Kombinačky z Říčan

Začneme ukázkou mimo soutěž, a já vám rovnou prozradím, že za bílými figurami neseděl ani Morphy, ani Anderssen, jak by se mohlo z uvedených tahů zdát.

Moravec–Grečný po 19…exd4.

Černý už nemůže dělat rošádu, to je poměrně důležitý detail. 20.e6! zde jsem využil ono čendovské „all you need is pawn“, ale přidal jsem si k tomu ještě „který popojde dopředu a úplně rozruší obranu soupeře a ještě otevře sloupec pro svou věž, aby mohla také útočit, a pak z toho třeba něco bude, protože král ve středu šachovnice je často pro ostudu“ (nebudu to psát po Čendově vzoru anglicky, mé angličtině s českobrodským přízvukem a slovosledem by nikdo nerozuměl) 20…Sxe6 21.Vfe1 Dxg5 Těžko už černému radit, zřejmě si řekl pro změnu ono čendovské „all you need…“ 22.Ve5!

 

Moravec–Grečný po 22.Ve5.

Plesk z čistého nebe! Na tento tah jsem opravdu hrdý. Soupeř tady zahrál dámou na g4 a bylo brzy hotovo, jak partie dopadla, uvidíte v jednom z diagramů dále. Co by ale, kdyby tohle: 22…Dxd2 23.Sxg6! Šachová brutalita – teď už dokonce visí střelec na e6 přes vazbu, po vzetí na g6 se bude konat mat. Takřka na cokoliv pak jde vzít na f7. Další průběh už si každý představí, jen bych rád poukázal na postavení černých věží a jezdce – zcela z formy.

 

Tak jsme se naladili na vítěznou notu, teď už si každý může zkusit, jak by v kritických momentech turnaje obstál. Devět příkladů je seřazeno přibližně podle obtížnosti, dokonce dva diagramy ze stejné partie mohou být odděleny! Touto komplikovanou dějovou strukturou cílím na Zlatý glóbus za nejlepší scénář v kategorii TV film nebo minisérie, většinou to totiž stačí, nějak zprasit tradiční postup.

Sochor–Záběhlický před 31…Sxh4.

V partii se Sxh4 skutečně stalo, co měl bílý přichystáno po „ztrátě“ dámy? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Záběhlický–Trochta po 37…Db6+.

Bílý se vzdal. Jak by asi partie skončila? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Moravec–Postupa po 29…Jf8, BNT.

Čermý stál lehce nepohodlně, svým posledním tahem mi ale umožnil ihned zašejdit. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Moravec–Grečný po 23…Kd7, BNT.

Vracíme se k úvodní ukázce – takto pokračovala partie, bílý na tahu ihned vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Gregor–Moravec po 30.Dh1, ČNT.

První ze dvou mých útoků na samostatné vedení v turnaji (ten druhý, z osmého kola, si ponechám pro samostatný rozbor, byla to celkem zajímavá koncovka). Silného soupeře jsem přehrál, po hrubce 30.Dh1 začala i okamžitá sklizeň. Černý na tahu. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Žák–Záběhlický po 41…Ve8, BNT.

V partii se stalo 42.Kg2, což stále drží výhodu. Bílý ale mohl velmi pěkně zvítězit. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Dungl–Moravec po 17…Va2, ČNT.

Zajímavě jsem obětoval pozičně figuru, obrana bílého nebyla vůbec snadná, i když to tak na první pohled nevypadalo. Každopádně 17.Va2 byla hrubka, která měla prohrát. Co jsem neviděl? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Krátký–Moravec po 12…Se6, BNT.

Nejen že jsem několik výher neviděl, ale minul jsem i několik svých proher. Jedna z nich měla přijít ve druhém kole, v němž jsem čelil věhlasnému soupeři – anglická šachová legenda Nigel Short se skryl za velmi průsvitný pseudonym Josef Krátký, což jsem samozřejmě ihned odhalil a dal jsem si pozor. Přesto mi to bylo houby platné. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Gregor–Moravec po 37.Kh4, ČNT.

A opět se vracíme v ději zpět. V partii jsem zahrál chybné 37…Jf8 38.Je5 Vxf4 39.gxf4 Df5 40.Dd5+ Je6 41.Da8+ Jf8 42.Dd5+ ½. Mohl jsem dát v průběhu partie asi tisíc matů, o kousek jsem ale ani jeden nedopočítal na půlminutě přesně. Najdete v pozici vítězné pokračování? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

8-9 bodů: Evidentně studuješ mé partie, jsi na dobré cestě.
6-7 bodů: Šachy tě baví a chceš se v nich zlepšit. V září pozor na Vodnáře a Kozoroha.
4-5 bodů: Solidní výsledek, kontakt na kapitána Béčka Ondru Šedivého zjistíš např. ze zpravodaje.
2-3 body: Chce to víc trénovat, zejména šachy.
0-1 bod: Přečti si řešení a zkus test znovu. Pokud budeš mít stále stejně bodů, zvu tě v pátek do Chrástu na šipkový turnaj.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod