Simulantenbande #2: Hajlajty

Vzpomínáte na simultánku s Ríšou Mládkem? Asi jo, když je to 14 dní zpátky. Tam to byla střelba ze všech stran a o taktické zápletky nebyla nouze. S Jirkou to bylo, jak by řekl fotbalista Jan Rajnoch, z pohledu soupeřů flustrující. Za celou simultánku udělal jednu opravdovou hrubku, jinak nás postupně přejel, umačkal a nedal nám skoro žádnou šanci. Proto není ani moc taktických hajlajtů. Po zhlédnutí všech partií musím zcela vážně napsat, že před Jirkovým výkonem smekám. A ještě jednou mu děkuji, že přijal výzvu.

Někteří byli bodovému zisku s přimhouřeným okem relativně dejme tomu no nevím celkem blízko, nicméně že by tam byla třeba ložená remíza, to se říct nedá. Nejblíže byl pochopitelně tajemný ondra22, kterému Mistr nastavil figuru, českobrodský El Matador ale měl už velmi špatný čas a navíc tam byla jakás takás malinká kompenzace, takže to neustál. A právě z této partie je první ukázka, tolik typická právě pro Fischerovy šachy.

 

ondra22 – Jirkar, pozice po tahu 5.d4, ČNT.

Jirka měl proti každému soupeři jinou pozici. Prý si toho ale všiml až po drahné chvíli, takže zpočátku proti všem začínal stejnými tahy a plány, protože v úvodu tahal rychle. Proti tajemnému ondrovi22 mohl získat materiál už v zahájení. Černý na tahu. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

brandak4president - Jirkar, pozice po tahu 19.Vxe3, ČNT.

Tento příklad jsem zařadil jen z toho důvodu, že přesně v tenhle moment jsem se na partii živě podíval a hned se mi vybavila slavná Steinitzova koncovka, která slouží jako takový první manuál hry s dvojicí střelců v koncovce (viz další diagram). Když jsem viděl 19…Sxf4 (což je ale nejsilnější tah), byl jsem zklamaný, těšil jsem se na remake…

 

Berthold English – Wilhelm Steinitz 0:1, Londýn 1883.

…jak už všichni vidíme, ta pozice je přece jen lehce odlišná, hlavně teda poměr figur (podle mě někdo manipuluje s minulostí, protože English měl taky dva jezdce, ale to je jedno). Nicméně struktura je stejná – 3 na 3 na jednom křídle a 3 na 3 i na druhém = centrum je zcela otevřené a Steinitz předvedl fantastickou techniku s dvěma střelci. Doporučuji k přehrání, kdo nezná.

 

brandak4president - Jirkar, pozice po tahu 29.Jxh4, ČNT.

Tajemný brandak4president se tentokrát držel celkem dobře, nakonec ale fatálně zachyboval svým posledním tahem. Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod