Sokol Český Brod C (Regionální soutěž D 2010/2011)

kola: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
fotky

1. kolo, 17.10.2010, volno

 

2. kolo, 07.11.2010, Český Brod

Sokol Český Brod C   ŠK Kostelec n/ČL C
Bednařík Radovan 1719 1 - 0 1657 Pácha Zdeněk
Záběhlický Jiří 1513 0 - 1 1474 Pecák Ondřej
Brandejský Vít 1359 0 - 1 1480 Jelínek Jan
Horák Martin 1250 1 - 0 1326 Mirkovič Miroslav
Homola Martin 1250 0 - 1 1598 Kořínek Oldřich
  2 : 3  

 

Nová sezona začala i českobrodskému C družstvu

Nevím jestli se někteří hráči nemohli dočkat startu další sezóny, ale já jsem to bral tak, že se zase začalo hrát a chtělo by to občas i vyhrát. Přeci jen je dobré dočkat se nějaké té výhry. Letošní soupiska dává všem tušit, že se C družstvo pokusí nasadit co nejvíce mladíků do sestavy. Doplněno je lidmi co se nejsou na soupisce A družstva a chtějí si občas zahrát. Konkrétní cíl, co se týká umístění snad ani není. Ale přesto by to chtělo vylepšit loňskou sezónu. Což by neměl být problém, protože horších výsledků už dosáhnout snad ani nejde.

Hrálo se už druhé kolo, ale pro C tým to byla premiéra v letošní sezoně. V němž jsme přivítali Kostelec nad Černými lesy C. Nebudu vás zatěžovat tím kdo kdy přišel, jednak není to tolik důležité, jednak jsem přišel poslední takže to ani nevím. Hosté na nás vyrukovali s rozestavením 1-1-1-1-1 v šachách to ani jinak nejde.

Odehrávaly se tyto zápasy:

Bednařík st. – Pácha

Záběhlický – Pecák

Brandejský – Jelínek

Horák – Mirkovič

Homola – Kořínek

Rozhodčí: Švec   normálně nemá cenu tento post ani zmiňovat ale tentokráte musel být arbitr ostražitý a zapískal si víc než by sám čekal

 

Nejrychleji hrál Martin Homola, který nasadil tempo 15 minut na 20 tahů a jelikož ani jeho soupeř příliš neotálel se svými tahy dohrálo se celkem rychle. Ani jsem si nevšiml co přesně se hrálo, ale po 20 tazích byl Martin bez kobyli. Pak sice zpomalil jenže Kořínek se už nenechal o bodovou ztrátu připravit. Hosté tedy vedli 1-0. Nelze ho kárat za výsledek, avšak proslýchá se, že Martinovo tempo možná způsobí jeho absenci v dalším zápase. Já sám moc dobře vím, že se dá zápas odehrát i rychleji.

Druhý Martin dohrál jako druhý. Hrál podle mého názoru přesně. Uzmul soupeři pika. Pak přišel první ze sporů: Martin napadl soupeřova koně krytého střelcem svým koněm a střelcem načež pan Mirkovič ustoupil do strany a po dalším napadení koně pikem se vrátil na stejné místo a tím pádem byl o kobylu kratší. Na první pohled vše jasné jenže soupeři se zdálo divné, že přišel o figuru a dožadoval se přehrání pozice. Načež musel poprvé zasáhnout muž v pruhovaném. Verdikt byl jasný přehrát ano ale na jiné šachovnici. Mirkovič se rozhodl, že si pozici přehraje až po zápase a pokračovalo se. Pozice dospěla k jasně lepší koncovce pro našeho hráče. Soupeřova věž jen stěží mohla odolat věži, střelci a piku navíc. Pak najednou napadl pan Mirkovič svou věží pěšce a střelce. Martin se zamyslel. Poté si všiml, že soupeř nezmáčkl hodiny. Zeptal se jestli je opravdu na tahu? Nešťastná otázka, protože Mirkovič odpověděl nejprve něco nesrozumitelně zamumlal a pak řekl: Takhle už to stálo a sebral Martinovi pika. Což mě nejprve pobavilo. Martin byl poněkud zaskočen a nic neříkal. Já jsem si myslel: Přece to musel vidět stejně jako já. Rychlejší než Martin byl jeho otec, který pozici vrátil a zavolal sudího. Těžká pozice pro rozhodčího když situaci neviděl. Často je to tvrzení proti tvrzení. Jelikož v šachách se ještě nezavedlo video a v nejbližší době asi ani nezavede. Bude to mít vždy rozhodčí složité když nebyl u partie přítomen. Standa rozhodl v prospěch našeho hráče. Najednou pan Mirkovič zboural pozici a začal vyslovovat všemožná obvinění. Tvrdil, že Standa a Martinův otec mu neustále stojí za zády a radí našemu svěřenci. Ptal se proti komu vlastně hraje? Nakonec se smířil s prohrou a chystal se s pocitem ukřivdění odjed. V tom se do toho vložil pan Jelínek a zástupce kapitána Pecák. Trval na kontumaci pro jejich hráče za zásah do partie od diváka. Chtěli dokonce napsat do záznamu o utkání. Dohady trvaly ještě několik minut nakonec byly utišeny hlavně proto, že se ještě hrálo. Průběžný stav 1-1 (Nechci nikoho soudit. Jen jsem se snažil napsat vše tak, jak jsem to zaznamenal já. V inkriminovaný okamžik jsem se zrovna díval na dění na šachovnici. Jestli byly reakce oprávněné nebo adekvátní, ať si posoudí každý sám)

Dalším dohraným byl pan Bednařík starší. Bílými soupeře zatlačil. Získal pěšce a pokračoval v útoku . Po výměně dam nabídl Pácha remízu, která byla odmítnuta. Naše posila pokračovala v tlaku. Po přehlédnutí koně v časovce se soupeř vzdal. 2-1 pro nás. (výhra nebo snad body ale ještě nebyly v kapse)

Partii pana Záběhlického jsem moc nesledoval. Viděl jsem, že náš hráč měl problémy: přišel o pěšce, pozice nebyla nic z čeho by se mohl radovat a navíc se schylovalo k časovce. Těžkou časovku nakonec odvrátil tím, že si vlezl do jednotahového matu. 2-2.

Poslední jsem dohrával já. Kdo by to řekl před pár lety, kdy by mi přišel Martin Homola jako nějaký šnek co se s tím neskutečně loudá. Za poslední rok jsem nabral několik zkušeností jaké to je dohrát poslední. Nikdy však za stavu, kdy by šlo o body. Zvykl jsem si bráni pika míň za stavů jako 1-3 a hůř. V oboustranně otevřená pozice slibovala bitvu o body. Poté jsem se nesmyslně unáhlil a přehlédl pika (chyba) dalším tahem jsem přehlédl druhého (chyba – celkově dvojchyba). Poté se mi rozpadla obrana a zahodil jsem i poslední možnost o nějaký vzdor a celkem rychle kapituloval. (zrovna já autor myšlenky o tom, že chyby chodí ve dvou tzv. dvojchyby se dopustí je pro mě neodpustitelné).

 

Celkově tedy 3-2 pro Kostel nad Černými lesy. Body byli blízko. Holt si musíme ještě chvíli počkat. Jelikož už čekáme přes rok máme s tím nějaké zkušenosti a myslím si, že nás prohra nesloží.

Vít Brandejský

 

3. kolo, 21.11.2010, Pečky

TJ Sokol Pečky C   Sokol Český Brod C
Kubíček Jindřich 1776 1 - 0 1513 Záběhlický Jiří
Dobiáš Jaroslav 1678 1 - 0 1402 Švec Stanislav
Kubíček Miloš 1638 1 - 0 1359 Brandejský Vít
Michálek Miloš 1606 1 - 0 1250 Homola Martin
Kolanda Roman 1264 0 - 1 1000 Čermák Jan
  4 : 1  

 

4. kolo, 05.12.2010, Český Brod

Sokol Český Brod C   Kavalier Sázava A
Bednařík Radovan 1719 ½ - ½ 1730 Brhlík Antonín
Záběhlický Jiří 1513 ½ - ½ 1704 Vilímová Monika
Švec Stanislav 1402 0 - 1 1472 Houda Stanislav
Brandejský Vít 1359 1 - 0 1437 Laube Miloslav
Horák Martin 1250 1 - 0 1250 Dušek Ondřej
  3 : 2  

 

5. kolo, 09.01.2011, Kolín-Sendražice

TJ Sokol Sendražice C   Sokol Český Brod C
Uhlíř Václav 1837 1 - 0 1513 Záběhlický Jiří
Vančura Milan 1762 1 - 0 1402 Švec Stanislav
Kuta Lukáš 1279 0 - 1 1359 Brandejský Vít
Dušek Vladimír 1458 0 - 1 1250 Homola Martin
Jareš Ondřej 1000 ½ - ½ 1000 Čermák Jan
  :  

 

Jak načne C družstvo kalendářní rok 2011?

Jak dlouho se bude čekat na body? Získá vůbec nějaké? Na tyto otázky mohlo být odpovězeno už 9.1. kdy jsme zavítaly na půdu Sendražic. Tam jsme se utkaly s jejich C družstvem. Nezůstalo jen u 5 partií, jelikož los svedl na stejný den a na stejné místo i tým Peček D a Sendražic B. Což slibovalo dvakrát více zajímavých partií než obvykle.

V českobrodské nominaci se ocitl Vít Brandejský, Jan Čermák, Martin Homola, Stanislav Švec a Jiří Záběhlický – toto není naše elově nejsilnější sestava. Hosté odpověděli stejnou kartou a také nenastoupili v tom „nejlepším“ co jejich soupiska nabízí.

Zápasové dvojice byly následující – Uhlíř – Záběhlický
  Vančura – Švec
  Kuta – Brandejský
  Dušek – Homola
  Jareš – Čermák

Nejkratší souboj (časově) svedli hráči, kteří se šachům věnují nejkratší dobu (Jareš – Čermák). Partii jsem moc nesledoval, ale pokaždé, když jsem se na ní podíval, zdála se mi hra vyrovnaná a nenabízela žádné ostré varianty. Před přechodem do věžovky se hráči shodli na remíze. Kdybych hrál tuto pozici, já hrálo by se dál. Pozice byla sice rovná a nenabízela žádnou konkrétní výhodu, ale pro pokračování podle mě hrál zcela jasný fakt: hrálo se jen hodinu a půl, což znamenalo velmi dlouhé čekání na dohrání a čas v této situaci ubíhá pomalu.

Jako druhý dohrál Martin Homola. Získal poměrně brzo figuru, ale musel čelit útoku, takže se figura těžko uplatňovala. Nakonec se podařilo útok otupit a zvítězit. Celkově ½ - 1 ½

Poté skončila partie Kuta – Brandejský. Černý udělal na začátku chybu, ale nebyla využita. Postupem času českobrodský hráč vylepšoval pozici, budoval útok, až získal figuru, zvítězil a zajistil pro svůj tým minimálně bod.

Vedli jsme o dva, ale v šachách je tato výhoda mnohem menší než třeba ve fotbale nebo hokeji. Švec stál pasivně a snažil se urvat půlku. To se mu však po chybě nepovedlo. Záběhlický se dostal do časové tísně a ani pozice nebyla nic, z čeho by mohl mít radost a tyto dva faktory ho nakonec porazili.

Celkově tedy 2 ½ bodu pro obě mužstva a chtělo by se říct, že si týmy body rozdělili, ale jelikož za vítězství jsou 3 a zisk byl pouze 1 bod. Tedy body se roztřetily mezi obě družstva a kam se poděla třetí třetina nevím, ale do tabulky se nepřipíše nikomu. Za 14 dní nás čeká Čáslav a po výkonu v Sendražicích jsme v takové formě, že minimálně vylepšíme loňský zápas 5-0 pro Čáslav.

Vít Brandejský

 

6. kolo, 23.01.2011, Český Brod

Sokol Český Brod C   TJ Slavoj Čáslav A
Bednařík Radovan 1719 ½ - ½ 1937 Poborský Josef
Záběhlický Jiří 1513 0 - 1 1714 Berger Tomáš
Švec Stanislav 1402 0 - 1 1615 Král Vojtěch
Brandejský Vít 1359 ½ - ½ 1655 Kořínek Luboš
Horák Martin 1250 ½ - ½ 1681 Švadlenka Miloslav
  :  

 

Odčiníme kruté porážky s Čáslaví? Povede s e nám je alespoň zmírnit?

23.1.2011 druhý zápas roku 2011 pro českobrodské C družstvo. Čekala nás Čáslav, na tento tým se nám dlouhodobě nedaří, tedy alespoň co si já pamatuji. Naše sestava lze považovat za silnější proti minulému kolu, ale proti sestavě soupeřů se už tak silná nezdála.

Utvořily se tyto dvojice: Bednařík – Poborský, Záběhlický – Berger, Švec – Král, Brandejský – Kořínek a Horák – Švadlenka.

Nejprve jsem přijal nabídku remízy já. Partie probíhala podobně jako partie Čermák – Jareš z před 14 dnů. Tehdy jsem byl proti remize tak brzo. Tentokrát jsem ji přijel, přestože se odehrálo jen 18 tahů, ale nějak jsem neměl chuť hrát. Kořínek je silnější než Jareš a navíc mě čekalo doma ještě učení. ½ pro oba týmy

Horák v sicilské poměrně dost zatápěl Švadlenkovi. Čáslavský hráč se bránil srdnatě. Nabídl remis a náš hráč ji přijal. Pozice byla bez materiálové převahy, ale pozici měl mírně lepší náš hráč. ½ pro oba týmy celkově 1 – 1

Další dohrál Bednařík proti Poborskému. Hráč Čáslavi uspěchal svůj útok a nakonec obětoval figuru a velmi stísnil pozici našemu hráči, ten však našel věčný šach a použil ho. Tři partie tři remízy.

Záběhlický získal pěšce, poté zachyboval a ztratil figuru. Tuto výhodu jeho soupeř bez žádných velkých komplikací zvládl a partii dovedl k výhře. Celkově tedy 2 ½ - 1 ½ pro Čáslav.

Dohrávala se tedy už jen partie Švec – Král. Bílý ztratil pěšce, ale našel kompenzaci v podobě slušného útoku na Králova krále. Poté najednou nečekaně zahrál na opačném křídle a díky tomuto postupu ztratil figuru. Dále jsem už partii nesledoval, ale pozice se mi zdála beznadějná. Čekal jsem tedy jasný bod pro Čáslav a celkově tedy 3 ½ - 1 1/2 . Toto mi potvrdili i výsledky na internetu.

1 ½ bodu je slušný výsledek oproti minulým výsledkům, ale body se za něj nedávajjí.

Vít Brandejský

 

7. kolo, 06.02.2011, Kolín-Sendražice

TJ Sokol Sendražice B   Sokol Český Brod C
Novák Jiří 1923 1 - 0 1719 Bednařík Radovan
Hamrník Jan 1791 1 - 0 1513 Záběhlický Jiří
Křepelka Petr 1618 1 - 0 1359 Brandejský Vít
Hlavica Břetislav 1684 1 - 0 1353 Nováček Petr
Vagenknecht Josef 1689 1 - 0 1000 Čermák Jan
  5 : 0  

 

8. kolo, 20.02.2011, Český Brod

Sokol Český Brod C   TJ Sokol Pečky D
Bednařík Radovan 1719 1 - 0 1309 Železný Daniel
Švec Stanislav 1402 0 - 1 1466 Dobiáš Jaroslav
Horák Martin 1250 0 - 1 1468 Fokt Michal
Homola Martin 1250 0 - 1 1462 Hrubeš Miroslav
Čermák Jan 1000 0 - 1 1373 Šimek Jaroslav
  1 : 4  

 

9. kolo, 06.03.2011, Nymburk

DDM Nymburk C   Sokol Český Brod C
Tesař Patrik 1713 1 - 0 1513 Záběhlický Jiří
Hučík Lukáš 1000 0 - 1 1250 Horák Martin
Jelínek Jakub 1250 0 - 1 1250 Homola Martin
Houška Bohumil 1786 1 - 0 1250 Chaloupka Miroslav
Hora Lukáš 1100 0 - 1 1100 Homola Martin
  2 : 3  

 

Konečné pořadí

Poř. Družstvo V R P Body Partie Skóre
1. TJ Sokol Sendražice B 7 1 0 22 24 29.5
2. TJ Slavoj Čáslav A 6 1 1 19 21 26.0
3. Kavalier Sázava A 5 1 2 16 21 25.5
4. TJ Sokol Pečky C 4 1 3 13 13 20.0
5. TJ Sokol Sendražice C 3 2 3 11 13 19.5
6. ŠK Kostelec n/ČL C 2 2 4 8 14 18.0
7. Sokol Český Brod C 2 1 5 7 11 14.0
8. TJ Sokol Pečky D 1 1 6 4 6 15.0
9. DDM Nymburk C 1 0 7 3 8 12.5

 

Los Název družstva 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
1. Sokol Český Brod C X 2 1 3 0 1 3
2. ŠK Kostelec n/ČL C 3 X 2 2 1
3. TJ Sokol Pečky C 4 X 1 1 3
4. Kavalier Sázava A 2 X 3 2 4 5
5. TJ Sokol Sendražice C 3 X ½
6. TJ Slavoj Čáslav A 3 4 2 X 4
7. TJ Sokol Sendražice B 5 4 4 3 X 3
8. TJ Sokol Pečky D 4 1 1 X 2
9. DDM Nymburk C 2 2 0 ½ 2 3 X

 

Šach. Jméno hráče Typ N ELO 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Body %
1. Bednařík Radovan   1719   1   ½   ½ 0 1   3 60.00
2. Urban Pavel   1669                      
3. Píša Pavel   1618                      
4. Záběhlický Jiří   1513   0 0 ½ 0 0 0   0 ½ 7.14
5. Švec Stanislav   1402     0 0 0 0   0   0 0.00
6. Brandejský Vít   1359   0 0 1 1 ½ 0     41.67
7. Čihák Jiří   1299                      
8. Horák Martin   1250   1   1   ½   0 1 70.00
9. Homola Martin   1250   0 0   1     0 1 2 40.00
10. Nováček Petr   1353             0     0 0.00
11. Chaloupka Miroslav   1250                 0 0 0.00
12. Čermák Jan   1000     1   ½   0 0   37.50
13. Bossanyi Daniel   1250                      
14. Šícha Robin   1250                      
15. Boháč Jaroslav   1100                      
16. Hrbek František   1100                      
17. Homola Martin   1100                 1 1 100.00
          2 1 3 0 1 3 14 35.00

 

ŠK Český Brod