Weisgrabské útoky

Memoriál Jana Weisgraba 2009, 07.11.2009, Praha Smíchov

Původně měl jet i Vítek M., ale v pátek večer z toho sešlo. Já nakonec dal přednost vydatnému spánku a do smíchovské zasedačky dorazil na konci 4. kola. Po zdolání otázek "Co tady děláš?" odpověďmi, že jsem přijel fandit, jsem sečetl ztráty. Propásl jsem prestižní derby Martin H. - Martin H., které vyhrál Martin H. (Homola) Nestihl jsem také tuto krásnou partii ze 3. kola:

 

Martin Horák – David Král-Lesný
diagram

Černý svým tahem 12...Jh5? dovolil Martinovi jednoduchou kombinaci: 13.Jxe5! dxe5   14.Dxh5 a výsledkem je pěšec navíc a útok na nekrytého krále. Černý mohl ještě prověřit důkladnost propočtu našeho hráče po 13.Jxg3, na což by následovalo 14.Jxc6   De8 a teď ne Jxb8 pro Jxf1 a bílý bude horko těžko zachraňovat kobylu (neříkám, že ji nezachrání, ale kilometrová varianta se vymýšlí špatně), nýbrž 15.Jxe7 +  Dxe7   16.fxg3 a bílému zbydou 2 pěšci navíc.

 

Kromě Martinů na turnaji hráli ještě Dan, Robin a Fanda. V pátém kole jsem fotil. Bohužel Fanda dohrál tak rychle, že už jsem ho při partii cvaknout nestihl. Naštěstí mi ještě dodatečně zapózoval. Zato až na doraz času se hrálo v partii Martina Horáka, který se v ní náramně předvedl. Vychutnejme si z jeho tvorby hned tři diagramy:

 

Martin Horák – Karin Němcová
diagram

Po soupeřčině tahu 10...e6 mohlo přijít 11.Dg5  Sg6   12.Sxg6  hxg6  13.Jxf7! a s pěšcem víc se hraje zase o trochu lépe. (případně 12...fxg6  13.Dg4  Ke7  14. Dh4+  Ke8    15.Jxg6!) Uznávám, že tohle u partie vidět, tak se raduju ještě týden, dva.

 

diagram

Po napadání věže 17...Sf6 přišla moc hezká oběť 18.Vxh5! a po veškerém dobírání to byla z Martinova pohledu kvalita za 2 pěšce + útok se slušnými šancemi. Partie nějakým způsobem pokračovala, postavení bylo stále nejasné, černý král se proběhl až na druhou stranu šachovnice, až vzniklo postavení na dalším diagramu:

 

diagram

Nyní přišel naprosto chladnokrevný tah 26.Dh7, po kterém se soupeřka chytila do pastičky 26...Vh8   27.Dxg7  Dxh2+ (no řekněte, kdo z vás by si nechal takhle sebrat na h2 dámou se šachem?)  28.Kf1  Dh1+   29.Ke2  Dh5+   30.g4!  Dh6   31.Dxf7 a černou zachránil před matem pouze pád praporku. Pěkný a odvážný výkon!

 

Martinovi všechny partie zapsal jeho táta, za což mu patří velké poděkování. Ostatní kluci si bohužel nic nezapisovali. Snad kvůli nepřítomnosti svého šéftrenéra... Vzal jsem tedy zápis do svých rukou - aspoň jsem tam nebyl zbytečně. Ale úkol zapisovat dvě vzdálené partie současně byl nad moje síly. Po chvíli přecházení mezi Martinem Homolou a Danem již nešla sestavit ani jedna partie. Opět Toto kolo tedy zachraňoval foťák, na který se podařilo zaznamenat velice efektní závěr Danovy partie:

 

Daniel Bossanyi - Arsenij Anaškin
diagram

Dan v prohrané pozici nastražil hezkou léčku tahem 1.De7, do které se černý po 1...Dc1+ 2.Kh2 Jc6?? chytil. Následoval rychlý konec: 3.Vgxg6+!! Kh8 4.Vxh6+ Kg7 5.Vfg6# Nepomáhalo ani 3...Kh7 pro 4.Vxf7+ Vxf7 (4...Kxg6 5.Df5#; 4...Kh8 5.Vh7#) 5.Dxf7+ Kh8 6.Dg8#), věž samozřejmě vzít nešla, neboť po 3...fxg6 přijde 4.Vxg6+ Kh8 5.Dg7#

 

V 7. a 9. kole jsem zapsal Martina Homolu. V 8. kole jsem přece jen zažil českobrodské derby, a sice Šícha-Bossanyi. Seděli blízko Martina Homoly. Všechny jsem je žádal, aby hráli pomalu, a díky tomu jsem je stihl zapsat. Martin Homola se umístil na hezkém 10. místě. Dostal kšiltovku, Šachinfo a medaili. Na Kouřim, kde medaili dostali všichni, ale ještě Smíchováci dlouho mít nebudou... Po vyhlášení jsme se ještě stavili v KFC, kde jsme si chtěli dát (jako na Suché) Big box, ale ten už z nabídky zmizel. Tak jsme si dali ve třech kyblík. Ve vlaku jsem pak hráli poker...

text a diagram Dana - Jan Fiala
diagramy Martina - Vít Moravec

 

ŠK Český Brod