PragOp15: тактика

Pořadatelé bohužel nevydali kompletní bulletin Openu A, natož Openu B, proto ukázky z partií pana Záběhlického neuvidíte. Vše je tedy z mé tvorby, což může nezkušeného čtenáře nudit, ten protřelý se ale naopak může bavit hledáním typických rysů v mé hře. Malou nápovědu poskytnu sám: slepota, neschopnost, lenost, absence fantazie, pako, dřevo, idiot, nehraj to.

 

Moravec–Matějovský po 31...J7f6, BNT.

Začínáme klasicky úlohou pro naše nejmenší. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Červenka–Moravec po 15.Sh6, ČNT.

Najděte na šachovnici baladický šachový humor (lyrickoepická kombinace s pochmurným dějem a tragickým koncem). Černý získá rozhodující strategickou výhodu. Je to snadné, ale zadání vás může mást, a není chybou autora, že se neumí vyjádřit přesněji. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Červenka–Moravec po 22.Kd1, ČNT.

Ještě nekončíme, černý po deseti minutách civění našel sáhodlouhou kombinaci. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Moravec–Ziogas po 38...e4, BNT.

Zástupce litevské šachové školy přechytračil posledním tahem sám sebe. Jak? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Woloch–Moravec po 41...Sc5, BNT.

Během mých partií padly za celý turnaj jen dvě nabídky remízy – od obou polských mladíků. Zajímavé je, že oba stáli po zahájení skvěle a oba umí ještě úplný prd, protože dál hráli bojácně a tak nějak prostě blbě. Standa Zylka (toho jsem porazil) to na mě sice po partii zkusil polsky, že stál dobře a udělal jednu chybu, odpověděl jsem mu ale anglicky v préteritu nepravidelného kondicionálového slovesného tvaru, což mu pusu rychle zavřelo... Oskar Woloch měl ale štěstí, že jsem byl zrovna ve formě. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Moravec–Constantinou po 16...Jxd5, BNT.

V partii jsem dobral na d3 dámou, kdybych ale v 15. tahu dobral věží, vznikla by na 99 % tato pozice. A v té by se mohly dít věci… Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Pýcha–Moravec po 35.Db8+, ČNT.

Poslední příklad je zapeklitý – stojíme totiž v šachu. Řešení tudíž propojuje obranu s útokem, což je komplexní pohled na svět, jaký se dnes už jen tak nevidí. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Ještě bodová stupnice pro pečlivé řešitele (co úloha, to tři body, dodržujme zavedený tříbodový systém):
21 bodů – úroveň Stockfish
15 až 18 bodů – úroveň Čenda s pomocí Stockfishe
9 až 12 bodů – úroveň Čenda
3 až 6 bodů – úroveň Stockfish s pomocí Čendy
0 bodů – úroveň Fernet Stockfish

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod