Hola, hola, druhá liga volá aneb černobílé Lake Placid 1980 (ve Zdicích 2022)

Český Brod vyhrál téměř po 13 letech zápas v Krajském přeboru a nezadržitelně míří do 2. ligy. Zdice – ČB 2,5:5,5, čti!

Šachový klub Zdice A ŠK Český Brod A
Rosenbaum Vít Z 2146 0 1 2374 Mládek Richard H Z
Wasserbauer Radek H Z 2138 0 1 2184 Horák Martin H Z
Bauer Jindřich H Z 2102 ½ ½ 2194 Moravec Vít K Z
Civín Dominik Z ZK 2006 0 1 2014 Čermák Jan Z
Vrecion Jiří Z 2057 ½ ½ 1800 Krejčík Miroslav Z
Rosenbaumová Lea H Z 1790 ½ ½ 1804 Urban Miroslav
Čuvala Tibor Z 1570 1 0 1745 Šedivý Ondřej
Mruškovič Radoslav 1897 0 1 1766 Chybný Zdeněk

„Pánové Čermák a Šedivý zajistí dva velké pytle minimálního objemu 25 litrů, ve kterých si odvezeme body.“

Odvážným pokynem na závěr nominačního mailu jsem se hned dvakrát pustil na tenký led – za prvé nebylo jisté, zda nějaké body povezeme, a za druhé jsem vůbec nevěděl, zda jednotkou pytle je litr. Kdo ale mohl tušit, že kdybychom nějaké takové pytle skutečně vezli, tak by nám ani nestačily!?

Jsem sice mistr šachového hororu, ale tentokrát vás napínat nebudu – vyhráli jsme, a dokonce se i ví, kdo udělal body. Jako šampion AZ kvízu toho využiju k položení luštidla na úvod.

Otázka I.: Kdy Český Brod naposledy vyhrál zápas v Krajském přeboru?

To je otázka těžká, a proto hned nabídnu odpověď: bylo to 7. února 2010. Shodou okolností také v neděli. To vyšlo takhle na den.

Otázka II.: Koho a kolik Český Brod porazil?

To už by nějaký pamětník možná z paty vytáhl, ale nepředpokládám to: na naší domácí půdě to odnesl Nymburk 4,5:3,5.

Otázka III.: Kteří hráči nastoupili v roce 2010 v Nymburku i teď v neděli při slavném vítězství ve Zdicích?

To už vybíráte pouze z osmi jmen, takže tady to začíná být napínavé! S použitím špetky logiky je těch potenciálních adeptů ještě méně, ale dál nebudu napovídat. Jména napíšu na konec článku, kdo všechny uhodne, má u Ondry pivo.

Teď už ale k zápasu. Shodli jsme se, že proti Zdicím jsme ještě nikdy nehráli. Jelikož máme sepsanou historii, tak to lze tvrdit s docela slušnou jistotou (nikde žádná zmínka). Domácí nasadili docela osvalenou sestavu, v podstatě to nejlepší, co mají na skladě. My nastupujeme s tím nejlepším každý zápas.

Hospodu halila hustá hmla, ze které toho dne nenašel cestu pouze Ondra „Inspektor“ Šedivý. V podstatě jen potvrdil, že první partie sezony se prohrává, v tomto smyslu nijak nevybočil z řady. Soupeř na něj vychrlil v kulometném tempu útok a Ondra se neubránil – taková ta porážka, kterou občas zažije každý. 0:1

Ani z mé strany to žádný zázrak na ledě nebyl. Je mi až stydno, když vidím, s jakým neumem a hloupostí jsem naložil s touhle fantastickou pozicí. Neuvěřitelná laxnost a povrchnost, to si jako člověk s akademickým titulem prostě nemůžu dovolit. Budu muset předvést v příštích partiích víc. Tohle už je KRAJ, kurva!

Jindřich Bauer – Vít Moravec, pozice po 17. Vd3, ČNT.

Bílému nehraje nic a ani nikdy hrát nebude. Jc3 nemůže nikam, Sf1 je šílenej a žádný mat se konat rozhodně nebude (vždycky můžu otevřít sedmou řadu a zapojit do obrany dámu). Měl jsem v klidu zlepšit figurky (Sc5, Vad8-d4 nebo třeba i b4), ale místo toho jsem šel 17…f5? Problém je, že po 18.exf5 exf5 najednou bílý Jc3 může skákat na pole d5 a Sf1 se rozehraje díky pěšcovým průlomům a4 nebo c4. Prostě je situace úplně opačná. Strašný.

 

Navíc jsem se snažil vyhnout okamžitým zjednodušeným pozicím a ještě jsem si zadělal na slušné problémy. Asi jeden z mých nejhorších výkonů za dlouhou dobu, ale remízu jsem nakonec ve střelcovce udržel. 0,5:1,5

Zbytek utkání byl pořádný thriller. Hrály se divoké partie a jen se potvrdilo, že náš návrat do Krajského přeboru se zatím nese v duchu neskutečně bojovných zápasů.

Na 1,5:1,5 srovnal premiérovou výhrou v sezoně Martin, který rozpoutal na šachovnici hotový chaos, čímž dal vzpomenout na legendární českou hip-hopovou skupinu Chaozz. Tóny jejich největšího hitu Vodopády by teoreticky Radku Wasserbauerovi měly co do skupenství svědčit, průběh partie měl ale co do činění spíš s tekutinami s kapkou alkoholu a těžkými drogami. Figurky chodily v náhodných směrech na náhodná políčka, Martin to ale propočítal nebo odhadl lépe a sebral důležitý bod.

 

 

Obrat zařídila naše zvučná posila na první šachovnici. Ríša Mládek poprvé navlékl přes hlavu dres s českobrodským lvíčkem na prsou, a byla to premiéra úspěšná. Soupeře opravdu moc pěkně strategicky přehrál a nezklamalo ho ani jeho spolehlivé taktické oko. I když tohle přehlédl:

Vít Rosenbaum – Richard Mládek, pozice po tahu 17.c4, ČNT.

Černý na tahu získá materiál (v partii přišlo 17…Da7+). Řešení se zobrazí po označení následujícího řádku: Snadné to není: 17…g5! 18.fxg5 hxg5 19.Sxg5 Sxa4 20.Vxa4 Dc5+ a Dxg5.

Jsme rádi, že si Ríša splnil svůj zatím nejvyšší live rating právě u nás (2383). Vím, může to trvat třeba jen týden, ale je to prostě rekord. Díky Brodu. Člověk se tu učí rychle.

A třeba Louis Armstrong ze Znosimi, jak se Ríšovi přezdívá pro jeho fantastickou hru na trubku, předvede někdy své umění i domácím fanouškům. Merch je připravený, určitě objednávejte, nebo můžete zakoupit přímo na stadionu. Zaujme třeba tričko s nápisem „Ahoj, jsem Ríša a hraju za Brod“ nebo čepice „Ahoj, hraju za Brod a jsem Ríša“ nebo montérky „Ríša, jsem Brod a hraju Ahoj“. Potěší i sluneční brýle ve tvaru trubky.

Výbornou partii sehrál i pan Urban, který postupně soupeřku přehrál a v partii měl i vítězné pokračování (v partii se stalo 23.Ve7).

Miroslav Urban – Lea Rosenbaumová po 22…exf6, BNT.

23.c7! s hrozbou Sb7 a ziskem kvality, proto musí 23…Vdd7 a teď 24.Sg4 f5 25.Sxf5! to také není jednoduché vidět v propočtu, oběť figury ale vychází krásně. 25…gxf5 26.Dg5+

Miroslav Urban – Lea Rosenbaumová, varianta po 26.Dg5+, ČNT.

Můžete si zkusit propočítat ústup Kf8 i Kh8. Řešení: 26…Kh8 27.Ve8+! (vyhrávají i jiné tahy) 27…Vxe8 28.c8 (D); po 26…Kf8 je nejpřesvědčivější asi 27.Df6 s hrozbou matu na h8 a po Kg8 se stejnou hrozbou jako v předchozí variantě.

V časovce náš borec o výhodu přišel, i bez pěšce ale měl takové strategické trumfy, že remízu celkem bez problémů udržel. 2:3

Podobné hodnocení bude i u pana Chybného. S papírově silnějším soupeřem postavil pevnou, a především i lepší pozici. Zdičan (?) se snažil hrát násilně na výhru, násilí ale ještě nikdy nic nevyřešilo. Naopak udeřil předseda, který si nedávno přivezl šachovou inspiraci až z dalekého Říma (jel na Korfu, ale všechny cesty ho dovedly do Říma).

Zdeněk Chybný – Radoslav Mruškovič, pozice po 33…Se7, BNT.

34.g5! Střelec na f3 je z pitomce rázem nejlepším hráčem na šachovnici. 34…Df8 35.Sg4 a černý raději odevzdal kvalitu, než aby přišel o klíčového obránce na c8.

Materiál by byl a náš předseda už si poradil. Na konci časovky se mohl blýsknout i efektní taktikou, zkušeně ale přestál poslední tah a pak se v klidu zamyslel s přidanou půlhodinou. Možná i lepší praktické řešení v naprosto dominantní pozici, kde výhra utéct nikam nemohla. Nicméně diagram si ukážeme.

Zdeněk Chybný – Radoslav Mruškovič, pozice po 39…Vh5, BNT.

Bílý na tahu vyhraje. Řešení: Jde 40.Jxe5 s dalším d6+ nebo i složitější 40.Jxd6 Kg8 41.Dc4 Sxd6 42.Vxd6 Dxd6 43.Dxc8 s vítězným útokem.

V tu chvíli už jsme měli jistý bod a stačila i remíza ze dvou partií, nezadržitelně k vítězství už ale mířil dosavadní MVP sezony Čenda „Čerokéz“ Čermák! Opravdu, co mu spravili ten rypák, tak už nestrká nos do cizích věcí a soustředí se hlavně na svou partii. Čuch na góly potvrdil i tentokrát, a to opět ve velkém stylu.

V závěru Čenda ukázal, že je člověkem vzpřímeným a dokáže se poučit z chyb. Jak sám potvrdil, vybavil se mu můj slavný článek Elektronická tužka a tentokrát napravil už bezmála devět let (hrůůza!!!) staré zaváhání z koncovky V+2p proti V.

Štempl na vítězství 5,5:2,5 přidal Mirek Krejčík. Hráč, který to měl v úvodu sezony z nás všech asi nejtěžší vzhledem ke skladbě soupeřů, čelil opět silnému kalibru – Jirka Vrecion by mohl hrát v KP i o dost výš než na páté desce. V extrémně zamotané partii Mirek odevzdal figuru za dva volné pěšce a příkladně aktivní hrou v koncovce udržel velmi cennou remízu. Skvělý bojovný výkon i výsledek! Dokonce jsme měli podezření i obavy, zda náš hráč během partie vůbec vstal od šachovnice, z obou plejerů se několik hodin jen kouřilo. Obavy z případné ostudy se ale ukázaly být liché.

Loni po výhře 6,5:1,5 v Kolíně psal Čenda o největším vítězství všech dob. Troufnu si říct, že tohle bylo ještě o kus dál. Ano, hodně nám pomohl Ríša, ale jinak to byl papírově naprosto vyrovnaný zápas – taková ta klasika, kdy my máme trochu převahu vepředu a soupeř vzadu. Výsledek je ale jednoznačný, a hlavně ty partie… chválím tady hodně, ale musí to být. To byla radost!

Příště doma s Lysou D. Už jsme šestí, tahle parní lokomotiva se zastaví až o mantinel!

A kdo teda vyhrál tehdá s tím Nymburkem? Šedivý (1), Urban (1/2), Chybný (0), to je ta svatá trojice. Chyběly nám první dvě desky, zbytek týmu tvořili Koudelka (1/2), Fiala (1), Eisner (1/2), Píša (0), Saur (1).

Ještě bych měl asi vysvětlit název článku, ale nechce se mi.

Vítězství jsme oslavili v místní restauraci U Zimů (luxusní jídlo i pití!). Proudem tekla zejména hostomická dvanáctka Fabián, čímž jsme vzdali hold jednomu z absolutních klasiků pozápasových tiskovek.

Vítek M.