Vyhraje Český Brod mistrovství světa?

Čtvrtek 5. 3.
Den před turnajem proběhla prezentace a my už konečně můžeme prolomit hráz mlčení. Český Brod vyšle v kategorii nad 65 let tuto sestavu:

1. Ivan Koudelka
2. Miroslav Urban
3. Zdeněk Chybný
4. Jiří Nigrin (host z Peček)
5. Dana Vorlíčková

(V kategorii nad 50 let hraje i Jiří Záběhlický za kombinované družstvo BURZA.)

Přihlášeno je zatím 55 týmů, my jsme nasazení s číslem 53. Cíl je tedy jasný - pokud nezískáme medaili, chceme se vyhnout volnému kolu. To nebude vzhledem k nasazení lehké (v prvních dvou zápasech asi musíme bodovat), ale třeba se ještě počet účastníků nějak dosudí (anebo opravdu bodujeme).

Kapitánem mužstva jsem oficiálně já, nicméně úplně všechny dny na místě nebudu a s koučováním beztak pomůžou i další. Divácká podpora z Brodu se totiž očekává masivní.

Zítra je na programu od 11:00 setkání kapitánů, na němž se pravděpodobně dozvíme, že se budou hrát šachy. Od 15:00 už ale začne první kolo a naše borce čeká nějaký tým zhruba s průměrem přes 2000. Pro fanoušky chystáme na webu na první kolo malé překvapení, tak snad vše klapne a překvapíme vás.

 

Pátek 6. 3.

Náš tým nastoupil v prvním kole proti favorizovanému německému soupeři SSC GRAAL-MUERITZ & FRIENDS. Přátelský název naznačuje konečný stav 2:2 (to je přání).

ČESKÝ BROD - SSC GRAAL-MUERITZ & FRIENDS
Koudelka(1964) - Waschk (2165) 0:1
Urban (1807) 0:1 - Luethke (2091) 0:1
Chybný (1776) 0:1 - Schulz (2122) 0:1
Nigrin (1490) - Sager (1920) 1/2

čelem zleva stojící Dana Vorlíčková, Ivan Koudelka, Miroslav Urban, Zdeněk Chybný, Jiří Nigrin

 

Ivan Koudelka

 

Miroslav Urban

 

Jiří Nigrin

 

Zdeněk Chybný

 

zcela vpravo Jiří Záběhlický

 

Dana Vorlíčková

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165)
1.d4 d5
2.Jc3 Jf6
3.Sg5 Jbd7
4.Dd3 h6
5.Sg5 c6
6.e4 dxe4
7.Jxe4 (úvodní tahy mohly být sehrané v jiném pořadí, ale koho to zajímá)

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165), pozice po tahu 7.Jxe4, ČNT.

Pan Koudelka vyrukoval na silného soupeře bílými Veresovovovovým útokem (1.d4 d5 2.Jc3). Partie zatím nevybočila z teorie, teda asi. Očekáváme nestejné rošády a výhru našeho borce.

 

7...Jxe4
8.Dxe4 Da5+
9.c3 f5

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165), pozice po tahu 9...f5, BNT.

<

Tah f5 je poměrně nepříjemný, protože s tempem připravuje chycení střelce pomocí g5+f4. Teď se začaly dít na šachovnici věci.

 

10.b4 Da3
11.Dc2 g5
12.Jf3 gxh4
13.Sd3 Jf6
14.Je5

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165), pozice po tahu 14.Je5, ČNT.

Elově nejsilnější hráč analýzy Robin Hrdina: Bílý se může pokusit kouzlit, ale dostatečnou kompenzaci nevidím. Komentář Branďáka: Bílý je mínus jeden střelec. Komentář Víta Moravce (asi největší autorita v sále): Bral bych bílou pozici, pokud bych hrál bílými. Jsem ale rád, že máme na onlinu potenciálně zajímavou partii.

 

14...Jd5
15.Vc1 Jf4
16.Sc4 e6
17.g3

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165), pozice po tahu 17.g3, ČNT.

KM Robin Hrdina: Bílý má motivy typu De2-h5 (to tady říkalo víc lidí) a následně pěšcové průlomy v centru s otevřením sloupců pro věže. To vše ale až po rošadě. II. VT Branďák: Bílý je pořád mínus střelec. Hraje to nějak německy... Poslední Branďákova věta znamená, že černý dle našeho mínění nehraje moc přesvědčivě. Je ale pravda, že s dámou v ofsajdu (metafora) není pozice vůbec jasná a pan Koudelka míchá zajímavý šachový buřtguláš.

 

17...Jd5
18.Se2 Vg8
19.0-0 Jb6
20.Vfe1 Kd8
21.Dd2

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165), pozice po tahu 21.Dd2, ČNT.

Černý stále řeší problémy s koordinací figur. Bílý neudělal nic špatně, dostal věž na sloupec, krále do bezpečí. Následujících pár tahů rozhodne, jestli černý stabilizuje pozici svého krále.

 

Ostatní partie nevypadají zle. Pan Urban stojí černými přece jen trochu hůře, soupeř má dvojici střelců a pesrpektivu nějakých masážních prvků, ale nic se zatím neděje. Pan Chybný v pohodě, naopak mi přijde, jestli soupeř neuspěchal průlom v centru. A pan Nigrin černými lepší pozice, lepší čas, navíc na šachovnici už není nějaké zvláštní napětí. Tady věříme v bodový zisk.

A je tu první bodový zisk turnaje! Český Brod - Nějací Němci 0,5:0,5, remizoval pan Nigrin. Výborný výsledek na úvod!

Z řady dopisů a zpráv v naší schránce vybíráme podnět od Čendy, že bychom mohli uvádět i čas. Budeme. A podívejte se na Čendův teoretický vklad k partii v diskuzi.

21...Jd5
22.Jc4 Da4
23.Jb2 Dxa2
24.Sc4 Da3
25.Sxd5 cxd5
26.Ve3

 

Ivan Koudelka (1964) – Armin Waschk (2165), pozice po tahu 26.Ve3, ČNT.

Pivní pohled je takový, že bílému ubývají figurky, takže nebude čím hrozit králi-povětroňovi. Operace s napadáním dámy a výměny střelce na d5 se nám moc nelíbí. Mimochodem, není nějak silný zahrát za černé 26...f4? Co na to křemík, Čendo?

 

26...hxg3
27.fxg3 Se7 (čas nevím, na hodiny není vidět)
28.Jd3 Sg5
0:1

Pan Koudelka ztrácí další kvalitu a partii vzdal. Mohla to být geniální partička šachu, nakonec z toho byl typický blitzkrieg (Branďák). Momentálně probíhá rozbor partie v analyzovací místnosti. Padají slova jako zůpr, špice, unglaubliš, grose idéé, švarc ist besr, das machts špás, entšuldigung zí mich bite ich habe majn laufr frgesn a podobně.

Zdeněk Chybný prohrál, stav je tedy 0,5:2,5 a senzace se konat nebude. Ještě počkáme na výsledek pana Urbana.

Dámy a pánové, právě nás požádal o šachovnici u našeho stolu samotný Artur Jusupov, bývalá světová trojka! Odmítli jsme.

Jmenovec bývalého papeže má pěšce méně a jezdce chyceného na kraji šachovnice střelcem soupeře. Porážka je zřejmě jen otázkou času.

Pan Urban téměř jistě prohraje. Zpravodaj se musí rozloučit, takže to vypadá na 0,5:3,5. Přesto to byl dobrý zápas a naši borci zaslouží pochvalu.

 

Sobota 7. 3.

Po hektickém úvodním dni šampionátu bude dnešní zpravodajství trochu skromnější, nejspíš jen budeme psát průběžný stav do diskuze. Soupeřem bude tým PRAHA S-70 a my budeme vyhlížet první partiovou výhru. Naplno začíná i boj o nevolno (nedostat volný los).

Včera jsme zjistili, že do hracího sálu se nesmí s mobilem ani s hodinkami. Při vstupní kontrole (která ale probíhá celkem v pohodě a rychle) jsem byl dokonce dotázán, zda také hraji, což byla otázka přinejmenším podivná. Diváci mohou do sálu úplně v pohodě, nicméně se mohou pohybovat jen v omezeném výseku hrací místnosti. Včera byl ale výhled na naše partie luxusní, uvidíme, co uvidíme další dny.

Tak pozor, nakonec tu počítač máme a zpravodajství bude obšírné. JSME ZPĚT!

PRAHA S-70 - ČESKÝ BROD
Galandauer (1949) - Koudelka(1964) 1:0
Fišer (1937) - Urban (1807) 0:1
Pavlíček (1898) - Chybný (1776) 1:0
Tejkal (1875) - Nigrin (1490) 1:0

15:30
Poslední desky kategorie +65 jsou na ideálním místě pro diváky, takže i dnes stojíme při sledování přímo za zády našeho týmu. Zatím se nic zásadního na šachovnicích nestalo.

Zajímavostě: Obdivoval jsem pozici legendárního Ulfa Anderssona, který hraje za jeden slabší švédský celek, až jsem po minutě zjistil, že to není Ulf Andersson, jelikož si dal volno.

15:45
Zajímavostě: FM Adolf Herzog, který dnes čelí na prvním stole GM Balašovovi, má na krku cedulku s anglickou omluvou, že kvůli viru nepodává před ani po partii ruku. To je proti pravidlům, z pochopitelných důvodů ale ne na tomto turnaji, rozhodčí naopak vyhlásili, že hráči si ruce podávat nemusí.

16:05
Pan Koudelka bohužel přišel o figuru a už se vzdal. Prohráváme 0:1.

16:20
Zápas vypadá dost bídně. Urban zatím zhruba vyrovnaná pozice bílými v Sicilce. Chybný pozice bez dam a soupeř má o dost aktivnější figury. Nigrin stojí slušně strategicky, ale letmým pohledem má nějaké taktické problémy, moc to nevidím dobře.

Zajímavostě: Dnes jsem se už podruhé dostal do hledáčku rozhodčích. Hráči se během partií nesmí s nikým bavit, pouze se ptát kapitána na nabídku remízy - ten smí odpovědět jen ano/ne/je to na tobě. Nejprve se mě chtěl zeptat Standa Juříček, co tady dělám - mohl jsem mu aspoň říct, že jsem jako dozor, ale místo toho jsem mu řekl, že se bavit nesmíme. S hurónským smíchem jsem pak vysvětlil rozhodčímu, že se bavít nesmíme. Tedy že jsem mu říkal, že mi nic říkat nesmí. A že ani já jemu nesmím nic říkat...

...nebo jiná příhoda. Koukám na naše partie, když v tom se v doprovodu charakteristického cigaretového dýmu přiřítí k šachovnici pan Urban se slovy "Nazdar! To se snad může, ne?". Notně jsme se zasmáli, nicméně rozhodčí se moc netvářil. O pár vteřin později přišel k mé akreditační kartičce (a tedy i ke mně). "Jo, nehrající kapitán," řekl a odešel. Vážně si někdo může myslet, že bych mohl v tomhle turnaji hrát?

Jak vidíte, ZAJÍMAVÝMI příhodami se to tu jen hemží.

16:40
V týmu Kralup hraje i náš dlouholetý plejer, velký Českobroďák Jiří Valtera. Je radost znovu vidět pana Valteru za šachovnicí (od jeho odchodu z Brodu se s ním na zápasech nepotkáváme) a troufnu si tvrdit, že bych jeho partii stále poznal, i kdyby byli oba hráči zakrytí pytlem nebo něčím. Prostě jeho strategicky zdravá hra a poziční cit ho pochopitelně neopouští ani s přibývajícimi zkušenostmi (zvláštní věta).

17:10
Dobré zprávy pro fanoušky polabského šachu! Urban má spletitou pozici, ve které se rozhodně dá pomýšlet na hru na výhru. Je dobré mít vzhledem k zápasovému stavu takovou partii v zásobě. Chybný se dostal z pasivity a pozice je už úplně rovná. Samozřejmě se hraje dál, ale náš hráč všechny momentální problémy snad vyřešil. A Nigrin na čtyřce podle našeho názoru mohl asi i ztrácet materiál, nejsme si ale jistí posloupností všech tahů. Z partiáře to navíc nejde momentálně vyčíst, protože náš host má na klíčových tazích tužku. Pozice je nicméně už příznivá.

 

Jiří Nigrin (1490) – Jiří Tejkal (1875), pozice po tahu ??...gxf5, BNT.

Černý vyměnil své aktivní figury (což zřejmě nemusel) a zbyla mu pouze věž na sloupci, což je málo. Náš hráč teď může dát Ve3 s dalším Vb3, vyměnit věž a těžko si představit, že by následnou koncovku nestejných střelců s dámami prohrál. Snad by měl i symbolické plus vzhledem ke slabšímu králi soupeře (což bývá v pozici nestejnobarevných střelců a těžkých figur klíčový faktor), nicméně remíza je nejpravděpodobnější výsledek.

 

Stalo se:
Ve2 e4
Kh2 Dg5

 

Jiří Nigrin (1490) – Jiří Tejkal (1875), pozice po tahu ??...Dg5, BNT.

Vzít, či nevzít, to je, oč tu sněží. Podle našeho názoru vzít! Dxg5 hxg5 a velmi silné g4 by dost možná mohlo nakonec vést až k zisku pěšce, neboť pik ne e4 nepůjde černému pořádně pokrýt. Pokud se tahle varianta stane, už to dopadne dobře. Co na to říká Maurice Čenda von Kostelec nad Černými lesy u Prahy?

 

17:30
Výměna dam v pozici na posledním diagramu proběhla, bohužel ale nepřišlo g4. Pan Nigrin dal f3 a pozitivní je, že je to snad také dobrý tah.

17:55
Chybný pořád stejný vývoj, pozice pana Urbana se paní Vorlíčkové líbí. Oba hráči se ale blíží do časovky a šachovnice je plná figur. Tak, jak to v šachové partii bývá.

 

Jiří Nigrin (1490) – Jiří Tejkal (1875), pozice po tahu ??...a5, BNT.

Bohužel momentálně nevidíme obranu proti schématu: pěšec a3, Sb2, Va1 a vzetí na a2. Bílé figury jsou pasivní, věž nemá sloupec a střelec diagonálu. Situace se tedy zhoršila, přinejmenším z praktického hlediska.

 

18:10
Předchozí komentář jsem napsal, protože se tam nikdo nešel podívat, teď už jsem ale vzal situaci do svých rukou a můžu vám napsat celou pravdu: Pan Chybný stojí dost špatně, inu, asi se z toho tak úplně nevysekal a jeho figury si stále dost překáží. Zatím ale pořád bojuje a nic hned neztrácí, snad. Soupeř pana Urbana teď téměř jistě měl měnit dámy, nakonec je ale nechal a náš hráč při prostorové převaze má určitě lepší vyhlídky, i na útok na krále. A u pana Nigrina se schyluje k plánu, který jsme načrtli u diagramu. Celkově to nevypadá moc dobře.

 

Jiří Nigrin (1490) – Jiří Tejkal (1875), pozice po tahu ??.Se8, ČNT.

Pan Nigrin vymyslel lišácký převod střelce na b3, je ale otázkou, zda to bude stačit. Černý si může vytvořit volného "f" pěšce a rozdíl v aktivitě figur je do očí bijící.

 

18:35
Chybný stále trpí, Nigrin trpí s ním, ale máme tu momentku z další partie.

 

Miroslav Urban (1807) – Jiří Fišer (1937), pozice po tahu 36...??, BNT.

Přišlo 37.Dxe8+ Kxe8 a 38.a4! Krásně využívá diagonálu, na které stojí všechny soupeřovy figury. Sebrat ani přetáhnout (pro a5+Sa4) snad nejde, takže černý doufejme ztrácí pěšce na b5... Pozor, je tam ještě 38...Sc5. Ale pak nás tu napadá možná nejdřív vyměnit na b5 a jít na otevření diagonály z druhé strany - že by c4?

 

19:00
Soupeř se nezmohl na žádný odpor a po
38...Vc5
39.Vxd6 Vxd6
40.Vxd6 Sc7
41.Vxa6 bxa4
42.Sxa4+ Kf8
43.Vc6 se vzdal.

První výhru Českého Brodu na mistrovství světa seniorů má na svědomí Miroslav Urban! Pan Nigrin silnému soupeři nakonec podlehl a stav je 1:2. Chybný bojuje o remízu, na body to tedy nevypadá.

19:15
Pan Chybný už je bez pěšce a brzy pravděpodobně prohraje. Risknu to - Český Brod se zlepšil oproti včerejšku o půl bodu, nicméně porážka 1:3 na zisk prvního zápasového bodu nestačí. Jelikož asi prohrají Kralupy, které jsou ještě nasazené pod námi, neměli bychom zítra mít volno. Uvidíme po losu. Děkujeme všem za pozornost, pod tlakem vašeho zájmu sice místy padal server, ale zvládli jsme to a s naším počítačovým expertem Mauricem Čendou jsme pro vás vytvořili nejlepší šachový zážitek roku. Merci beaucoup.

 

Neděle 8. 3.

Z Finska si přijely zahrát v kategorii 65+ tři týmy, a na nás čeká prozaicky pojmenované družstvo FINLAND (Finsko). Papírově to nebude snadný soupeř, nicméně ugrofinské výběry jsou známé tím, že v únoru a v březnu vykazují horší formu.

Svou premiéru na světové scéně si dnes odbude Dana Vorlíčková, která nahradí v sestavě pana Nigrina, jenž odehrál dvě hodně dobré partie proti silným soupeřům. Popřejme jí, ať se jí daří minimálně stejně - během sledování partií je vidět, že má velmi dobrý postřeh, takže není důvod si nevěřit. Chce to sázet tahy sebevědomě, v konstantním tempu a bude z toho dobrá partie. Mimochodem, to bych chtěl zmínit - zatím ani jednou u nás nebyl problém s nějakou velkou časovou tísní. To je základ!

Pochopitelně ve stínu účasti našeho družstva hraje v kategorii 50+ svůj turnaj Českobroďák Jiří Záběhlický. Jeho hrací sál je v jiné budově, takže na jeho partie bohužel nemáme žádný výhled. Turnaj začal dvěma porážkami, nicméně rovněž se silnými soupeři, takže nějaká korekce výsledků jistě ještě přijde.

Včera jsme také zaznamenali první opravdovou ztrátu - pan Chybný ztratil kabát. Asi ho někdo zaměnil a vzal si ho z věšáku, tak věřme, že se ještě navrátí. Nejhorší ze všeho je, že v něm byly oupisy... Je to samozřejmě poměrně nepříjemná (a drahá) věc, ale jelikož se mi to už také stalo, snad si můžu dovolit zavtipkovat.

Stav je dle výsledků na chess-results 0,5:0,5 po remíze pana Koudelky na první desce. Dnes bohužel na místě asi zpravodaje nemáme. A máme-li, nic nepíše.

Bohužel, zbytek partií nedopadl dobře a je z toho porážka 0,5:3,5. S největší pravděpodobností nás tak zítra čeká volný los. Partiový bulletin zatím pořadatelům moc nejde, nicméně pokud se zítra objeví, určitě nějaké fragmenty rozeberu.

Už je to jasné. V pondělí nechte šály, dresy a bubny doma, Český Brod má volno. Tak snad budou aspoň k dispozici ty partie z minulých kol, aby tento vysoce kvalitní a stále se rozšiřující článek nezatuchnul.

 

 

Pondělí 9. 3.

Je to bledý, bulletin je zatím jen z prvních dvou kol. Během dnešního dne volna tak pro vás zatím nic nemám, nicméně ještě to zkontroluju večer a třeba z toho něco vykouzlím.

Zítra, tedy v úterý, se však můžete opět těšit na plnohodnotnou reportáž přímo z místa + se jistě zapojí se svým křemíkovým mozkem Maurice Čenda v diskuzi. Když se poštěstí, pokusíme se vám přinést kratičký rozhovor (či snad glosu) s Arturem Jusupovem (či snad Artura Jusupova) o Královském gambitu (či snad na téma Královský gambit). Chystáme také soutěž o podepsané tričko Miroslava Urbana podepsané Zdeňkem Chybným nebo zveřejnění fotek, které jsme pořídili už v pátek. Viz námi, mys vámi.

Ke včerejšímu utkání proti Finsku se vrátil v reportážní vsuvce (chtělo by se říct až flashbacku) Miroslav Urban. Než mu dáme slovo, tak jen dodám, že každé finské jméno zní jako jméno hokejisty. Teď už mu ale dejme pomyslné slovo:

Krátké zpravodajství z neděle.
ŠK Český Brod - Finsko
Koudelka (1964) - Nyrhinen (1985) 1/2
Urban (1807) - Lehtosaari (1998) 0:1
Chybný (1776) - Ruotanen (1927) 0:1
Vorlíčková (0) - Rintakoski (1735) 0:1

Finové nám odmítli podat ruce, kvůli koronaviru. Říkal jsem soupeři, že by tedy ještě měli zkontrolovat, jestli pořadatelé vydesinfikovali figurky. Fin se vůbec mému vtipu nesmál.
S tou hysterií je to trochu sranda. Normální desinfekce na viry nefunguje, protože nemají metabolismus - v podstatě samy o sobě nežijí. Funguje jen líh, větší teplota - něco, co sráží bílkovinu, nebo jen mechanicky mytím odstranit.

Ivan Koudelka rozehrál nějaký standardní carokann a brzy byl v koncovce věží a stejnopolných střelců a hodně pěšců. Náš borec měl malinko lepší pěšcovou strukturu, ale na hru na výhru to nebylo - remis.
Zdeněk Chybný měl kvalitu, nicméně to bylo za cenu soupeřovy dvojice střelců a trochu nepříjemností, nad kterými strávil dost času a nedokázal vybřednout.
Dana Vorlíčková sehrála dobrou partii, velmi dlouho držela rovinu. Pak sice přišla o pěšce, ale pozice byla hodně zavřená a nejsme si jistí, zda to nešlo udržet. Poté ale soupeři neopatrně otevřela sloupec a bylo po hře. Ale dost dobrý výkon. Hrála nejdéle z nás.

Docela nerad ale budu referovat o svojí partii. Po tazích 1.c4 Jf6 2.Jc3 e6 3.e4 d5 4.e5 Je4 5.d4 Sb4 6.Dc2 0-0 7.Jf3 c5 8.Sd3 f5 9.ef Jxf6 10.Se3 vznikla pozice na diagramu:

 

Kalevi Lehtosaari (1998) – Miroslav Urban (1807), pozice po tahu 10.Se3, ČNT.

Teď jsem se na dlouho zamyslel a začal počítat spoustu variant, protože jsem měl pocit, že jeho tahy d4 a Dc2 nejsou to nejlepší. Strávil jsem hodně času. V jedné z variant, které se mi honily v hlavě už po tahu 8.Sd3, stála moje dáma ne na d8, ale na c7. Nastala totální halucinace a v mojí hlavě stála teď pozice takto:

 

Kalevi Lehtosaari (1998) – Miroslav Urban (1807), halucinace Miroslava Urbana.

Teď mám k dispozici silný tah 10... dxc4 s hrou na výhru. Ještě chvíli jsem kontroloval, jestli tam něco nemá - neměl. Tak jsem to zahrál. Fin rychle odpověděl 11.Sxc4. No a teď nastalo zděšení. K mému velkému překvapení moje dáma stojí na d8. Napadlo mě i třeba, jesti Finové nenamíchali do kafe nějaké houbičky :-). A navíc s dámou na d8 je tah 10...dxc4 jeden z nejblbějších na šachovnici. Takto psychicky zdecimován jsem se nebránil nejlíp a slabiny e6 a h7 rychle rozhodly. Tož tak.

 

Ale jinak je turnaj úžasný zážitek. Například jsem už kouřil těsně vedle Balašova a taky čůral do mušle vedle Svěšnikova. Paráda.

 

Úterý 10. 3.

Dnes prve děkujeme Miroslavu Urbanovi za včerejší úpřímná slova o předvčerejším zápase. Dnešní zápas proti GERMANY WOMEN (dá se předpokládat výběr složený z německých žen, patrně šachistek) už si ale odmoderujeme sami. A ve vzduchu větřím zase nějakou tu výhru!

Vláda se právě usnesla, že veškeré akce (i sportovní) nad 100 lidí se úderem 18:00 zakazují. Tzn. v 18:00 dnes pravděpodobně (to je pouze moje spekulace) zastaví rozhodčí hodiny a partie se budou tzv. odhadovat, jako to bývalo dřív.

Bylo by fajn, kdyby dnes do publika zamířil Ondra Šedivý. Z titulu svého povolání by nám celou záležitost objasnil a navíc by třeba mohl německé ženy rozhodit - právě u našich sousedů totiž stále je velmi populární seriál Gesundheittyp aus Gebirge, který u nás známe pod názvem Doktor z hor. A Ondra je svou profesí i vzezřením velmi podobný hlavnímu hrdinovi.

Turnaj bude pokračovat, sál je nyní rozdělený pohyblivými stěnami (během partií se nehýbou) na čtyři části, aby byla menší koncentrace lidí, a turnaj dostal i písemné svolení od náměstka ministra zdravotnictví (měl by to být Roman Prymula, což je slušný ligový šachista z Královehradecka).

GERMANY WOMEN - SK CESKY BROD
Burchardt(ová) (2075) - Koudelka(1964)
Wagner(ová)-Michel(ová) (2025) - Urban (1807)
Kierzek(ová) (1983) - Nigrin (1490)
Kube(ová) (1919) - Vorlíčk(ová) (0)

15:30
První velká zpráva dne: pan Chybný našel kabát. A byly v něm i oupisy!

15:55
Koudelka hraje černými zavřenou Sicilku, jeho pozice má útočný potenciál a mně osobně se líbí. Urban bílými otevřená Sicilka, standardní pozice. Nigrin lehce pasivní, ale pevný KID černými.

 

Hannelore Kube(ová) (1919) - Dana Vorlíčk(ová) (0), pozice po tahu 9.a3 (asi), ČNT.

Dnes se zaměříme na partii paní Vorlíčkové, která čelí stonewallu v podání soupeřky. Problém masivního centra vyřešila výměnou cxd5 a vznikla snad trochu nestandardní pozice pro toto zahájení, kdy černá nemá takové potíže se Sc8 (neblokuje ho pěšec na e6). Nicméně pozice je poměrně v pohodě i tak a za bílé bych rozmýšlel i klasický tah Sf4 s výměnou střelce a upevnění teď velmi atraktivního bodu e5.

 

16:30

Koudelka pořád fajn pozice, soupeřka hraje poměrně pomalu. Urban pořád nějak normálně, Nigrin stojí dost pasivně a myslím, že začíná mít problémy.

 

Hannelore Kube(ová) (1919) - Dana Vorlíčk(ová) (0), pozice po tahu 14.Jxe4, ČNT.

Soupeřka chystá útok na královském křídle a bohužel jí k tomu nic nechybí. Braní na e4 navíc černé pomáhá, po předpokládaném dobrání 14...fxe4 totiž otevře "f" sloupec, diagonálu pro střelce na c8 a postavení bílého krále je hodně oslabené (pole f3, pěšec h3). Navíc dost bílých figur je izolovaných za vlastními pěšci na opačné straně šachovnice, než se bude dít akce. Cvičné varianty nám bohužel vychází do poměrně rychlé prohry, nevidíme smysluplnou obranu.

 

16:50

 

Hannelore Kube(ová) (1919) - Dana Vorlíčk(ová) (0), pozice po tahu 17...Jg4, BNT.

Hrozí Sxh4 a převaha černých figur je obrovská. Němka začala docela přemýšlet, aspoň že jí to nejde tak od ruky, ale zase má pravděpodobně už vyhranou pozici. Tak uvidíme, jak si s útokem poradí... Čendo?

 

Stalo se:
18.De1 Sd7
19.f3 Dxe3+
20.Dxe3 Jxe3
21.Jxe4 Jxf1
22.Jxd6

 

Hannelore Kube(ová) (1919) - Dana Vorlíčk(ová) (0), pozice po tahu 22.Jxd6, ČNT.

První cíl splněn: nedostat mat. Paní Vorlíčková musela odevzdat materiál, je to tedy kvalita, ale nějaké malinké šance třeba ještě v koncovce budou. I když objektivně je pozice pochopitelně prohraná.

 

Úderem 17. hodiny už se nesmí sálu, takže závěrečné průběžné info: Pozici Ivana Koudelky za chvíli ukážeme na diagramu. Miroslav Urban v pozici bojuje o pole d5 - soupeřka ale také, a tak bojují spolu. Partie je zcela otevřená. Jiří Nigrin stále pod tlakem, ale hned nějakou katastrofu jsem neviděl, tak pořád můžeme doufat.

BONUS: Jiří Valtera zřejmě připíše první výhru svého týmu Kralup na turnaji, jeho věžovku vám sem taky ještě vlepím.

 

Brigitte Burchardt(ová) (2075) - Ivan Koudelka(1964), pozice v 17:10, BNT.

Časová výhoda je na straně našeho borce a co se týče pozice - utváříme si tady postupně názor. Podle mě je pravděpodobné Kg2, Kg8 a pak f4. Možná se mi zdá, že lépe postavené figury má přece jen bílá, až dojde k nějakému otevření... Ovšem pan Chybný tady podotknul, že ve variantě Kg2, Kg8 a pak f4 by asi šlo Vxh3! s dalším fxe4... Přikláníme se nakonec k názoru, že oba stojí dobře. Dle Branďáka by počítač ukazoval oběma výhodu +0,3.

 

Jiří Valtera (1865) - Peter Bevan (1901), pozice v 17:10, BNT.

Bílý má volného pěšce, odříznul krále na sedmé řadě, aktivního krále... Vítězný plán spočívá asi v natažení pika až na šestou řadu a pak má bílý král volnost dojít volnému pěšci na pomoc a postavit dámu. Černá věž totiž v ten moment už nemůže opustit "b" sloupec, jelikož by přišlo Vc7 a pěšec b7 a následné Vc8+ je se šachem a pěšec projde... A pan Valtera také dotáhnul partii k výhře.

 

18:25
Jako již tradičně dohrál jako první Ivan Koudelka, bohužel prohrál. A podle jeho zpráv to vypadá na ostatních deskách bledě.

19:30
No jo, tak bohužel je z toho kanár 0:4. Tentokrát nedokázal nikdo čestně bodovat...

 

Středa 11. 3.

Středočeské derby proti Kralupům! Asi poslední šance vrátit se do bojů o medaile. Diváci do hrací místnosti už vůbec nesmí a kapitáni pouze první dvě hodiny. Za takových podmínek není snadné psát něco o partiích a dělat zpravodajství...

ČESKÝ BROD - KRALUPY
Koudelka - Koper 1:0
Chybný - Konvalinka 1/2
Nigrin - Valtera 1/2
Vorlíčková - Lánský 1/2

Nenápadně, ale je to tady! Pan Koudelka zaznamenal naši druhou výhru na turnaji a celkově už je jisté, že si ze zápasu odneseme i minimálně první zápasový bod z mistrovství světa seniorů! Rozbor vítězné partie zkusím zajistit v co nejkratší době. A teď držíme palce paní Vorlíčkové, ať je z toho zápasová výhra.

A paní Vorlíčková remizovala, ČESKÝ BROD VÍTĚZÍ!!! Podle zpráv z bojiště dala naše hráčka po dlouhém boji remízu s kvalitou víc, v zájmu družstva. Podívejme se ale na partii, která nám zařídila historickou výhru.

 

Ivan Koudelka (1964) - Štefan Koper (1820), pozice po 13.Jc2, ČNT.

(BÍLÝ MÁ DÁMU NA D1. Už se mi to nechce předělávat.) Černý nestojí vůbec špatně, i když pozice je hodně neobvyklá a těžko ji nějak s jistotou hodnotit. Každopádně následující tah se mu hodně nepovedl a určil vlastně ráz celé partie: 13...Sh6? Chyba je v tom, že černému vznikne celý komplex slabých černých polí, navíc v okolí krále. Chtělo to hrát nějak normálně, třeba Sd7 nebo Db6 a připravovat možná i dlouhou rošádu. Přišlo 14.Sxh6 Vxh6 15.Dd2 Vh7 16.Df4! velmi pěkný převod, který soupeři důrazně připomíná, v čem udělal chybu. Kromě zanedbaného vývinu a slabin kolem krále má i hodně natahané pěšce, kteří jsou slabí.

 

Ivan Koudelka (1964) - Štefan Koper (1820), pozice po 22.Jd8, ČNT.

Pan Koudelka maximálně zesílil pozici a jeho figurky, na rozdíl od soupeřových, jsou připravené na otevření pozice. 23.e4! dxe4 24.Sxe4 Sc6 No jo, černý se sice zbaví své potenciálně špatné figury, jenže mu zbydou jen starosti - figurky jak rozsypaný čaj, slabí pěšci f7 a g4... naprostá absence jakéhokoliv smyslu šachového života. Hrálo se 25.Sxc6 bxc6 26.Jc3 a už to jede

 

Ivan Koudelka (1964) - Štefan Koper (1820), pozice po 26.Jc3, ČNT.

26...Jb7 27.Je4 Vg6 28.Jf6+ Ke7 29.Vf4 a pěšci na královském křídle popadali.

 

Ivan Koudelka (1964) - Štefan Koper (1820), pozice po 29.Vf4, ČNT.

V 53. tahu 1:0, pěkná partie!

 

Čtvrtek 12. 3.

Další nařízení vlády, tentokrát už se nesmí konat akce nad 30 lidí. Upřímně řečeno, nedokážu si představit scénář, ve kterm by nebylo dnešní 7. kolo turnaje tím posledním...

Ještě se ale hraje, tak se podívejme na dvojice:

DEUTSCHE BAHN BSW II - ČESKÝ BROD
Fleuch (1948) - Urban (1807) 0:1
Tichatschke (1974) - Chybný (1776) 1/2
Strauss (1841) - Nigrin (1490) 1:0
Baumgarten (1769) - Vorlíčková (0) 1:0

První remíza na dvojce, pan Chybný se po porážkách v úvodu turnaje chytnul a udržel na uzdě velmi silného soupeře.

!!! POŘADATELÉ PRÁVĚ OZNÁMILI, ŽE ČTVRTEČNÍ SEDMÉ KOLO JE POSLEDNÍM V TURNAJI !!!

Tak buď je to na závěr šampionátu velký boj, nebo někdo zapomněl nahlásit výsledky. Zatím stále stav 0,5:0,5, alespoň podle chess-results.

Pan Urban druhá trefa na turnaji, pěkný skalp černými! Dana Vorlíčková dalšího silného soupeře neudržela, a tak za stavu 1,5:1,5 rozhoduje pan Nigrin.

Na třetí desce je z toho porážka, každopádně velmi dobrá bitka se silnými soupeři! Podle pana Urbana se rozhodovalo v šílené čtyřjezdcové koncovce, která asi i s minimem času nebyla snadná na udržení. Partii pana Urbana bychom mohli při troše štěstí nabídnout v hajlajtech ještě dnes večer, případně zítra někdy.

Ještě na tomto místě pár vět utrousím, přibudou diagramy atd. Nějaké poturnajové ohlédnutí by snad mohlo také být, no uvidíme, jak to bude s časem a taky s počasím. Takže vlastně tak, ještě se neloučím.

A máme tady hajlajty ze závěrečného klání. Jedinou výhru, a celkově druhou na turnaji, čímž se stal nejlepším střelcem týmu, zaznamenal Miroslav Urban. A byla to svižná miniaturka proti papírově silnějšímu soupeři.

 

Hans-Juergen Fleuch (1948) - Miroslav Urban (1807), pozice po 11.b3?, ČNT.

Německý šachista vytasil zajímavá přehození tahů a plánů ve španělské obraně, zajímavá ale spíš z toho důvodu, že další generace už budou vědět: tudy ne, přátelé. Posledním tahem si bílý fatálně oslabil pěšcový řetězec a černý toho energicky (tak se to vždycky píše, že?) využil. 11...b4! Pěkný pěšcový průlom, po kterém se základna rozpadá. 12.exd5 Jxd5 13.c4 To je ten problém - bílý prohrál boj o klíčový bod d4 a nadělal si v pozici spoustu slabých polí. 13...Jc3 14.Dd2 Sg4 Po tomto tahu má bílý na výběr - buď si nechá roztřískat i královské křídlo a krále už neuklidí nikdy, nebo začne koněm utíkat, ztratí sedmnáct temp a králem se beztak neschová nikdy. Pozice už je vlastně beznadějná. 15.Jg5 h6 16.Je4 f5 17.f3

 

Hans-Juergen Fleuch (1948) - Miroslav Urban (1807), pozice po 17.f3, ČNT.

Vyhrává leccos, ale pan Urban zvolil velmi přímočaré řešení. Bílý zkrátka naprosto zanedbal vývin, tak černý otevírá pozici: 17...Sxf3 18.Jxc3 bxc3

 

Hans-Juergen Fleuch (1948) - Miroslav Urban (1807), pozice po 18.bxc3, BNT.

Už ani nejde brát na c3 pro Sb4 a ztrátu dámy. Hrálo se 19.Df2 Sh4 20.Jg3 f4 21.Dxf3 Jd4! Proč si nevylepšit ještě figurku... 22.Dd1 fxg3 23.h3

 

Hans-Juergen Fleuch (1948) - Miroslav Urban (1807), pozice po 22.h3, ČNT.

Vítězných tahů je miliarda, ale mně se líbí ten, který zvolil pan Urban: 22...Vf2 je jednoduché, ale učinné. A zároveň v plné nahotě odhaluje bezmocnost pozice bílého - vždyť střelec nemůže ani ustoupit, ani být pokrytý (což se v šachové partii skoro nestává). Zbytek už byl formalita: 24.Dg4 Jxc2+ 25.Kd1 Dxd3+ 0:1 Parádní střelba!

 

Celkově náš tým skončil na 48. místě, jako byl nasazený. V sedmi kolech uhrál jednu zápasovou výhru, jednou dostal kontumační dva body (tak jako i ostatní týmy zespoda). Z mého pohledu to byl fakt dobrý výkon od všech, už vzhledem k tomu, že se hrálo skoro pořád se silnějšími soupeři.

I z ohlasů našich hráčů je znát, že si turnaj užili - paní Vorlíčková například psala, že hrála první turnaj po 50 letech. Je o to obdivuhodnější, že nakonec souhlasila se svou účastí a cennou remízou přispěla i k zápasové výhře. Děkujeme speciálně i panu Nigrinovi, jakožto našemu hostovi, že výbornými výkony (a svou přítomností) vyztužil českobrodské řady.

Turnaj sice skončil předčasně, ale vzhledem k okolnostem je potřeba o to víc pochválit pořadatele, kteří byli maximálně vstřícní a dělali všechno, aby se turnaj mohl odehrát.

Tak jsme si vyzkoušeli, jak vypadá velká světová akce se všemi těmi kontrolami, náležitostmi a Jusupovovami a teď zase zpátky na zem, do naší Krajské soutěže. Jo, teda vlastně ne...

 

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod