Poloviční Brod na Zaječicích

02. - 03.06.2012, Seč

Omezím se jenom na diagramy a hodnocení jednotlivých hráčů, k mimošachovému průběhu turnaje pouze tolik, že jsem byl celkově zklamán. Všichni tři brodští hráči mě pak zklamali i za šachovnicí. Co se týče složení družstva, měli jsme tři hosty a hráli jsme mimo soutěž a to jsme ještě byli rádi, že jsme nehráli v pěti. V úterý nás ale ještě bylo 6 a měli jsme soupisku podle propozic. Organizačně byl turnaj zvládnut výborně, děkuji pořadatelům, že nám vyšli vstříc i s velmi pozdní přihláškou. Turnaj se hrál na 9 kol tempem 2x 25 minut + 10 vteřin na tah a bodovalo se zápasově (3-1-0) a normálně jsme hráli a bodovali, jen ve výsledcích máme za názvem připsáno (mimo soutěž) a v historických tabulkách máme započítáno poslední místo.

 

 

František Helebrand, 6 bodů, výkon 1636

Fanda (z Vlašimi) hrál skvěle, vyspělým, spíše pozičním stylem. Kromě velmi slušné herní síly oceňuji obrovskou bojovnost, žádné krátké plichty, ptal se na nabídky remízy a když bylo potřeba, bojoval dál. Mrzí mě pouze poslední kolo. Prohrávali jsme 3:0 a dostal nabídku remízy. Robin pomalu tahal D+V proti D (viz níže) a Julča měla V+J proti V+S a hodně pěšců na obou stranách. Měla sice o pika míň, ale ještě nebyla prohraná, spíše to zatím bylo takové oťukávání, žádný přímý střet, pozice se stále dala zamotat a malá šance na zvrat tam byla. Fanda měl zhruba vyrovnanou koncovku s více figur. Řekl jsem mu ne, odmítl, ale na desce byl takový typ pozice, kde se na výhru moc hrát nedá, Fanda bohužel prohrál. Rychle se zhoršila pozice i Julče, až to bylo bez šance... Později mě napadlo, že měl Fanda počkat, jak dopadne Julča. Bylo mi to moc líto, zbytečně ztratil půlbod vlastně jen kvůli mně. :-(

Helebrand - Míka, BNT
diagram

Fanda pokračoval 1.Dh7! Vf8 2.Jxd5 a získal pěšce a brzy vyhrál.

 

 

Julie Vilímová, 4 body, výkon 1407

Julča (nevím, jestli napsat ještě z Říčan, nebo už z Vlašimi) hrála dobře, o více bodů ji bohužel připravilo přílišné přemýšlení a problémy s časem. Nevyhla se jí ani prohra na čas. Někdy to byly velké nervy, až jsem raději odcházel na vzduch. Jednou jsem postával na chodbě u nástěnek a dostala nabídku remízy, přišla, chytla mě za ruku a dotáhla až tam, kde jsme hráli. :-) V neděli už hrála rychlejc, zhruba tak akorát. Možná jsem ji měl zkusit nějak trochu namotivovat, mě nenapadlo.

Vilímová - Hradecký, ČNT
diagram

Trpělivé zesilování koncovky přineslo své plody: 1...Kc7? 2.Je6+ a Julča vyhrála.

 

 

Jaroslav Spilka, 3 body, výkon 1211

Jarda (ze Sedlčan) střídal lepší partie s horšími, blicání s neblicáním. Některé partie se mu povedly, ale často byly k vidění hrubé chyby a rychlé prohry. Celkový herní projev byl ale lepší než všech tří za ním, takže třetí deska byla správná.

Spilka - Konvičková, BNT
diagram

Úloha: Bílý dá mat 4. tahem. Jsou dvě řešení, zobrazí se při najetí sem.

 

 

Robin Šícha, 3,5 bodů, výkon 1128

Robin hrál tuto sezónu teprve svůj 6. turnaj a s účastí na šachách to taky není vůbec žádná sláva. Byl tedy velmi nerozehraný a nejistý a bylo to bohužel znát. Přišlo mi, že dost koukal nerozhodně do pozicí, nevěděl, co hrát. Ze začátku hrozně pokazil nějakou koncovku a zjistil jsem, že je vůbec neumí, což potvrdil. Stanovil jsem tedy strategii: neměnit a držet složitou pozici. Pak měl v nějaké partii materiál navíc a já jen doufal, že bude měnit a půjde do koncovky... Šel, měl D+V proti D, nedopustil věčňák a nakonec to mohl povyměňovat někde na géčku do jasně vyhrané pěšcovky s nějakými pěšci víc, navíc vzdálený volný a pěšec nešel chytat. Koukal do toho několik minut a nakonec to zahrál a vyhrál. Po partii říkal, že si nebyl jistý, jestli to stihne (do dámy). Dozvěděli jsme se, že nezná pravidlo čtverce a ani kritická pole...

Šícha - Čermák, BNT
diagram

Robin bohužel neviděl 1.Jxe5!, místo toho se hrálo 1.Dd5 Jf6 2.Dd3 g5 3.g4 Vff8 4.Kf1 Vfe8 5.Ke1 Dc7 6.Kf1. Nyní začali hráči něco mezi sebou řešit, vypadalo to jako něco s hodinami. Než jsem stihl pořádně zjistit, co se děje, prohlásil vedoucí družstva soupeřů Desko Liberec B: "Hraje to evidentně na čas a diví se, že mu neubejvá." Velmi hlasitá a nemístná poznámka, nemá do toho co kecat! Nicméně měl pravdu, Robin nevěděl, že se přidává, a chtěl ho shodit. O chvilku pozdějc dáno za remis. Mělo přijít a3!, výhledově se nabízí také oběť jezdce na e5.

 

 

Stanislav Ježek, 3,5 bodů, výkon 1086

Standa vypadal, jako kdyby hrál snad z donucení. Naprostý nezájem, žádné zaujetí pro hru. Nakloněná hlava opřená o levou ruku, prsty ve vlasech, pravá ruka odblicávala mnohdy téměř okamžitě. Jako kdyby měl zrovna na maratonu krizi někde kolem 60. partie a snažil se vší silou neusnout. Několik partií se mu povedlo skončit s nablicaným časem navíc. Vyšla najevo také neznalost zahájení v partii Nový - Ježek: 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jf6 4.Jg5 d5 5.exd5 Jxd5?! 6.Jxf7 Kxf7 7.Df3+ a nyní černý musí hrát 7...Ke6 a doufat v ubránění, ale Standa uhnul na 8. řadu a rychle prohrál.

Pondělek - Ježek, BNT
diagram

Úloha: Bílý dá mat 3. tahem. Řešení se zobrazí při najetí sem. Soupeř zahrál 1.hxg6? pat! Pak jsem se Standy zeptal, jestli to (g7-g6) jen tak zatáhl, nebo to měl promyšlené (viděl to). Samozřejmě odpověděl druhou možnost. Špatně jsem se zeptal, ale i podle rychlosti blicání bych mu to spíš nevěřil.

 

 

David Patočka, 3,5 bodů, výkon 997

David to neuvěřitelně blical, jednou dokonce skončil s 31 minutami z 25, což odpovídá 30 okamžitě odblicaným tahům. Většinou prohrál po hrubé chybě, několikrát ztratil dámu. V jedné partii jako černý hrozil matem na g2, který šel jednoduše pokrýt, myslím tahem g3. Soupeř začal dámou šachovat Davidova krále kolem rohu a8, několikrát mohl tahem Vf1-b1+ zapojit do hry věž a mat by byl nevyhnutelný... po nějakých 20 šachách David uhnul králem pryč a nechal stát věž. Soupeř ji začal dobírat, ale než to stihl dokončit, dostal bleskově mat na g2.

Patočka - Čermáková, BNT
diagram

Úloha: Bílý vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem. David bohužel zahrál 1.De2 už jen s výhodou.

 

 

Na závěr přesný přepis partie Ježek - Palas, pouze pro silné povahy. :-)

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod