Článek z turnaje Open Říčany A, 22. - 29.08.2009, Říčany

Poslední prázdninový týden se konal již sedmý ročník šachového turnaje O pohár města Říčany a zúčastnila se ho i čtyřčlenná výprava z našeho oddílu.

Nejvyšší příčky z Broďáků dosáhl Vít Moravec, který s 5,5 body obsadil 15. místo a zajistil si tak postup na Polofinále MČR juniorů. V průběhu turnaje si také zakusil, jaké je hrát na pódiu. V závěrečných kolech byl dokonce velmi blízko bojů o hlavní finanční ceny.

Jan Fiala se umístil s 5 body na 32. místě, což představuje dost velký úspěch. Při pohledu do tabulek můžeme zjistit, že oproti startovnímu nasazení si polepšil o celých 61 míst. Performance 2064 hovoří za vše, a tak Honza musel najednou řešit nečekané starosti, na které šachovnici v Áčku si letos zahraje.

Na 73. místě se 3 body skončil Miroslav Urban a to pro něho znamená mírné pohoršení na Elu. Přehrání partií ukáže, že někdy mu chybělo málo k dosažení lepšího výsledku.

A mně se podařilo se 2 body a 83. příčkou navázat na loňský debakl. Bohužel jsem vícekrát hloupě pokazil lepší pozici, k tomu se přidalo několik potíží s nedostatkem času.

Turnaj se hrál tempem 90 minut na partii s 30 sekundami za tah jednokolově každý den s výjimkou neděle, kdy bylo dvoukolo. Sehrání dvou vážných partií za sebou může být náročné a nechtěli jsme to nijak podcenit. Shodli jsme se tedy, že by bylo vhodné se během přestávky pořádně naobědvat. Nebylo to úplně snadné, neboť v první hospodě, kterou doporučil Vítek, toho dne nevařili, a tu druhou, kterou radil pan Urban, jsme nějaký čas nemohli najít. Nakonec jsme ji objevili a postupně se tam scházeli další turnajoví hráči. Podle mého názoru vařili dobře. Jen by mě zajímalo, co se asi honilo hlavami hostů-nešachistů, když slyšeli hlasité analýzy dopoledních klání.

Cestovali jsme tentokrát ve 2 skupinách: Vítek a Honza autobusem z Kostelce, pan Urban, já a ještě pan Eisner, nová posila Áčka, autem z Brodu.

Turnaj z mého pohledu proběhl bez problémů, v klidné a příjemné atmosféře.

Ondřej Šedivý

 

ŠK Český Brod