"Zvítězili jsme" aneb pardubický maratón

Otevřené MČR v bleskovém maratónu, 19.07. - 20.07.2010, Pardubice

V pondělí 19.7. jsme se já, Vítek, Honzík a Ondra vydali vlakem směrem na Pardubice. Do Pardubic po drobném zmatku s přestupem jsme dorazili s velkým předstihem, a tak hned po prezentaci jsme se pokusili zlikvidovat se jídlem z KFC. To se nám ani po hodině nepodařilo, a tak jsme se vydali zpět do Čez areny. Hráčů tu bylo celkem 89, po přijetí jednoho ze sponzorů 90. Přiznám se, že už při začátku turnaje v 19:00 jsem pociťoval únavu.

Maratón odstartoval po obligátních projevech, kterým jsem nevěnoval zvláštní pozornost. Když jsem uviděl tabulku s protihráči na následujících 10 kol, věděl jsem, že to bude náročný turnaj. Mnoho hráčů s elem kolem 2200 signalizovalo vysokou úroveň turnaje. Největším zabijákem byl favorit GM Dmitry Kononenko (FIDE ELO 2590), který získal 87 bodů z celkových 89 možných.

Turnaj probíhal poposedávací metodou, která po čase začala přinášet komplikace, když mladí Němci nevydrželi a kolem čtvrté ráno začali odpadávat. Mě teda spánek málem taky skolil, mnohokrát jsem si během turnaje nadával, když jsem polomrtvý rozdával body mezinárodním mistrům. Nejlépe se podle očekávání držel Vítek a Honzík. Ondra si turnaj rozehrál slibně, ale únava ho zřejmě v průběhu začala o body obírat.

Po poledni, když už jsem měl v sobě asi tisící klobásu, turnaj pomalu končil. Pořadatelům se to lehce vymklo z kontroly, protože ke konci už nikdo nevěděl, s kým má hrát a kdo už nehraje. Jinak vcelku povedený turnaj, ale pro mě téměř nevydržitelný, příště se musím lépe vyspat (nebo se na to vyspat...).

Michael Jirásek

 

ŠK Český Brod