13. komnata Martina H.

Buď opatrný... Dobráá. A vždycky pomáhej slabším... Dobráá. A starším ustupuj... Dobráá! A pozor na Da4+! Dobrááááá!!!

Každý šachista má pravděpodobně nějakou svou slabinu - ten neumí teorii zahájení, druhý zas nedokáže pochopit výhru s věží a střelcem proti věži, další špatně hospodaří s časem, jiný zas mizerně hospodaří s penězi, a do toho ještě ten, co neumí šachy vůbec. Že znáte někoho, kdo disponuje všemi těmito čistě náhodně vybranými nedostatky? Ale jděte...

Dnes si rozebereme šachovou slabinu nejúspěšnějšího českobrodského odchovance od dob Emila Zátopka, jenž má na svém kontě řadu pěkných a ještě krásnějších výsledků ze spousty těžkých a ještě zajímavějších turnajů - Martin Horák, dámy a pávové! Dle mého názoru zároveň člověk, jenž má ze všech českobrodských hráčů největší šanci stát se v budoucnu mistrem světa.

Tento výběr samozřejmě není náhodný, Martin totiž sám oživil vzpomínku na svou Achillovu patu během nedávno skončeného turnaje v Koutech nad Desnou. A protože tohle už není normální, požádal jsem Martina, zda bych mohl uveřejnit tyto jeho variace na renesanční téma pro výstrahu a možná i pro pomoc jemu samotnému - tohle prostě už musí ven! Musí se jednou provždy poučit! Takovej silnej šachista, krucinálfagothimlhergotdonrvetrkrucajselement!

Upozorňuji, že všechny ukázky níže pochází z vážných partií, tj. minimálně s hodinou na partii pro každého hráče.

 

Vojtěch Filip (1841) - Martin Horák (1797) po tahu 7...d6. Hráno 6. 1. 2013, výsledek partie 1/2.

Celý příběh začal na Tři krále... Bílý mohl zahrát 8. Da4+ a napadnout střelce na b4 se šachem. Po 8...Jc6 by přišlo 9.d5 se ziskem figury. A takhle to bude pořád... V partii bílý zahrál 8.e3.

 

Tomáš Gruber (1596) - Martin Horák (1852) po tahu 6...d6. Hráno 11. 1. 2014, výsledek partie 0:1.


Dáma á čtyři šach nepřišlo. Po 7.Sg5 bílý později dokonce prohrál.

 

Jiří Vrecion (1866) - Martin Horák (1852) po tahu 6...d6. Hráno 21. 6. 2014, výsledek partie 1/2.

Halóóó, Da4, hotovo! Kdepak, na šachovnici se objevilo 7.e3.

 

Ivo Hradecký (2102) - Martin Horák (2066) po tahu 6...d5. Hráno 1. 11. 2014, výsledek partie 1/2.

Kdo věří na bubáci a pohádky, tak si jistě všiml, že první ze tří minel roku 2014 přišla 11. 1. - a ta třetí 1. 11.! Ivo Hradecký je jediným hráčem z pěti, který využil nabízené příležitosti, přesto i s figurou víc v pozdějším průběhu skoro ještě prohrál. 7.Da4+! s mírně lepší figurou navíc

 

Jan Jiroušek (1595) - Martin Horák (2094) po tahu 5...d6. Hráno 17. 3. 2017, výsledek partie 0:1.

Dva a půl roku se nic nedělo, když vtom zhruba před týdnem... Soupeř opět minul šanci, tah 6.e3 tak právoplatně vstupuje do teorie zahájení, jelikož ho zahráli v nabízené pozici hned tři hráči.

 

Z mého pohledu je naprosto neuvěřitelné, že z pěti hrubek ztrácejících figuru Martin žádnou partii neprohrál, navíc si figuru vzal jediný člověk. Ve vážné partii, a to soupeři měli vždy minimálně 2. výkonnostní třídu.

Nabízí se také otázka - je tento teoreticky špatný motiv (vždyť ztrácí figuru) vůbec prakticky vzato špatný? Tři a půl bodu z pěti proti slušným soupěřům a 80% šance, že toho soupeř nevyužije. Není to celé pouze hra protřelého ouvalského lišáka? To se asi nikdy nedozvím. A pokud ano, neuvěřím. A uvěřím-li, nepohovím si. A pohovím-li si, nepobavím se.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod