Céčko vyhrálo tak, že už to víc ani nešlo

Céčko sviští po jevišti a po třech kolech vede Regionální soutěž! V neděli si naši mladíci poradili 5:0 s Čelákovicemi B. Stvořil jsem z toho jeden diagram a další diagram k tomu.

Dominik Hykš – Tibor Hrebíček po 26. tahu bílého, ČNT.

Tibor soupeře jasně přehrál a má na sto způsobů vyhranou pozici. Přesto zkuste zahrát nejlepší tah černého, po kterém je okamžitě konec. Řešení se zobrazí po označení následujícího řádku: V partii přišlo 26…exf4! Ano, přiznávám, je to faul na čtenáře, schválně jsem neuvedl poslední tah bílého, aby nebylo zřejmé, že jde brát en passant. Po 27.Sxf3 g4 jsou vidle, zisk materiálu a brzy 0:1. (Vím, že se podle „pravidel“ se má braní mimochodem zapsat exf3, ale tady razím vlastní cestu – řekněte si to nahlas: „é bere f3“? To asi těžko, na f3 nic nestojí. Takže „e bere f4“ je podle mě správně.).

Motor dokonce našel nelidský mat 17. tahem. V partii by samozřejmě každý zahrál to, co Tibor, ale jen pro zajímavost: 26…Da1+ 27.Kc2 Sd3+ 28.Kb3 Sb1! vlastně kvůli tomuhle tahu to uvádím, přijde mi to vtipný.

Dominik Hykš – Tibor Hrebíček varianta po 28…Sb1, ČNT.

Hlavní myšlenkou je otevření „d“ sloupce pro věž, ale samozřejmě jsme také elegantně pokryli dámu na a1! Dalších sedm patnáctitahových variant až do matu si každý dopočítá za domácí úkol.

 

Vítek M.