STLive, 19.02.2006, Praha Strahov


To je ona! Ta má vše na svědomí!

Při mém příchodu stálo 7 šachovnic na 7 stolech. Protože si měl každý přinést 1 šachovou soupravu, divil jsem se malému počtu šachistů v místnosti. Měl jsem šachy také a po zjištění jejich nepotřebnosti jsem nebyl nejšťastnější. Nejdříve jsem ale byl na prezenci u Cukráře, který se staral o organizaci turnaje u notebooku. Z přítomných osob jsem poznal akorát Gelmisiu a Standu, viděného již na ulici a samozřejmě také škraba. Na stolech na nás čekalo nepřeberné množství cukroví a desítky litrů limonád a alkoholu, vše k mání, jak často ráda opakovala paní pořadatelka. Konečně se kolem půl deváte i s Altajem a Amazonkou, které jsem také poznal, konalo zahájení turnaje a slavnostní přípitek, při němž každý účastník dostal plastový kelímek. Cukrář přečetl nalosování a začalo se hrát. Turnaje se nezúčastnila pouze Amazonka a stala se divákem. A po úvodním krátkém seznámení s pravidly a hodinami (přednášeli mj.: já a škrabo) černý pustil bílému hodiny.


Tato partie je teprve na začátku (pravděpodobně výměnná Francouzská obrana).

Během samotného turnaje válel klokanek, často hrající na oddělené první šachovnici a naopak se nedařilo Gelmisii, která ale prohry brala se smíchem, smíchem na celou místnost. Jinak ale byla morálka poměrně dobrá.


Opravdu ne každý bral turnaj vážně.

Po 4. kole jsme se až na několik jedinců trousili na oběd. První a poslední strávník v pelotonu neměli rozestup větší než minutu. Budovu, ve které jsme zaháněli hlad, krásně vystihl StDobrý: „Hodně luxusní menza“. To prý za jeho let nebývalo. Hotová jídla nabízeli dvě, za 40 nebo za 60 korun, polévku jednu. Nad jídelní částí byly kulečníky.


Nehladovíme a dodržujeme pitný režim.

Něco o webu, aneb jak to bylo s Championem: StDobrý měl kamaráda, Championa, na druhém konci republiky a chtěli spolu hrát šachy. Tak StDobrý sednul a naprogramoval šachový web. Jenomže pak se tam začali registrovat jiní šachisté a StDobrý je, naštěstí, nechal. StDobrý se také zmínil o výpadku serveru, za který nemohl a padla slova o providrech. Mám pro vás dobrou zprávu: StDobrý podotknul, že stdobry.cz rušit nehodlá! Přesto bych ale nepokoušel jeho trpělivost v diskuzi - výhružná slova při zveřejňování úvodních hesel a jejich algoritmech vypadala poměrně vážně.


Zde můžeme vidět zavřenou Francouzskou obranu.

Z časových důvodů se hrálo pouze 6 kol turnaje v rapid šachu, ale všechny tempem 2x25 minut. Vítězem turnaje se stal klokanek. Ceny, například láhev rumu, výukový program Přírodověda 1, srandokaps, z větší části od pořadatelů, se netradičně rozebíraly od nejhorších po nejlepší. Na klokanka zbyl dort s nápisem STlive (život je sladký, bohudík). Nerozdělil se. Následovalo skupinové foto, (které bylo dosti dlouhé kvůli problémům s technikou a kdosi řekl: „Řekněte sprostý vtip“ - proto ty úsměvy ve středopravé části na horním společném fotě) na kterém jsou všichni krásně vidět. Při předávání cen Gelmisia každému srdečně poblahopřála, ale při vyhlašování a také na jmenovkách, inkasovaných ráno, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že často docházelo ke komolení přezdívek. Při rozlučování se srdečně rozloučila. Pusami nešetřila.


Na tomto mezinárodním turnaji vládla pohodová atmosféra (uprostřed fotografka Ája).

Především díky PavMikovi, který zajistil hrací místnost a Gelmisie, ochotné a milé pořadatelce, dopadlo vše zdárně a všichni se těšíme na 2. ročník tohoto populárního turnaje s bohatými sponzory.


Společné foto.


Společné foto od gubbiho, za což mu patří dík.

johnny01 (Jan Fiala),
děkuji Amazonce za fotky, v případě chyby, nedostatku, připomínky mi napište vzkaz

a ještě jedna pro anticapu... (na spodní šachovnici stojí lépe bílý, protože je: vyvinutý, má zajištěného krále, má silného jezdce na d5 a nemá pěšcové slabiny. Ale pokud černý zahraje Sxd5 a po exd5 natáhne s tempem f4 a po uhnutí střelcem se blýskne tahem g3, bude mít velice slibný útok (mimochodem, černá byla sona). Pokud by bílý oponoval tahem Sxh5+, uhne černá králem na d7, pak na c7 a pak půjde Jezdcem na d7 a až přijde čas, vyvine i královské křídlo. Ještě lepší ale asi je místo g3 tah Dxh4 černá získá pěšce, a bude hrozit jak tahem g3, tak po odtáhnutí dámy i postupem pěšce h

 

ŠK Český Brod