Vítej zlatý Hattricku

Turnaj čtyř měst, 25.09.2016, Čelákovice
výsledky ve wordu (doc)
Turnaj čtyř měst 1951-2016

Ano! Český Brod již potřetí v řadě vyhrál turnaj čtyř měst! Co se TČM týče, tak Český Brod je prostě numero uno, hlavní samec, ten největší, Kmotr, Pán prstenů, Taxikář, Čelisti… Už nevím, o čem jsem mluvil. Á už vím, o výhře v TČM.

Začátek možná nenapovídal, že si jedeme pro velký úspěch, když jedno z našich vozidel přijelo jen taktak, což se však dá lehko vysvětlit, když víte, kdo v něm seděl. Ano, byl to Vítek Moravec, který se dopustil ukázkové trojchyby – Nedodržel večerku a na místo srazu přišel pozdě (1. chyba), poté zavinil zpoždění Martina Horáka, když mu v autě napsal sms, ať mu jde koupit bonbony (dvojchyba – Level Sharapovová) a na závěr, když se mi nechtělo navádět Honzíka Fialu po Čelákovicích, tak jsem mu dal mapu (Čendova 1. chyba), a samozřejmě nás navedl špatně (trojchyba), ještě že Martin Horák měl navigaci. Kdyby náš VM7 přidal ještě jednu chybu (čtverchyba – Level Kvitová), tak to by byl úplný konec.

Pořadatelé nás hned na začátku ujistili, že jde o sranda akci, načež zakázali telefony. Měli také trochu problém s rozlosováním a začalo se (dle kompu) třetím kolem, ve kterém nás čekaly Poděbrady. Když jsem se koukal na soupisky, měl jsem o výsledek trochu obavy, ale nakonec jsme pohodlně vyhráli 5,5 – 2,5. V dalším kole to byla dokonce ještě větší dominance – výhra nad Čelákovicemi 7 – 1 nám nakonec i umožnila vyhrát díky skóre, vzhledem k lehce nečekané prohře s Pečkami, což sice byla první zápasová prohra Brodu v obnovené historii, ale vyhrávat věčně prostě nešlo no.

Nyní k ukázkám. Zlý jazyk Honza Fiala sice tvrdil, že jsme měli hromadu štěstí a často jen sbírali, co soupeři nastavili, ale takhle to já neberu. Štěstí v šachu neexistuje – my sami jsme nic nenastavili, naopak jsme viděli chyby soupeřů a zvládli to potrestat.

 

Šedivý - Jeřábek
diagram

Bílý na tahu vyhraje po tahu 28…Sg6. Ondra na TČM zkoušel nová zahájení, vynechal například úvodní tah 1.c4 a hrál 1.d4, kde to tahal ještě trochu nesměle, ale stejně je to velmi chvályhodné :-) . Mimochodem ano, je to 29.Dxg5 – Ondra na rozdíl od soupeře nezaváhal a našel to, dobře on!

 

švec

Výše zase můžete vidět závěrečnou pozici zdechlé koncovky Standy Švece, soupeř však nabídl remis a Standa nezaváhal, dobře on! Podobnost lze najít v mé partii se Sedlatým.

 

Sedlatý - Čermák
diagram

Černý právě zatáhl Ve7-Vf7 a bílý vzdal, dobře já! Pokud věžovka vůbec vyhraná je, tak stále ještě vyžaduje přesnost. Nejsem si jistý, jak bych postupoval dále (ještě s málem času), takže podle mě předčasná rezignace. Chtělo by to nějakou elektronickou tužku, která by vysvětlila další postup černého, k tomu já asi nejsem kompetentní :-) .

Nyní ke zbylým partiím, co jsem ještě měl možnost vidět - Partie Honzy Fialy a především ty Martina Horáka byly vskutku intenzivní. Na dynamické partie plné taktických obratů tohoto Českobrodského Aljechina je skutečně radost pohledět, však už dvakrát získal cenu partie roku a vsadil bych se, že nějakého nového kandidáta na ni vytvoří i letos.

Horký – Horák
diagram

Černý na tahu vyhraje. Řešení. Některé další ukázky, včetně těch našeho novodobého Morphyho, si můžete přehrát dole v přehrávání. Martin má na TČM 100% bilanci 6/6. Další, kdo to na turnaji slušně kosil (3/3), byl nováček v našich barvách, pan Vomáčka, jenž bude jistě platným členem b-týmu a také jej budete moci sledovat v přeboru oddílu.

A nyní hovory z TČM s Úvalským Čarodějem z Rigy:
R: Tak co Martine, kdo se ti z našich hráčů dnes nejvíc líbil?
M: Nejvíc se mi líbil Čenda Čermák.
R: Tak na tom se asi všichni shodnem, ten vypadá skvěle. Co si o tom, myslíš ty, Ondro?
O:
R: Tak děkujeme za názor, a raději zpět k Martinovi. Co nějaký pěkný šachy, viděl jsi?
M: Tak určitě. U sebe jsem měl pár nadějných šachů, ale žádnej mat. Soupeři se vždycky vzdali dřív, to jsou prostě šachy, bohužel!
R: Já jsem viděl dvoje pěkný šachy, ale pořadatelé mi nedovolili si je odnést.
(Čendova pozn.: Zbytek hovorů měl však dokonce ještě nižší úroveň, takže to zde raději ukončíme :-) )

Takový výkon je určitě předzvěstí dobré sezóny. Pojďme! Koho jedeme porazit příště? Ano, již 9. 10. to bude Bakov!

Jan Čermák

 

šachový klub ŠK Český Brod