Neumět prohrávat, umění neprohrávat

Doslova před pár minutami remizoval Ding Liren na uzavřeném turnaji v Číně bílými s Anishem Girim a jako první šachista v historii dosáhl na 100 vážných partií v řadě bez prohry. Dosud držel rekord legendární Michail Tal, který se dostal na číslo 95. Ding Liren 29 partií vyhrál, zbytek plichtil, závěrečnou půlku pak symbolicky přidal se zosobněnou remízou Girim.

Pokud se nepletu, tak nějaké dva roky zpátky měl podobnou sérii rozjetou Wesley So, tam se to zastavilo na nějakých 60–70 partiích. Na světovou čtyřku z Číny to ale pochopitelně nemá, Ding neprohrál vážnou partii plných 457 dní! Naposledy ho dostal 11. srpna 2017 hádejte kdo – Anish Giri. Na turnaji v Číně. Černými. Neskutečný spletenec.

Včera na tréninku přišla na Dinga řeč (postupně přes debatu o psu dingovi) a pomyslně jsme hromadně smekli klobouk. Zároveň jsem však namítl, že podobnou sérii jistě drží i někdo z našeho oddílu, jen se o ní tak nemluví, protože teď zrovna nikdo v Brodě nemá Elo 2800+. Podíval jsem se problému na kloub.

Projel jsem soupisku A týmu a pokusil se každému zrekonstruovat sérii bez porážky. Vynechal jsem hosty, u nichž nemám přehled o sehraných vážných partiích, a dvě děcka z chvostu sestavy, která nikdy za Áčko nehrála. Výsledky jsou šokující – máme v oddíle hned několik adeptů, kteří v průběhu příštího roku mohou Dingovi rekord sebrat, tedy co se týče počtu dní bez prohry, nikoliv partií.

Ding Liren – 100 partií, 457 dní

---

Miroslav Vomáčka – 4 partie, 338 dní

Ondřej Šedivý – 4 partie, 303 dní

Miroslav Saur – 1 partie, 303 dní

Vít Brandejský – 5 partií, 275 dní

Zdeněk Chybný – 3 partie, 237 dní

Vít Moravec – 7 partií, 111 dní

Čenda Čermák – 5 partií, 109 dní

Jan Fiala – 1 partie, 106 dní

Jiří Záběhlický – 2 partie, 69 dní

Ivan Koudelka – 1 partie, 27 dní

Miroslav Urban – 1 partie, 27 dní

Oldřich Eisner – 1 partie, 27 dní

Radovan Bednařík – 1 partie, 27 dní

Martin Horák – 1 partie, 7 dní

 

Takže pan Vomáčka musí vydržet do Vánoc a má rok bez prohry! To musí být hezký pocit. Ondra Šedivý, který při včerejší debatě mlčel a evidentně si myslel, že jsem idiot, má na svém kontě 303 dní. Taky to mohl včera kváknout... A ještě dvě překvapení - zvláštní je moje série, protože mi přijde, že prohrávám nonstop. Nenápadně se na Dinga dotahuje Branďák, který sice asi pět let nevyhrál vážnou partii (na tento moment toužebně čekáme, na webu chystáme velkou slávu), málo se ale ví, že vlastně poslední dobou ani neprohrává.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod