Simulantenbande #2

Fischerovy šachy jsou jako šachy. Kdyby to bylo Fischerovo vodní pólo, tak to bude jako vodní pólo. Jediný rozdíl je, že počáteční postavení figur (nikoliv pěšců) se losuje. Má to určitá omezení, ale těmi se zabývat nemusíme, když to za nás losuje počítač.

Všechna herní pravidla jsou stejná, akorát rošáda se chová jinak, protože král a věže nestojí "tradičně" (ale mohou teoreticky). Ani pravidlo o rošádě není nijak složité, v podstatě platí pořád to stejné:

1) Král nesmí být před ani po rošádě v šachu, ani přes šach při své pouti do rošády přejít.
2) Mezi králem a věží nesmí stát žádná jiná figurka. Při malé rošádě ale může stát klidně figura na h1. Při velké rošádě klidně mohou stát figury na b1 a a1. Tam při pouti krále ani věže do rošády nikomu nepřekáží.
3) Malá rošáda se vždy dělá na královské křídlo, konečné postavení je pokaždé Vf1+Kg1 = jako v běžném šachu.
4) Velká rošáda se vždy dělá na dámské křídlo, konečné postavení je pokaždé Vd1+Kc1 = jako v běžném šachu.

 

Ukázka.

Mezi bílým králem a bílou věží na královském křídle (stojí na g1) není žádná figura. Na polích, kde po malé rošádě vždy stojí, není žádná cizí figura (výsledná pozice bude tradičně Vf1+Kg1). Na žádných polích, přes které půjde král, není figura. Jde tedy zahrát 1.0-0.

 

Ukázka.

Protože rošáda je tah dvou figur, na internetu ji uděláte tímto způsobem - chytnete kurzorem krále a dáte ho na věž, se kterou chcete, aby udělal rošádu. Viz obrázek.

 

Cvičíme se Sokolem aneb Tyršfit

Jakou rošádu může bílý udělat? Jakým způsobem? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Cvičíme se Sokolem aneb Tyršfit 2

Jakou rošádu může černý udělat? Jakým způsobem? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Ukázka.

0-0-0

 

Na fischerovanou v neděli!

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod