Rozhovor s Radovanem Bendaříkem ml.

červen 2010, ohledně jeho přestupu k nám

 

Mladší hráči tě možná neznají, mohl by ses proto na úvod představit?

Je mi 31. Šachy mě naučil můj táta. Za šachový oddíl (v Českém Brodě) jsem začal hrát jeden nebo dva roky před první šachovou dovolenou, která se konala v sokolovně v Českém Brodě. Před sezónou 1998 / 1999 jsem odešel hrát do nedalekého Kostelce nad Černými lesy. Dva roky jsem odehrál za Sokol Pečky a poté jsem se opět vrátil do Kostelce. Několik sezón hraji jako host za oddíl TJ Praga – první třídu.
Za svůj šachový úspěch považuji výsledek 9/11 v Krajském přeboru před pár lety.

 

Proč ses vlastně rozhodl vrátit do Brodu?

K návratu do Českého Brodu mě vede několik důvodů. Jedním z důvodů je to, že se mi v květnu narodil syn. V Českém Brodě žijí moji rodiče, a tak bychom rádi víkendy trávili u nich.
Dalším z důvodů je asi moje "lenivost", která na mě padla se zvyšováním se věku :-). Protože bydlím s přítelkyní v Praze, musel jsem na domácí zápas vstávat v půl sedmé, abych se dostal do deseti do Zásmuk. Nevadí mi ranní vstávají, ale přijde mi kapánek bizarní vstávat na venkovní zápasy později. Posledním důvodem mého odchodu byla atmosféra, která v klubu poslední dobou panuje.

 

Jakou atmosféru máš na myslí?

Když jsem v Kostelci začínal, hrálo se buď na zámku nebo v hotelu Zvon. V této době panovala atmosféra v klubu i v družstvu naprosto super. Z mužstva jsem cítil chuť bojovat o každé políčko, nikdo nic nevzdával, povzbuzovalo se, fandilo se,… Bylo to naprosto výjimečné! Za Kostelec hráli Vrabec, Straka, Mazura, Dudek, Šindelář, Kavalec a další… A tréninky? Sice probíhaly v hospodě v Zeleňáku, ale scházelo se tam kolem 10-16 hráčů a byli to jen a jen Kostelečáci! Za Kostelec nehrál nikdo z Prahy, pouze „přeběhlíci“ z Brodu :-). Hrálo se pouze pro potěšení.

Po postupu do dnešního krajského přeboru bylo potřeba posílit mužstvo „A“. Z Kostelce odešlo několik hráčů. Za Kostelec začali hrát první hráči z Prahy – Kalvach, Tejkal, Forman. Atmosféra zůstala stále stejně dobrá.

Před další sezonou přišli do Kostelce další hráči z Prahy – Bouček s Pláškem. Někdy v tuto dobu se Ivan Pecák vzdal vedení oddílu a převzal to po něm Fanda Kavalec. Fanda vedl oddíl velice dobře, pro oddíl žil tělem i duší, byl prostě pro šachy zapálený. Snažil se vytvářet různé statistiky, jak si hráči vedou nejen ve družstvech, ale i v tréninkových zápasech a turnajích. Bohužel změnou pracovního místa musel po několika letech tento post opustit.

Po příchodu druhé vlny hráčů z Prahy se atmosféra alespoň pro mě začala měnit. Před každým zápasem jsem musel poslouchat řeči typu: „Toho musíš porazit, má malý elo.“ nebo „Včera jsem ho v rapidu porazil, je to čajíček.“ atd. Fakt na toto nejsem zvědav!!!
Na dva roky jsem proto odešel hrát do Peček. Ty dva roky se mi herně ani výsledkově moc nepovedly. Po těch dvou letech jsem se opět vrátil do Kostelce, protože odešlo několik hráčů. Stal jsem se postupně jedním z členů áčka. Bohužel atmosféra se vůbec nezměnila. Sice jsem již nemusel poslouchat otřepané fráze, ale začaly se hrát turnaje o prachy, vklad 20 Kč a začali se všem hráčům áčka vyplácet prémie za jejich výsledky. Né za výsledky družstva, takže každý si mohl hrát na vlastním písečku. Mně se od začátku nelíbilo tímto způsobem podporovat hráče. Ano, bral jsem je taky, ale určitě to nebyl nikdy ten důvod, proč jsem v Kostelci hrál!

Jedna z posledních sezón, která se mi v Kostelci líbila, byla sezóna, ve které jsem udělal 9/11 v KP. Byla to sezóna, kterou se mnou v Kostelci hrál i Michal Eisner. S Michalem se znám od druhého ročníku šachové dovolené, která se hrála ještě v Českém Brodě. Celou sezónu jsme jezdili a hráli spolu. Michal psal hezké komentáře na stránky (mám je i z nostalgie schované).

Poslední sezóna, která byla super, byl ročník 2008/2009. Byla to sezóna, ve které jsem poznal výborného člověka Dana Formana, který později převzal vedení celého Kostelce po Fandovi Kavalcovi. Dan se od začátku snažil pro Kostelec udělat první poslední, jednal s městem, psal komentáře, dokázal si zjednat respekt na šachových schůzích a mimoto hrál (hraje :-) ) i dobré šachy. Bohužel všechny tyto jeho aktivity byly postupem času brány jako samozřejmost.

 

Proč jsi tedy v Kostelci zůstal tak dlouho?

Myslím si, že až v dnešní době uzrál čas na návrat do rodného oddílu a potvrzení toho, co mi jednou při pivu řekl Mirek Urban: „Stejně se do Brodu vrátíš, až se oženíš, máš tu rodiče.“ Já jsem se tomu tenkrát smál, ale Mirek měl pravdu.

 

Letos jsi toho za Kostelec moc neodehrál. Proč?

Těch příčin, proč jsem toho neodehrál tolik, je několik. Jednou z nich bylo to, že moje přítelkyně měla rizikové těhotenství a já jsem ji nechtěl opouštět na celou neděli.
Dalším z důvodu bylo to, že se hrálo v Zásmukách a pro mě to je výlet na celý den a nemám odtamtud spojení do Českého Brodu k rodičům. Do Zásmuk jsme se dostali na základě rekonstrukce Zeleňáku. Měli jsme se tam stěhovat pouze na jednu sezónu a na jejím konci mělo dojít k hlasování, zda zůstaneme v Zásmukách, a nebo se vrátíme do Kostelce do jiných předem zajištěných prostor. Tyto nové prostory se snažil zajistit Dan Forman. Částečně se mu to i povedlo, měl domluveny určité prostory. Bohužel na předsezónní schůzi byl přehlasován ostatními členy oddílu. Hlavním důvodem přehlasování bylo to, že náš sponzor řekl: „Buď zůstaneme v Zásmukách, jinak odcházím.“ a samozřejmě slíbil další „naturální“ prémie, pokud zůstaneme. Takže všichni, až na Dana, byli pro hraní v Zásmukách…
K odchodu z oddílu jsem byl rozhodnut, pokud se nevrátíme do Kostelce, již před sezónou. Takže jsem letos odehrál dva zápasy kvůli pokutě a skončil jsem. Jsem schopný tento styl vedení akceptovat v práci, ale v něčem, co mi má dělat radost a při čem si mám odpočinout, to nedokážu překousnout.

 

Nehrozí tvůj odchod zpět do Kostelce?

Odchod do Kostelce bych zvažoval jen za předpokladu, že předsedou klubu bude Dan Forman a bude se hrát v Kostelci. Osobně to v horizontu několika let nevidím.

 

Co si slibuješ od hraní v Brodě?

Asi to, že si po roce zahraji soutěž družstev a že se stanu platným členem šachového oddílu. Doufám, že mě přijmete do svého kolektivu :-).

 

Co turnaj Zásmuky Open a www stránky?

O propagaci turnaje se staral z větší části Dan, který turnaj pozvedl do seriálu Grand Prix. Pravidla pro pořádání takového turnaje se pro letošní rok změnila a v našich silách to nebylo finančně zajistit. I když myslím si, že to nebyl hlavní důvod, proč se letos do toho Dan nepustil. Mně přišlo, že jsme spíše byli od pořádání turnaje odrazování, než aby si toho někdo vážil.
Webové stránky vznikly na počest Oldíka Eisnera. První psal články Michal Eisner. Postupně se o jejich prezentaci staral Dan a já a dalších několik článků napsal Jula Bug a můj táta. Myslím si, že je to velice málo. Bohužel veškeré komentáře k webu, zápasům atd. probíhaly pouze ústní formou na cestě na zápas a nebo po zápase. Co se s webem stane do budoucna, neřeším – mrzí mě to hodně, jak to s webem dopadlo. Možná se toho někdo ujme a začne znovu psát komentáře.

 

Přestoupíš nebo budeš hostovat?

Rozhodl jsem se přestoupit.

 

Nechtěl bys u nás hrát za dvě družstva?

Chtěl bych hrát jen za jedno družstvo a pak hostovat v Praze – TJ Praga. Vyhovuje mi hrát zápas v týdnu po práci. Sezóna je tam kratší pouze leden – březen. Chci se věnovat přítelkyni a synovi a nechci každou neděli trávit na šachách.

 

Na kolikáte šachovnici bys chtěl v áčku být?

Šachy hraji jen pro radost a nikdy jsem neřešil to, jestli budu hrát prvního, a nebo osmého. Vždycky jsem se snažil hrát na 100%, nic nevzdávat a bojovat. Takže rozhodnutí nechávám plně na kapitánovi.

 

Jak vidíš umístění v příští sezóně?

Před letošním ročníkem došlo k reorganizaci soutěží. Vůbec netuším jak, tato reorganizace dopadla. Měli bychom se vyhnout sestupu, hrát klidný střed a při troše štěstí postoupit :-).

 

Jak hodnotíš současnou situaci v českobrodském šachu?

Když jsem odcházel z Českého Brodu, tak v soutěži družstev hrálo několik mladých hráčů (já, Michal a Olda Eisnerovi a Pavlové Píša a Urban). Nějakou šanci si zahrát jsme dostali, když někdo vypadl, ale trvale za Áčko nebo Béčko nikdo moc nehrál. Výjimkou byla jedna sezóna, kdy byla dvě družstva v kraji. A pak tam byla věková bariera, člověk si při zápasech neměl s kým pokecat,…
V dnešních družstvech hraje těch hráčů daleko více, takže ta situace je z tohoto pohledu více než dobrá! Staráte se o propagaci šachů pořádáním turnajů i simultánkou. Pokud všichni mladí vydrží u šachu, při troše štěstí by se Brod mohl někdy dočkat i postupu do druhé ligy :-).
Máte velice pěkné stránky, o které se staráš a na kterých lze opravdu najít články o skoro všech šachových akcích, kterých se někdo někdy zúčastnil. Na web přispívá více hráčů, což je jen dobře.

 

Co to, žes nepřišel na schůzi?

Jak jsem již psal, narodil se mi syn a rád bych se mu věnoval. Takže se touto cestou omlouvám.

 

Co říkáš rýsující se sestavě áčka?

Předběžná sestava mě trochu překvapila, ale když jsem se nad ní zamyslel trochu do hloubky, tak se taková sestava dala očekávat. Myslím si, že je o trochu silnější nežli loňská sestava. Naproti tomu sestava bečka bude asi trochu slabší, ale to by se mělo vyrovnat bojovností mládí :-).
Budu se snažit udělat co nejlepší výsledek. Samozřejmě nechci, aby mě někdo srovnával s Vítkem, oba hrajeme jiné šachy.

Díky za rozhovor. Jan Fiala

 

ŠK Český Brod