STLive, 17.02.2007, Praha Strahov


Bez pořadatele(ky) není turnaje. A toto je naše oblíbená pořadatelka: Gelmisia... (Gelmi)

Do hrací místnosti jsem přišel asi v 8:20. Mnozí už byli přítomni. Velká část účastníků byla na Petříně již od pátku a prý pořádně pařili.


Páteční večer.

Museli se hodně vožrat, neboť někteří prý blili (ještě ráno o tom byla řeč…). Ale na samotném turnaji byli všichni střízliví, k čemuž jim měla pomoci doodlova česneková pomazánka.


Vždy je nejlepší jít spát poslední... (blíže gubbi, dále jeho přítelkyně)

Na stolech ležely lahve s limonádami a alkoholem a z velké krabice se na nás usmívalo cukrářovo cukroví, tak akorát k nakousnutí. Chtunalo opravdu výborně…


Štědrý sponzor cukrář je černý a Kuprs bílý. (tahle hra sluníčka je velmi pěkná, to tu nemůže chybět...)

Na opozdilce jsme čekali poměrně dlouho. Někteří si proto krátili dlouhou chvíli trénováním nad šachovnicemi.


Úloha pro gubbiho zůstává stále nevyřešena... - bílý vyhraje...

Konečně jsme byli všichni a Gelmi si vzala úvodní slovo. Následoval slavnostní přípitek. V počtu 20 hráčů, z nichž pouze Muflon nebyl dosud registrovaný na stéčku (prý se brzy zaregistruje), započal 7kolový mezinárodní švýcarský rapid na 2x25 minut.


Bez něj by také žádný turnaj nebyl. Jmenuje se totiž StDobrý. (ano, to je ten cenzor, jenž vám maže příspěvky v diskuzi - chce mít klid...:)))

Mezi koly PavMik, vášnivý fotograf, mě a doodlovi, který se staral o organizaci turnaje u počítače, vyprávěl o fotografické soutěži World Press Photo, hodnocení fotek na internetu, fotkách vesmíru a problémech digitálních zrcadlovek.


V zápalu boje kdesi hluboko v zahájení... (zcela vepředu: bílá ajsa a černý gubbi)

Po 3. kole jsme byli v menze na obědě. Francouzské brambory se sice domácím nemohly tovnat, ale špatné to také nebylo. Každopádně je menza po všech stránkách lepší než školní jídelna. Po návratu si sona dopřávala spánku, jež si prodloužila i díky několika velmi rychlým plichtám v následujících kolech.


Náš spáč sona si pátek očividně užívala. Sobota tím značně utrpěla...

Mezitím se mnoho ostatních se oddávalo analýzám zahájení. Všeobecný rozruch vyvolala varianta Královské indické – Útok čtyř pěšců. V základní pozici anticapa navrhoval tahy a4 a b4… Následovala Leningradská Holandská, již hraji. Byl jsem tedy černý. Na pozici bílého se vystřídalo několik hráčů. Začali s Malou učebnicí šachových zahájení, později pokračovali sami, ale po hrubce ve střední hře vzdali a nedostali se do závěrečné fáze partie, pro kterou přemýšleli o použití další knihy - jedné z cen, učebnice koncovek…


Opět v zápalu boje - tentokrát to vypadá na střední hru... (zcela vpředu: bílý Fanda a černý Stdobrý)

Odpoledne došlo na společnou fotku pomocí samospouště. Ke konci turnaje přijel i cipusik. Odnesla to jeho žena andilek, jež na turnaji příliš nezazářila (ačkoliv mohla být dokonce považována za favortiku – na loňském turnaji družstev měla na 2. šachovnici 2. nejlepší výsledek - 17 bodů z 20), a dostala od cipka důrazné orální poučení za svou prohru, kterou sám viděl.


Že by opalování...? Zleva: cukrář, Porthos, Gelmi, andilek, doodle, gubbi, PavMik, bandita.

A protože jej nikdo neukradl, nadešel zlatý hřeb dne. Gelmi přednesla závěrečný proslov a už už chtěla vyhlásit vítěze, když vtom někdo navrhl, ať se začne od 20. místa. A tak se také stalo. udo musel odjet poněkud dříve a cenu dostal ještě před vyhlášením. Ceny byly určeny již odpoledne a dosti nerovnoměrně (např sona, tomas a andilek měli dort).


Hlavní cena!

Vítězný bandita si odvezl jako hlavní cenu keramickou plaketku muže s šachovnicí, kterou mu doodle zabalil do obrovského množství igelitu, aby se mu po cestě nerozbila.


Vítěz bandita! Sláva! (vzadu Porthosova rodina)

Druhý Fido dostal mj. loňskou keramickou královnu, s níž se prý ráno na turnaji stavil klokanek (a protože ji dlouho nevracel, nechala Gelmi udělat novou hlavní cenu).


Cena za druhé místo pro Fida.

Cenu za nejstaršího účastníka dostal 70letý ája. Cena pro nejmladšího účastníka bohužel nebyla vyhlášena… Pro kameramana gubbiho jsme museli notnou chvíli mávat a volat ahoj. Jak se nám to povedlo, se již brzy dozvíte. Na turnaji byla přítelkyně (gubbi), manžel (andilek), manželka (udo), děti (Fido), ale i celá rodina (Porthos, Porthoska, Ronald).


Exhibiční partie bandita - cipusik. (přihlíží johnny01 (vlevo) a sona)

cipusik poté veřejně vyzval vítěze turnaje, banditu, k partii. bandita se zachoval jako správný chlap a výzvu přijal. Určil tempo 2x10 minut. Cipusik rozehrál černými Ruskou hru. Zanedlouho ztratil pěšce a měl izoláka. Nakonec prohrál.


Jedni z posledních mohykánů, zleva: isaac, Gelmi, doodle.

Podobně jako loni, nikdo se s dortem (ani ničím jiným) nerozdělil. Když jsem se o tom zmínil před Gelmi, s lišáckým úsměvem a slovy, abych počkal, zmizela pryč. Po chvilce mi došlo, co má za lubem, ale to už se vracela se svým dortem. Ochotně se rozdělila a dala každému, kdo chtěl (své srdce v podobě dortu, samozřejmě…)


Nakrojený překrásný dort Gelmi.

Po partii skoro všichni odešli a v sídle petřínských zahradníků zbyli Gelmi, doodle, PavMik, isaac a já. Rozhovor nebo spíše PavMikovo vyprávění se točilo okolo jeho práce – zahradničení. Obzvláště zajímavé byly historky o parkování v kopcích. Ale došlo i na fotky světlovlasé Gelmi. Na zdi totiž visely 2 fotky s jejím portrétem, velmi jasné, skoro celé bílé. Jaké ale bylo mé zklamání, když PavMik řekl, že ty fotky byly původně barevné. Je to prý nějaké speciální metoda úpravy, jež prý na tmavovlasé soně nejde. Když se PavMik zmínil, že za STLive nafotil 300 fotek, zůstal jsem notnou chvíli stát s otevřenou pusou…


Jedna ze dvou fotek naší organizátorky. Spolu s druhou jí visí v obýváku... (pod ní StDobrý (vlevo) a anticapa - ten prý měl jeden čas povolen na diskuzi pouze 1 příspěvek na den, což je v jeho případě velká škoda...)

Odešel jsem asi v 18:45. U autobusové zastávky jsem se zastavil a rozhlédl po noční Praze. To by měl PavMik fotit, pomyslel jsem si, fascionován obrovským množstvím světýlek. A né nějaké šachové hodiny…


nahoře zleva (bez ohledu na vzdálenost - postupně hlavy zleva): anticapa, ája, Muflon, Porthos, Gelmisia, gubbi, bandita, gubbiho přítelkyně, Gene, johnny01, Tomas, fanda, isaac, udo, udova manželka, Kuprs, cukrář
dole zleva (klečící): doodle, Fido s dětmi, sona, StDobrý, ajsa, andilek, PavMik

johnny01 (Jan Fiala),
díky ájovi, gubbimu, PavMikovi a soně za fotky (nejsou časově za sebou), v případě chyby, nedostatku, připomínky, napište mi prosím vzkaz


Na závěr přidávám i petřínskou kytičku, která se tak líbila andilkovi a vám se snad bude líbit také. Ovšem co je to za druh, o tom nemám ani ponětí...

Doufám, že mi prominete, že jsem na úplný konec závěrečné slovo a zhodnocení turnaje přenechal anticapovi (lépe to už totiž opravdu nešlo...): "no kazdej to vidime jinak... ja si pohorsil o 7 mist, pribral diky cukrarovi 3 kila, bylo mi celej den zle z te patecni pitky ( no jasne ze oproti sone jsem se citil jak janek..), nechal si vzit od gubiho damu, zabloudil 3x v praze, vyslapl 2 petrinske lejna, nekdo mi navic oznackoval batozinu... atd atd... :D"

 

ŠK Český Brod