No Čenda, no party

Áčko nezvládlo pravděpodobně klíčový zápas o nějaké to druhé místo, pokud jsme na něj vůbec kdy mohli pomýšlet, a podlehlo doma Dobrovicím 3:5. Nevadí, to je život. Opět se ukázalo, že bez hvězdy oddílu Čendy se hrát nedá, ačkoliv minule jsme s Čendou prohráli ještě víc, takže se bez něj vlastně hrát dá.

Čenda bohužel vypadl ze sestavy kvůli nemoci až v sobotu ráno, takže nám chyběl poprvé od návratu do KP. Tímto znovu děkuji Ondrovi, že na poslední chvíli zaskočil. I Inspektor tak byl svědkem dobré války a vyrovnaného zápasu, který skončil velice brzy (snad už kolem půl druhé). Jsem rád, že se držíme poučky „když prohrát, tak rychle“, aby se pak mohly příčiny neúspěchu řádně rozebrat na tiskovce. To se povedlo. Finální verdikt si nepamatuji.

Myslím, že jsme šli do vedení. Obě naše výhry už teď patří do Zlatého fondu českobrodské kinematografie. Celé to odstartoval další nádhernou útočnou partií Patrik. Tohle byly ligový šachy!

Patrik Pýcha – Martin Petráž, pozice po 26…Ve4, BNT.

Černý se pod útokem rozhodl obětovat figuru za hodně pěšců, Patrik měl ale v rukávu připravenou krásnou odpověď. Řešení se zobrazí po označení následujícího řádku: 27.Vxa7+! Pěkný motiv s šílenou věží. Pokud by černý vzal, přijde odskok jezdcem na b5 se šachem a dobrání nekryté dámy na d5. A takhle funguje i pokračování: 27…Kc8 28.Vxc7+! Černý nakonec věž vzal. 28…Kxc7 29.Jb5+ Kc6 30.Ja7+ Kc5 31.Db5+ a mat Sc3 je nekrytelný.

Na Patrika navázal dalším squostem Martin. Souboj Horák – Hora vyzývá ke slovním hrátkám, ale protektorát si je odpustím.

Martin Horák – Milan Hora, pozice po 24…Kf8, BNT.

Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí po označení následujícího řádku: 25.Ve6!! Překrývá černou dámu, takže hrozí Dxf7 mat. To nejde pořádně vyřešit, protože 25…Dxg5 prosté 26.Vexf6 vede k rychlému matu přes f7. Nefunguje 26…Ve7 pro Dh8 mat.

Martin Horák – Milan Hora, pozice po 25.Ve6, ČNT.

Martin na tiskovce dokonce volal po udělení ceny pro tah sezony. Ondra pohotově aplikoval morfium… V partii se stalo jediné 25…Dxe6 26.Jxe6+ Vxe6 a teď si zkuste z hlavy vyřešit závěr kombinace. Totiž tah 25.Ve6 bez dalšího pokračování nefunguje úplně do čisté výhry. Řešení se zobrazí po označení následujícího řádku: 27.Vxf6! Vxf6 28.Dh8+ se ziskem věže. Bez tohohle má černý ještě šance, věž a střelec za dámu není čistě materiálně dostatečné, ale bílý král je docela slabý a pro černé figury se velmi rychle najdou na šachovnici pěkná políčka. Komp ukazuje cca +1,5 pro bílého.

Ačkoliv jsme brzy zapsali dvě výhry, jedna porážka byla na cestě od samého úvodu. Mirek nenavázal na poslední cenný triumf za Béčko a tentokrát chyboval už v zahájení, když přehodil tahy.

Jan Mejzr – Miroslav Krejčík, pozice po tahu 8…Jbd7?, BNT.

Černý posledním tahem zachyboval, měl zahrát nejprve 8…e6. Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí po označení následujícího řádku: 9.Jb5 odskok, na který si musí každý skandinávský šachista dávat pozor. Většinou nevychází, ale tady zrovna ano. Po 9…Db6 přišlo 10.Jd6+ a zisk střelce na f5. Po 9…Dd8?? by se na šachovnici objevil dušený mat 10.Jd6++, to jen pro zajímavost.

Stav byl 2:1, zbytek vyrovnaných partií se ale naklonil ve prospěch soupeřů. Ondra Inspektor Šedivý sehrál dobrej mač, do soupeře se pustil bez bázně a Ghany (útočné g4 volá po tahu sezony!) a vytvořil si slušný útok, v časovce ale nepokračoval přesně. Stejně tak Honzík stál po zahájení dobře, v zápletkách mu ale uniklo pár cvišncugů a bylo po nadějích.

Za stavu 2:3 jsme měli šance na čtvrté desce. Lukáš trpělivě vylepšoval svou mírně pasivnější pozici po zahájení a troufnu s říct, že byl na nejlepší cestě partii zvládnout možná i vítězně. Měl jsem zkrátka pocit, že je lepší než soupeř. Také on se ale stal obětí těžké časové tísně a nakonec prohrál na čas. Škoda, ale pořád to byla dobrá partie, to se prostě stává.

Pan Koudelka hrál s dobrovickým kapitánem Kastnerem, s nímž prohrál před dvěma lety. Se silným soupeřem tentokrát vybojoval cennou remízu v pěšcovce s pikem méně. Rád bych tu koncovku zanalyzoval, ale je to asi na delší povídání a chtěl bych to plně pochopit, ne jen nějak projíždět s kompem. Na to bohužel teď nemám čas, třeba se k tomu ještě dostanu v dalších dnech. Na tiskovce jsme povrchně usoudili, že je to asi remis.

To už jsem měl na desce koncovku S proti J a nějací pikové. Teoreticky to bylo lepší, ale prakticky asi prostě remíza. Normálně bych hrál dál, ale za rozhodnutého stavu už nebyl moc důvod pokračovat. Soupeře jsem držel celou partii pod mírným tlakem, svou šanci jsem ale bohužel nevyužil (Sxb2, kdo si to budete přehrávat). No jo, jsem tele.

Takže nakonec 3:5. Ale normální zápas, hráli jsme slušně, prostě jsem prohráli. Žádná tragédie.

Nic nevzdáváme a budeme se samozřejmě snažit dál. Koneckonců jsme pořád na skvělé třetí pozici. Byl to ale možná rozhodující zápas z hlediska nějakých postupových ambic, které jsou u nás beztak s otazníkem. Zbytek kraje to ale vidí jinak. Poslední tři zápasy jsme pokaždé dostali od soupeřů ujištění, že my už máme postup jasný, to nám nemůže utéct a kdesi cosi (po utkáních s AŠ MB, Dubnem v lednu a Sokolem MB). Jen jsme se tomu smáli. Načež Dobrovičtí po nedělním duelu napsali na svůj web jedinou větu: Skvělá výhra s favoritem přeboru!

Chápu euforii a klukům z Dobrovic to přeju, vyhráli zaslouženě. Spíš nechápu ten všeobecný názor, že my jsme nějací favorité. Vždyť ani v samotném zápase s Dobrovicemi jsme nebyli favorité, a to jim chyběla jednička soupisky (my měli převahu na prvních třech, soupeř na posledních třech, zbytek vyrovnaný).

Ano, od začátku soutěže jsme na špici, ale upřímně – papírově nejpřijatelnější soupeře jsme měli hned v úvodu, po Novém roce naopak bojujeme s tradičními ligovými týmy. A to je prostě těžší šichta. Vždyť podle průměrného Ela základní sestavy nám z dvanácti týmů patří až desáté místo! Podle průměrného Ela celé soupisky jsme dokonce úplně poslední.

Možná si z nás jen lidi dělají prdel. Auru „favoritů přeboru“ si ale vysvětluji spíš jako absolutní triumf našeho PR oddělení. Hlásat silné řeči budeme příště na půdě lídra soutěže Bakova B, který to kvůli problémům svého Áčka v lize hrotí jasně na postup. TEĎ je čas na hrdinství!

A stejně nakonec postoupíme!

Nebo to aspoň budeme tvrdit.

 

Vítek M.