
Petr 13
Alexandr S. 13

23.
Ivo 12

24.
Marek M. 11

25.
Adam 9

 

BaZ, 7. kolo: Dáda sundal Jiří, posledním do party Kili. Tipovačka má vítěze

David Zvolenský - Kilián Slovák
Jiří Rýdl - Richard Mládek

To jsou semifinálové dvojice Brod aan Zee 2020. Poslední kolo přineslo drama kolem boje o poslední čtvrté postupové místo, ale viděli jsme také přímý souboj o první pozici. V něm David zaskočil neporazitelného Jirku Rýdla a paradoxně ho porazil 2,5:1,5. Kde se to v tom klukovi bere, to se těžko dohadovat. Po zběžném prolétnutí partií to navíc vypadá, že David ztrácel body ještě z dobrých či vynikajících pozic, například v první partii přehlédl jednotažec ve vyhrané pozici. Jirka už si teď jistě brousí zuby na odvetu v play-off, k tomu je ale ještě případně daleko...

Jiří vyzve Ríšu, který sice prohrával s Robinem 0:1, ale utkání otočil na 3:1. Robin ale byl například vyhraný za stavu 1:1 ve třetí partii, takže rozhodně nebyl bez šance přidat alespoň ten jeden kýžený bod. Podle slov aktérů to byla kavárna od začátku do konce, nicméně tenhle zápas nebyl tak klíčový, protože Ríša měl jisté třetí místo a Robin prostě musel být poslední, abych nebyl poslední já. V tomto souboji debilů nakonec rozhodlo skóre.

Teď ale pojďme k tlačenici o čtvrté místo. The Stalmachine se úplně splašil a znectil v klíčovém souboji Martina kanárem! Určující byla už první partie, kde Martin vypustil příjemnou výhodu, až prohrál závěrečnou věžovku. Pak už Ríša dominoval a po překvapivém vítězství musel doufat v zaváhání Kiliána. Stalmachina teď jistě dvojnásob mrzí, že v úvodu turnaje nedotáhl nad Killerem vedení 1,5:0,5...

Bohužel jsem totiž Ríšu (a v tu dobu ještě i Martina) dost šokujícím způsobem zklamal. První partii jsem nedal Kiliánovi šanci, ale pak jsem s čistou kvalitou a pikem víc a ještě naprosto dominantní pozicí jedním tahem nastavil věž a udělal z +9 krásných -7 (tzn. ztráta 16 pěšců, to je snad rekord). Nezbývalo než se vzdát. Po bláznivé remíze ve druhé partii přišel ještě jeden smír, a za stavu 2:1 si Kilián mohl z pozice síly dovolit nabídnout znovu remízu, která mu zajistila zasloužený postup.

Martina i mě mrzí, že nenabídneme skalním domácím přiznivcům tzv. Brodies domácího borce v play-off. Ale své šance jsme nevyužili, a tak ve vyrovnaném turnaji slaví jiní. Na závěrečnou děkovačku je ale ještě čas - už ve středu turnaj pokračuje, na programu je semifinále! Pravděpodobně se sejdeme přímo u partií na lichess a budeme je glosovat v chatu. Každý se může přidat, hráči divácký chat nevidí, takže bez obav.

7. kolo: 11. 5. pondělí, 18:30.
Jiří Rýdl - David Zvolenský 1,5:2,5
Vít Moravec - Kilián Slovák 1,5:2,5
Robin Hrdina - Richard Mládek 1:3
Richard Stalmach - Martin Horák 3:0

 

Konečné pořadí po základní části.

 

Tabulka po 7. kole

 

Jediný člověk tipnul výhru Davida Zvolenského nad Jirkou Rýdlem. Bohužel jsem zapomněl, kdo to byl, a už se mi to nechce hledat. Odhadem možná i dvojciferný počet tipérů zaznamenal v posledním kole nulu, maximem byly dva přesně trefené výsledky.

Bodík přidal Kryštof K., a jelikož jsou ve hře už jen body za správně trefené finalisty, mohu prozradit, že populárního CrissCrosse už nemůže nikdo předběhnout. Ba naopak náskok může být na konci ještě o dost výraznější, ale uvidíme. Každopádně Kryštofovi gratulujeme! Vyplatila se mu častá sázka na Davida Zvolenského, kterého tipoval vysoko jako jediný, takže právě tam nahnal rozhodující náskok.

Ceny máme ale pro všechny medailisty a o zbytku ještě rozhodnuto není. Nebudu předem uvádět, kdo má koho jako finalistu, ale pro větší napětí můžu aspoň trochu naznačit. K druhému místu má nejblíže Anish Giri (Je to on? Není to on?), ale toho může ještě předstihnout tajemný pan visvi, který má v rukávu jedno velký eso. To eso je bohužel tak velký, že pokud neklapne, tak se pan visvi propadne někam na konec první desítky. Nicméně Anish má jistou medaili, pokud se nepletu.

Na jednom jediném výsledku je závislé dotáhnutí Davida a Branďáka (Back from the Dead!) na úroveň současného třetího místa, kde by se potkali hned čtyři tipéři. Pokud ten výsledek dopadne obráceně, tak budou jistojistě dělit svou pozici Martin H. s Tomášem. Pokud by to byla pozice medailová (pořád záleží, jestli se tam nepřiřítí visvi), tak bychom museli dát rozstřel zřejmě v podobě přesného tipu na finálový zápas.

 

Tipy v 7. kole

 

Průběžné pořadí po 7. kole.

1.
Kryštof K. 26

2.
Anish Giri 22

3.–4.
Tomáš 20
Martin H. 20

5.
visvi 19

6.–7.
David 18
Branďák 18

8.–9.
Blanka 17
Anežka 17

10.–13.
Maťa 15
Robin 15
Kika 15
Luky F. 15

14.–17.
Ondra N. 14
Luky V. 14
Honza F. 14
MayTheForceBeWithYou 14

18.–19.
Adam F. 13
Ondra Š. 13

20.–21.
Matýáš P. 12
Ivo 12

22.–23.
Petr 11
Alexandr S. 11

24.–25.
Marek M. 9
Adam 9

 

BaZ, 6. kolo: Nevídáno, neslýcháno aneb kabinet kontroverze

Bylo jasné, že to přijde. V sázce je stále víc a víc, a tak došlo k prvním sporům a kontroverzním okamžikům. Zároveň už máme tři postupující a poslední kolo nabídne závěrečný přímý souboj o čtvrté místo, s jedním kolemjdoucím navrch.

Kolo začalo Kiliánovým špinavým trikem, který si ho nedal vyprat. Pokračoval špinavým trikem, když se zpozdil na úvodní partii proti Jirkovi o 15 minut a až po telefonátu zjistil, že se vlastně hraje. Závírám před tímto chováním oči a budu dělat, že jsem to neviděl. Vždyť Brod aan Zee je zážitek na celý život, lidi by vůbec v průběhu celého turnaje neměli dělat nic jiného. Jenom čekat na další zápas.

Kilián ale možná ukázal kontroverzní cestu, jak s neotřesitelným Jirkou pohnout. Rýdl tabulky se ujal vedení 1,5:0,5, The Killer ale poprvé v turnaji uštědril Jirkovi porážku a srovnal! Celkem pěkná partie, Kilián plynule soupeře přejel. Nicméně clutch time patřil Jiřímu, který si tak upevnil první místo v tabulce.

Jirka svou nečekanou ztrátu omlouval právě úvodním čekáním na začátek zápasu. Podle svých slov začal kouřit příliš brzy, nepočítal s posunem. Tabák mu pak do třetí partie nevystačil a zcela vypadl z role. Kromě toho prý stál po zahájení jak kojot. Kojot bez tabáku = jasná prohra.

V posledním kole nás čeká souboj o první místo, protože David spláchl Ríšu Stalmacha 2,5:0,5. The Stamachine nadával (bez sprostých slov), že dneska hrál jak hráč 1500. Nevím, jak to změřil, David ale nevypadal, že by nesouhlasil. Takže asi pohodová výhra.

A dostáváme se k dalšímu skandálu. Já jsem totiž vystřelil druhého Ríšu v první partii z kecek a ve druhé jsme dospěli do pozice 3 pěšci + věž + jezdec na každé straně a na jednom křídle. Ríša se mě dobrých 50 tahů snažil na špatném čase utahat, pak ale nastavil pěšce a ve stále remízové pozici se už s pikem méně tedy rozhodl potřetí zopakovat. Jenže...

...Ríša se zjevně překlikl a místo směřování do repetice si vlezl do vidlí. Požádal o vrácení tahu, ale s nervami na špagátu po úmorné obraně na vteřinách jsem si nebyl jistý, jestli chci udělat gentlemanské gesto - přece jen jsem cítil, že na něco podobného Ríša spoléhal celou dobu, až se spletu v časovce. Chvilku jsem s figurou víc bez jakéhokoliv progresu pokračoval a nakonec jsme tahy zopakovali. Chci říct, že po partii, bez nervů, bych skoro jistě uznal remis, i kdybych nějakou náhodou vyhrál. Ale v ten moment... Ríša si o to sám koledoval. Nicméně jsme si věc v klidu vyříkali, prostě se akorát odteď nesnášíme.

Třetí partii Ríša vyhrál a po zkontrolování všech výsledků (začali jsme o hodinu později) mi bylo jasné, že postupové naděje jsou vzhledem ke skóre pryč. Počtvrté v řadě už jsem na clutch time neměl nervy, nabídl jsem tedy okamžitě remis a Ríša si ziskem bodu pojistil celkové třetí místo v tabulce.

Na chvost se o skóre propadl Robin. Tomu zápas s Martinem vůbec nevyšel, stav 0:3 hovoří jasně. I Robinho přišel o šanci na play-off, naopak Martin se dostal na průběžné čtvrté místo. Robin si zažil krušné chvilky zejména během druhé partie a tzv. Toiletgate, jak se nám s nebývalou upřímností svěřil po zápase.

Zhruba se třemi minutami na hodinách totiž vycítil akutní potřebu odebrat se na místa, kam i králové chodili sami. Rozhodl se to risknout, protože má prý v oněch místech slabou wifi, věc ale zřejmě nešla podle plánu, navíc nebyl toaleťák a Robin naprosto zpanikařil. Dožadoval se svého notebooku, dal najevo emoce a padla prý i ostřejší slova... No, podrobnosti jsme už úplně slyšet nechtěli, ale myslím, že je všem jasné, že Robin druhou partii zkrátka a dobře prosral na plné čáře.

Jaká je tedy postupová matematika? Horák - Stalmach, vítěz jde dál. Je tu ale jedno ALE: Pokud vyhraje Martin, je to jasný postup. Pokud vyhraje Ríša, musí doufat v nevýhru Kiliána nad Moravcem. Pokud kluci remizují, Kiliánovi opět stačí k postupu výhra, jinak by šel dál Martin. Jedno je ale jisté - větší bizár než v průběhu 6. kola už asi nezažijeme...

6. kolo: 8. 5. pátek, 18:30.
David Zvolenský - Richard Stalmach 2,5:0,5
Martin Horák - Robin Hrdina 3:0
Richard Mládek - Vít Moravec 2:2
Kilián Slovák - Jiří Rýdl 1,5:2,5

 

Pořadí po 6. kole

 

Za 6. kolo si připsali plný počet bodů Anežka a visvi. Na druhém místě se osamostatnil Anish Giri (Je to on? Není to on?) a v čele zůstává se čtyřbodovým náskokem Kryštof K. V posledním kole jsou ve hře jen čtyři body, takže pak už by se musel stát nějaký nesmysl v nadstavbové části, aby Kryštof přišel o triumf.

 

Tipy v 6. kole

 

Průběžné pořadí po 6. kole:

1.
Kryštof K. 25

2.
Anish Giri 21

3.
Tomáš 20

4.
Martin H. 19

5.
visvi 18

6.–8.
Blanka 17
David 17
Anežka 17

9.
Branďák 16

10.–11.
Maťa 15
Robin 15

12.
Luky F. 14

13.–18.
Ondra N. 13
Kika 13
Luky V. 13
Honza F. 13
Ondra Š. 13
MayTheForceBeWithYou 13

19.–20.
Ivo 12
Adam F. 12

21.
Matýáš P. 11

22.–23.
Petr 9
Alexandr S. 9

24.–25.
Marek M. 8
Adam 8

 

BaZ, 5. kolo: Český Brod má dva krále (bílého a černého). Stalmachine práskl do koní

Super Wednesday je za námi. Vrchol základní části přinesl podle očekávání čtyři zápasy. A musíme začít u bitvy o Český Brod...

Moravec - Horák, co víc si už českobrodští fanoušci mohli při středečním podvečeru přát? Ve fantastické atmosféře jsem sahal po celém bodu už v první partii, nakonec jsem ale udeřil až ve druhé po pěkném útoku na krále a ujal se překvapivého vedení. Martin si vyžádal timeout (teda, to není pravda, ale příběh to dramatizuje), ale ani po krátké pauze nenašel vítěznou notu a mohl jsem de facto velmi jednoduše brzy a bezpečně remizovat. Bohužel jsem zahlédl bludy, přešel do krajně nepříjemné věžovky 4 na 4 a Martin předvedl techniku rutinéra. Znovu se tak opakoval scénář z minulých zápasů, kdy jsem místo pohodového vedení zažil v poslední partii clutch time. Za stavu 1,5:1,5 tlačil na výhru Martin, objektivně jsem ho ale udržel na uzdě a zápas o královské město skončil dělbou bodů 2:2. Fascinující zážitek, lidé byli skvělí a úroveň partií vysoká. Skvělá reklama šachu. Úžasné. Odzbrojující. A víc takových derby, chtělo by se na závěr dodat...

Nesmrtelný Jiří. Suverén soutěže měl už párkrát namále, nicméně první partii souboje favoritů s Ríšou Mládkem už opravdu mohl odepsat. Na mou provokaci, že s Ríšou vytřel sociální zařízení, také po zápase reagoval smířlivě, že setřel spíš pot z čela. V první partii byl totiž úplně kaput, hotovej, vyřízenej, šlus, konečná, vystupovat. Asi se to objeví v hajlajtech (zítra mimochodem vyjdou diagramy z prvních čtyř kol), nicméně i tady se Rýdl (v anglosaských kruzích přezdívaný Čtenál) vymluvil a zbytek už byla jedna velká jízda a je z toho jubilejní třetí kanárek turnaje, první Jirkův.

Rozjíždí se nám Stalmašina, která poměrně v klidu porazila 2,5:0,5 Robina. Poučení pro našeho hrdinu plyne jasné - chce to zapracovat na věžovkách. Byť tedy nutno přiznat, že ve třetí partii musel Robin i riskovat. Ríša vyhrál podruhé v řadě a už pokukuje po čtvrtém místě. To si samozřejmě z pozice diváků úplně nepřejeme, protože Ríša už má pro finálový přímý přenos připravené pravidelné okénko The Stalmachine Time machine, ve kterém bude představovat zajímavosti z šachové historie.

Jasným semifinalistou je Jirka, ale už i David. Po dalsím přesvdčivém vítězství 2,5:0,5 už asi není ani teoretická možnost, že by se mezi nejlepší čtyři nevešel. A má zaděláno i na dobrou výchozí pozici. Díky lepšímu vzájemnému zápasu se na play-off pozici drží také Kilián, boj o čtvrté místo ale bude ještě strašlivá řěžba. Ve hře jsou ještě tak nějak všichni, byť moje šance už jsou poměrně malé. Ale uvidíme.

5. kolo: 6. 5. středa, 18:30.
Kilián Slovák - David Zvolenský 0,5:2,5
Jiří Rýdl - Richard Mládek 3:0
Vít Moravec - Martin Horák 2:2
Robin Hrdina - Richard Stalmach 0,5:2,5

 

Pořadí po 5. kole

 

V tipovací soutěži získal lídr Kryštof K. dalších 6 bodů a mílovými kroky kráčí k prestižní trofeji. Stejným počtem bodů se na bednu vyšvihl Tomáš, který sdílí pozici s Anishem Girim (Je to on? Není to on?). Naopak úplně odpadl Branďák, což je velká rána pro všechny domácí příznivce. Český Brod jako samozvaná sázkařská bašta jistě pomýšlel na triumf.

Palec nahoru pro Ondru N., který jako jediný trefil přesně všechny čtyři bonusové partie. Zisk osmi bodů ho vyšvihl z posledního místa do středu tabulky. Jak jste si asi všimli, remíza je velmi vzácný výsledek, což je i pro mě trochu překvapující (obě mám současně na svědomí). Pokud jste se tedy radovali, že jste uhádli remízu v ČB derby, tak nejste zdaleka jediní - jde totiž o zápas, ve kterém se nejvíc ze všech v turnaji předpokládal výsledek 2:2, celkem ho tiplo 13 lidí.

 

Tipy v 5. kole

 

Průběžné pořadí po 5. kole:

1.
Kryštof K. 21

2.–3.
Anish Giri 17
Tomáš 17

4.–5.
Martin H. 15
Blanka 15

6.–8.
Maťa 14
Branďák 14
Robin 14

9.–11.
Visvi 13
Luky F. 13
David 13

12.–13.
Anežka 12
Ondra N. 12

14.–15.
Ivo 11
Kika 11

16.–18.
Luky V. 10
Honza F. 10
Adam F. 10

19.– 20.
Ondra Š. 9
MayTheForceBeWithYou 9

21.–23.
Petr 8
Alexandr S. 8
Matyáš P. 8

24.
Marek M. 7

25.
Adam 6

 

BaZ, 4.kolo: Bitva titánů. Rýdl stále lídr

Tak se nám to na postupových příčkách pomalu vybarvuje. Ríša Mládek se oklepal z minulé porážky a jednoznačně přehrál Kiliána 3:0. V první i druhé partii efektně nabídl oběť dámy a ve třetí pro změnu obětoval věž. Možná i tady můžeme sledovat zárodek Ríšovy iniciativy, když se nabídl, že možná připraví zítra nějaké diagramy pro náš web. To by bylo skvělé.

Ve famózní jízdě pokračuje David, který ustál jediný kritický moment ve druhé partii a díky dvěma jasným výhrám bílými si poradil s Robinem 2,5:0,5. Žralok z Messiny se jako poslední nasazený hodně přiblížil účasti v play-off, dost možná už mu bude stačit jen jedna zápasová výhra.

Smůlu prolomil Ríša Stalmach, který po dvou těsných porážkách konečně zvítězil 2,5:1,5. Tentokrát jsem za vyrovnaného stavu nezvládl clutch time, The Stalmachine naopak ustál v poslední partii tlak mých bílých figur, a jak velí jeho nátura a pověst mi zasadil v závěrečné přestřelce na druhé straně šachovnice nelítostný mat.

Šlágr kola byl dost možná i šlágrem celé základní části. První dva nasazení u fošny, to se stane jen jednou za Brod aan Zee (nebo dvakrát).

Martin jako první nepustil Jirku hned do trháku a po dvou remízách držel nadějný poločasový výsledek. Pak ale Jiří udeřil ve své oblíbené Francii a následující must win partie z pohledu Martina ozdobila kvalitní zápas kvalitních hráčů. Českobrodský Mozart se totiž vydal králem do boje ve stylu slavné partie Davida Navary proti Radkovi Wojtaszekovi a přítomní diváci se v chatu vyřádili. Mat dlouho k vidění nebyl a příznivci překvapení mohli živit naděje, nakonec ale jeden člověk ten mat našel – a ke smůle utkání to byl Jirka.

4. kolo: 4. 5. pondělí, 18:30.
David Zvolenský - Robin Hrdina 2,5:0,5
Richard Stalmach - Vít Moravec 2,5:1,5
Martin Horák - Jiří Rýdl 1:3
Richard Mládek - Kilián Slovák 3:0

 


Pořadí po 4. kole

 

Nezapomeňte, příští hrací den ve středu 6. května jsme si pro vás připravili lahůdku. Super Wednesday! Čtyři šlágry, čtyřikrát dvojnásobný počet bodů v tipovačce a hlavně – čtyři nelítostné souboje rivalů, kteří jsou ale v osobním životě pochopitelně přáteli.

Robin Hrdina – Ríša Stalmach: Kluci, kteří se nikdy neviděli, začínají právě ve středu svou dlouholetou rivalitu.

Kilián Slovák – David Zvolenský: Souboje těchto dvou hráčů vždycky budou od této doby patřit k ozdobám každého turnaje.

Jiří Rýdl – Ríša Mládek: Neporazitelný hegemon černobílých kolbišť se chystá svým nedopalkem típnout i výbojného mistra online šachu. Klubový souboj Davida s Goliášem o šachový Blaník.

Vít Moravec – Martin Horák: Tenhle turnaj má přesah do celého světa, zrodil se ale v Českém Brodě. A to znamená, že nejdůležitější utkání pro místní Brodies přichází právě teď. Bitva o Český Brod. Českobrodský Wunderkind, Polabský Hagi, The Big Easy a proti němu The Snakebite, Úvalský Pelé a především Chlapec, který zůstal v pyžamu! Dámy a pánové, bitva o povodí Šembery, největší zápas od jejich posledního zápasu, The Old Firms Derby, MORAVEC – HORÁK! (jo a taky souboj o poslední místo)

Tohle kolo bude NĚCO!

V tipovačce byla nejčastější kombinace za 3 body v podobě výhry Jirky a Ríši. Nicméně třeba takový Anish Giri trefil úplně všechno, a pokud se nepletu, tak je od úvodního kola první, komu se to povedlo. Kryštof K. drží vedení právě před tajemným Anishem (Je to on? Není to on?), Branďák měl slabší kolo a je třetí společně s Robinem. Kolem medailových pozic se to začíná houfovat, následující kolo bude klíčové.

 

Tipy v 4. kole

 

Průběžné pořadí po 4. kole:

1.
Kryštof K. 15

2.
Anish Giri 13

3.–4.
Branďák 12
Robin 12

5.–7.
Martin H. 11
Tomáš 11
Blanka 11

8.
Maťa 10

9.–13.
Ivo 9
Visvi 9
Luky F. 9
David 9
Kika 9

14.–16.
Luky V. 8
Honza F. 8
Adam F. 8

17.– 18.
Ondra Š. 7
MayTheForceBeWithYou 7

19.–22
Adam 6
Anežka 6
Petr 6
Alexandr S. 6

23.
Marek M. 5

24.–25.
Ondra N. 4
Matýáš P. 4

 

BaZ, 3.kolo: Noční můra všech sázkařů

Na Svátek práce jsem vydal závazný pokyn, že každý musí zahrát jedno zahájení alespoň vzdáleně spjaté se socialismem potažmo Sovětským svazem. Nabízela se Leningradská varianta Holandské obrany, Stalinův oblíbený Kalašnikov nebo Gottwaldova poloslovanská. Ríša dokonce přišel s variantou Mao Ce-Tung 1.e4 f5 2.exf5 Kf7 3.Dh5, zahrát se ji ale neodvážil. Hráči totiž měli svou hlavu, a to doslova. Na hlavu totiž (právě na tu svou) postavili i papírové předpoklady a zrodilo se jedno monstrózní a jedno velké překvapení na úkor favoritů.

Byl pouze jeden člověk v tipovačce, který dal výhru Davida Zvolenského proti Ríšovi Mládkovi. Pouze tři zápasy byly nebo jsou podle názoru veřejnosti jasnější - zápas prvního kola mezi Davidem a Martinem neměl ani jeden tip na vítězství outsidera. Ty další mače zatím zveřejňovat nebudu, teprve se odehrají.

Ríša první partii získal figuru, byla to ale dost šílená koncovka a David ji zakončil nádherným postavením jezdce s vidličkou. I druhá partie patřila po divokém průběhu Žralokovi z Messiny, Ríša ale dokázal hladce snížit na 2:1. Nicméně David si podobně jednoznačně poradil v závěrečném duelu a po výhře 3:1 se posunul díky dobrému skóre na druhé místo. Skvělý mač, takhle při zpětném přehrávání!

Překvápko se zrodilo i v utkání Kiliána s Martinem. Za stavu 1:1 předvedl Kilián pěknou oběť kvality a dva body si už pohlídal. Martin nehledal výmluvy: "Dneska jsem hrál tragicky a vůbec jsem si neškrtnul. Tečka." Robin dokonce navrhoval, že by mohl jít Martin dělat trenéra do fotbalové Plzně, glosovat zápasy by mu šlo.

Ríša Stalmach stále zůstává bez bodu, což je dáno i velmi těžkým losem. I on proti Jirkovi uhrál remízu, The Reader ale i potřetí v turnaji zavěsil 2,5:0,5 a dokonce nám prozradil, v čem tkví tajemství jeho úspěchu. Prý objevil u online šachu kouzlo vyhulování během partie a jde mu to jedna báseň. Že by nový oblíbený hráč Miroslava Urbana?

No a ve šlágru kola už to vypadalo, že ani tentokrát nevyjdu ze zahájení, když jsem v první partii s Robinem udělal prohrávající hrubku už v 11. tahu. Vyhlásil jsem ale kampaň Back from the dead, pěkně (a poprvé na turnaji) zvítězil černými a ve třetí partii jsem Robinha strašlivě mačkal, ten se ale obdivuhodně tuhou obranou dopracoval k remíze. Za stavu 1,5:1,5 to pak byl on, kdo tlačil, tentokrát jsem ale i s trochu štěstí vyklouzl já a zápas skončil asi spravedlivou remízou 2:2. Vůbec první v celém turnaji.

3. kolo: 1. 5. pátek, 18:30.
Richard Mládek - David Zvolenský 1:3
Kilián Slovák - Martin Horák 3:1
Jiří Rýdl - Richard Stalmach 2,5:0,5
Vít Moravec - Robin Hrdina 2:2

Tabulka se nám zamotala a myslím, že je teď už všem jasné, že v tomhle superturnaji může každý porazit superkaždého.

 

Pořadí po 3. kole

 

Vracíme se obloukem k největšímu dosavadnímu upsetu (jak říkají Západňané). Jediným tipérem, který střelil výhru Davida nad Ríšou nebyl nikdo jiný než Kryštof K., který se tak osamostatnil v čele tipovačky. Jako jediný navíc získal ve 3. kole 4 body. V grafu můžete vidět i nejvyrovnanější souboj celého turnaje, alespoň optikou fanoušků. Také skončil remízou, že...

Své tipy zaslali další tři lidé. Sice už je technicky po deadlinu, ale nevidím důvod, proč je nevzít. Za první dvě kola dostali bod a zbytek počítáme normálně. Samozřejmě už se tam dá kalkulovat s tipem na celkové vítěze, ale vzhledem k tomu, že u jednoho tipujícího se objevilo mezi finalisty i moje jméno, stále jejich predikce uznáváme.

 

Tipy v 3. kole

 

Průběžné pořadí po 3. kole:

1.
Kryštof K 12

2.
Branďák 11

3.–8.
Robin 8
Martin H. 8
Anish Giri 8
Tomáš 8
Ivo 8
Blanka 8

9.–12.
Honza F. 7
Luky V. 7
Maťa 7
Luky F. 7

13.
Visvi 6

14.– 17
David 5
Adam 5
Kika 5
Ondra Š. 5

18.
Adam F. 4

19.–23.
Marek M. 3
Anežka 3
Matýáš P. 3
MayTheForceBeWithYou 3
Petr 3

24.–25.
Alexandr S. 2
Ondra N. 2

 

BaZ, 2.kolo: Šejdil Ríša a kanár ze zahájení

Asi už neuvidíme větší ostudu, než jsem předvedl ve druhém kole já. Bez přehánění jsem se nedostal ani jednou ze zahájení a David si připsal asi nejsnazší tři výhry v rozmezí jedné hodiny v životě. Vůbec mi to nejde od ruky (krom toho, že i normálně hraju blbě), a tak prosím sázkaře, ať ani po dalších porážkách neposílají výhružky smrti, jako je tomu ve sportu běžné. Beru je jakoby na vědomí automaticky.

Jirka vyhrál stejně jako v úvodním zápase v pohodě 2,5:0,5. Robin sice dokázal po první porážce zastavit své krvácení, vypadá to ale, že ani on nedostal favorita turnaje do větších problémů.

Docela šílené partie se hrály v zápase Kilána Slováka a Ríši Stalmacha. První dvě partie se hodnocení pozice takřka neustále přelévalo ze strany na stranu. The Stalmachine se ujal vedení 1,5:0,5, Kilián ale zabojoval a dvěma přesvědčivými výhrami zápas otočil.

Pořádné drama přinesl také šlágr kola. A nebylo daleko od dalšího obratu. Martin totiž vyrovnal na 1,5:1,5 a v závěrečné bitce Ríša Mládek obětoval dost kavárensky figuru. Útok byl svým způsobem ale nepříjemný a Ríša dokonce minul velmi pěkný mat 7. tahem. Nakonec mu zbyla věž za tři figury a beznadějný boj, v časovce ale prokázal instinkty lišky a Martina nakonec ošidil. Velmi dramatická partie, doporučuji k přehrání.

2. kolo: 29. 4. středa, 18:30.
David Zvolenský - Vít Moravec 3:0
Robin Hrdina - Jiří Rýdl 0,5:2,5
Richard Stalmach - Kilián Slovák 1,5:2,5
Martin Horák - Richard Mládek 1,5:2,5

 

Tipy v 2. kole

 

Jasným králem 2. kola tipovačky se stal jeden z iniciátorů celé soutěže Kryštof K, který netrefil pouze výhru Davida. Populární tipér přezdívaný CriššCross dotáhl první flek, vzhledem k mé formě má možná ale do budoucna problém, co se týče boje o prvenství :-) Vysoký standard drží profesionální sázkař Branďák, u kterého prostě víte, že minimálně ty svoje tři body za kolo udělá vždycky. Málokdo v tomto kole získal 3 a více bodů.

Průběžné pořadí po 2. kole:

1.–2.
Kryštof K 8
Branďák 8

3.–5.
Robin 7
Martin H. 7
Anish Giri 7

6.–8.
Honza F. 6
Luky V. 6
Maťa 6

9.–11.
Tomáš 5
Ivo 5
Blanka 5

12.–16.
David 4
Luky F. 4
Adam F. 4
Kika 4
Ondra Š. 4

17.–18.
Visvi 3
Marek M. 3

19.–21.
Ondra N. 2
Adam 2
Anežka 2

22.
Matýáš P. 1

 

1.kolo: Svět patří mocným

První kolo je za námi a přineslo nudná vítězství favoritů. Na tomto místě napíšu vždy asi jen pár vět, partií se hraje hodně a asi není nikdo, kdo by měl čas to ve volných dnech pokrývat (ale třeba se někdo najde). Obšírné šachové zpravodajství chystáme až na play-off.

Takže co tu máme - David Zvolenský dohnal Martina Horáka až do čtvrté partie, v ní ale hrál asi až příliš násilně na výhru a jeho smělý atak se brzy otočil proti němu.

Největší favorit nejsilnějšího turnaje zemí koruny České Jirka Rýdl mi mnoho šancí nedal a povolil mi jen jednu půlku. Myslím, že jsem nehrál vůbec špatně, ale ani lepší průměr na Jirku prostě nestačí. Dvakrát mi bohužel vypadl Lichess, Jirka na mě ale počkal a čas mi doklikal. Nějaké problémy hlásil i Ríša, tak uvidíme, jak to půjde dál.

Ve šlágru kola si Robin Hrdina možná až nečekaně v pohodě dokráčel pro dva body za výsledek 2,5:0,5 nad Kiliánem Slovákem. Kilián zápas streamoval živě, a i když jsem pochopitelně průběh neviděl, po konci zápasu se ještě asi hodinu věnoval analýze a musím říct, že to i v interakci s ostatními bylo celkem zajímavé. Takže za to díky, ale body žádné nedostane.

A tak největší sriler přineslo derby jmenovců. Ríša Mládek se ujal poločasového vedení 2:0, v bláznivé třetí partii ale nedotáhl pozici s figurou víc (asi tam něco malého za ní bylo) a nakonec z toho bylo drama za stavu 2:1, které skončilo věčným šachem. Ríša Stalmach tedy zatím nedostál své přezdívce The Stalmachine, těšit ho ale může, že se v o něco slabším turnaji MČR v online blesku stal nejlepším juniorem, k čemuž mu samozřejmě gratulujeme.

1. kolo: 27. 4. pondělí, 18:30.
Martin Horák - David Zvolenský 3:1
Richard Mládek - Richard Stalmach 2,5:1,5
Kilián Slovák - Robin Hrdina 0,5:2,5
Jiří Rýdl - Vít Moravec 2,5:0,5

A jak se sázelo? Z grafu níže je zřejmé, že i většina tipérů udělala dobře, když se na úvod přidržela favoritů. Nicméně už druhé kolo nám nabízí o poznání vyrovnanější dvojice a dá se předpokládat pořádný výsledkový točkolotoč.

Do tipovačky se zapojilo 22 lidí (čas máte ještě do středy 18:00) - říkal jsem si, že přes dvacet by bylo skvělé číslo, takže super. Broďáků k mému překvapení bohužel moc není, nicméně tři ze čtyř vedoucích mužů jsou právě reprezentanti našeho oddílu + muž s českobrodskou historií Robin. Kumšt se nezapře.

Ještě dodám, že Ondra Šedivý na to šel od lesa a svůj tip odeslal v 21:37, tedy po konci prvního kola. Neřekli byste to, ale celé první kolo natipoval dobře - neuvěřitelné. Body za něj už ale nedostane, jen ten jeden, co jsme slíbili při pozdním zaslání.

 

Tipy v 1. kole

 

Průběžné pořadí po 1. kole:

1.–4.
Robin (5 bodů)
Branďák
Honza F.
Martin H.

5.–9.
Kryštof K. (4)
Tomáš
Blanka
Anish Giri
Ivo

10.–13.
David (3)
Luky F.
Luky V.
Maťa

14.–16.
visvi (2)
Marek M.
Kika

17.–22.
Ondra Š. (1)
Adam F.
Ondra N.
Matyáš P.
Adam
Anežka

(Tipéři, kteří nezískali ani bod, dostanou ten jeden bodík zdarma. Tak jako všichni, kteří se zapojí do tipovačky až po prvním kole.)

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod