Špatné rozdělení Krajských soutěží

tabulky a výpočty v excelu

Nejpozději od té doby, kdy měla zjevně nesmyslně Lysá hrát v západní skupině, jsem přesvědčen, že se rozdělení dělá podle mapy, že se udělají dvě čáry bez ohledu na kilometry. I když dotyční špatné úmysly snad nemají, je zde velký prostor pro libovůli.

Napadlo mě zkusit vypočítat nejlepší rozdělení. Vybral jsem krajské soutěže, protože jsou jen dvě. Určitě by na to šel udělat nějaký program, ale to neumím. Zkusil jsem to tedy ručně. Domnívám se, že cílem by mělo být, aby byly součty všech družstev co nejmenší. Aby počet kilometrů družstva, které toho najezdí nejvíc, byl co nejmenší.

Nejprve jsem podle webu mapy.cz vypsal vzdálenosti mezi všemi družstvy (podle stavu asi k půlce června). Jsou počítány vzdálenosti pouze tam, celková čísla zhruba odpovídají (venku se hraje jen polovina, ale čísla jsou dvojnásobná). Čísla se losují, takže šance na doma/venku je pro všechny stejná.

Z tabulky (1. list - je zde znázorněno současné rozdělení) je vidět, že nejdál to mají Kolešovice a Příbram. Obě družstva mají vysoká čísla 907 a 815. I když více najezdí Příbram, celkově horší to mají Kolešovice. Proto jsem zkusil udělat rozdělení, při němž by Kolešovice najezdily zcela nejméně (2. a 3. list). Čísla jsou 818 a 737. Snížení nejvyššího čísla skoro o 90 km po prvním pokusu, to není špatné. Nevěděl jsem ovšem, jak dále pokračovat, tak jsem to zatím nechal. Ono to ale takhle stačí, už tohle rozdělení ukazuje, že to současné je špatné. Toto rozdělení jsem vzal do Mladé Boleslavi a ukázal funkcionářům. Prý že na léto jako dobré, ale v zimě že bude sníh, led a jezdí se jinudy (po dálnici?) bla bla... Ústavní soud by tomu řekl - sofistikované zdůvodňování nespravedlnosti.

Pokračování mě napadlo až v červenci. Uvědomil jsem si, že je třeba snížit počet kilometrů Příbrami. To způsobí nárůst u Kolešovic, někde mezi 818 a 737 by se obě družstva mohla setkat. Snížení se udělá tím způsobem, že se bude zkoušet vyměnit některá stávající družstva za jiné, kam to má Příbram blíž. Hlavní práci pak udělal excel (4. list). Zde už jenom zbývalo vybrat rozdělení, kde jsou obě čísla nejmenší - znázorněno hnědě, 769 a 773, to je dalších nějakých 50 km dolů.

Nejlepší rozdělení (5. list) tedy je:

Říčany, Kladno, Úholičky, Kolešovice, Příbram, Odolena Voda, Neratovice, Kralupy nad Vltaovu, Hostivice, Buštěhrad, Brodce, Brodce

Dobrovice, Lysá nad Labem, Mladá Boleslav, Říčany, Zásmuky (název Kostelec), Mělník, Pečky, Struhařov, Sendražice, Kolín, Český Brod, Vlašim

Jedinou nevýhodou je asi to, že zcela nejméně kilometrů má Český Brod, takže to nemusí vypadat důvěryhodně. Čísla jsou ale podle mě neúprosná a (pokud jsem někde neudělal chybu) myslím, že toto rozdělení je skutečně to nejlepší možné. Budu vděčný za kontrolu a upozornění na chyby.

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod