Poulíčkův manévr: A přece se kolotočí!

Mám novou pokleslou zábavu – hraju po netu naslepo. Na Lichess si kliknete vpravo nahoře na profil – preferences – a úplně dole si dáte blindfold. Figurky zmizí, ale šachovnici vidíte a notaci v případě potřeby také (to už je ale spíš pro sraby).

Aby mi to nekazilo blicařský rating, který je na netu tím nejdůležitějším, tak hraju jen vážné partie. Zatím mám osm výher z osmi, ale ještě jsem se neprokousal k úplně nějak kvalitním soupeřům. I když to rozhodně není žádné sbírání figur, má to hlavu a patu, ale prostě jsem zatím lepší. O to ale nejde – musím říct, že při hře online mě nic nedonutí se tak zažrat do partie a koncentrovat se jako hra naslepo.

Partie trvá většinou necelou hodinu (“vážné” nehraje moc lidí a tempo je často třeba 20 minut a 15 sekund za tah), takže to není zábava pro každý den, ale když má člověk chvilku, tak můžu jen doporučit. Je to skvělý a užitečný trénink. A taky fajn zpestření.

Naposledy jsem hrál se soupeřem s ratingem 2000 něco, zatím můj nejsilnější. Nějak jsem ho vošulil v brzké střední hře o figuru, ale pak jsem si to trochu zkomplikoval a koncovka s figurou za dva piky nakonec nebyla tak snadná. Ale aspoň byla fakt zajímavá.

Následující manévr vejde do knih jako Poulíčkův manévr. Ještě nikde určitě nebyl, a tak se stanovuji objevitelem. Asi by bylo dobré nějak zahrnout do názvu i moje jméno, ale jeden Moravec už se proslavil studiemi, další kolaborací, pak byl taky hokejista, a tak se do toho už montovat nebudu. Stačilo.

 

Já - On, po tahu 39...gxf5, BNT.

Malá hádanka na úvod - může si bílý dovolit zahrát tah 40.Kb5? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Takže se hrálo dál 40.Kc5 h5 41.Kc4 h4 42.gxh4 f4 43.Kd3 f3 44.h5 Kf4? Po tomhle je hned konec. Ke 44. tahu se vrátím později. 45.h6 Kg3 46.Sd1 f2 47.Se2 a bílý brzy vyhrál. Co se stalo v partii, není moc zajímavé ani hezké, černý prostě nekladl největší odpor a vyhrál jsem. Jó ale podvarianty, to je koření šachu.

 

Varianta po tahu 44.h5, ČNT.

Tohle je zajímavá pozice. Úvodem chci zdůraznit, že z následující analýzy jsem u partie neviděl nic, to s minutou na hodinách asi ani nejde. Pomohl mi počítač, asi bych tyhle jemnostě neviděl ani ve vážné vidomé partii.

 

Bílý král je de facto v patu a překáží vlastnímu střelci. To je docela vtipné a ještě vtipnější bude manévr, kterým to počítač vyřeší. Nicméně černý král se musí pokusit nadběhnout bílým pěšcům na “h” sloupci a doufat, že to včas stihne posbírat a pomoct svému “f” pěšci.

Musí tedy zahrát 44...Kf6 45.h6 Kf7 K pěšci na h6 se přiblížit nejde, přišlo by Kxd4 se šachem.

 

Varianta po tahu 45...Kf7, BNT.

Teď to začne. Neskutečný kolotoč bílého střelce a bílého krále. Přál bych vám vidět, jak se ty figurky opravdu pohybují, ale na šachovnici si to nestavte, to je pro starý dědky. 46.Sd1 f2 47.Se2 Kg6.

 

Varianta po tahu 47...Kg6, BNT.

48.h4!! Na první pohled vůbec není jasné, proč je to tak dobrý tah. Zkusím to vysvětlit – bílý potřebuje odebrat soupeři pole g5. (hm, tos to teda vysvětlil… blbe) 48...Kxh6 49.Kc2 Točkolotoč figurek pokračuje. 49...Kg6.

 

Varianta po tahu 49...Kg6, BNT.

50.h5+! Další pozdržení černého krále. Kdyby přišlo Sd3+ (v duchu kolotoče), tak bílý dokonce prohraje! Následovalo by Kh5 a černý monarcha (klišé) vytáhne z torny maršálskou hůl (klišé a navíc nevím, kdy se to používá) a cestou smázne dvě mouchy jednou vránou (neklišé), a pomůže svým pěšcům do cíle (negližé)... Dokončení Poulíčkova manévru: 50...Kg5 51.Kd1 Kh6 52.Sd3 Kxh5 53.Ke2.

 

Varianta po tahu 53.Ke2, Poulíčkův manévr.

A je to! Úchvatná recyklace, neskrývám nadšení! Zbytek ani není tak těžký – bílý sebere na f2 a pak prostě vytempuje soupeřova krále, až mu sebere na d4 a pak sebere zbytek piků. Sd3 má volného pěšce soupeře dostatečně pod kontrolou a navíc odebírá i pole králi.

 

PRÁSK, BUM, SVĚTLO, ZÁŘE, HROMY, BLESKY… návrat v čase…

 

Návrat v čase po tahu 47...Kg6, BNT.

Teď vysvětlení, proč je tah h4 tak důležitý. Zahrajme tedy 48.Kc2 Kxh6 a chybné 49.Sd3?

 

Návrat v čase po tahu 49.Sd3?, ČNT.

Čas pro snaživé jedince, tedy snaživce. Spočítej to do remízového konce, není to tak těžký, i když trochu delší. Dobrý trénink propočtu. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod