MČR juniorů v rapidu

02. - 03.07.2011, Světlá nad Sázavou

Já s Honzou Fialou jsme do Světlé přijeli v pátek, den před začátkem 9-ti kolového turnaje v rapid šachu. Společne jsme se zaprezentovali a šli se ubytovat. Bydleli jsme v jakési ubytovně pro studenty místní akedemie, bydlení to nebylo zrovna luxusní. V oné ubytovně jsme se setkali se dvěma Budějovickými šachisty a večer s nimi sehráli pár šachových čtyřher.

Druhého dne vše začalo – čekalo nás prvních šest kol, ke kterým se dostavil i Ondra Šedivý, který ráno přijel a připojil se k nám. Po prvním dnu jsem byl spokojený se třemi body, Honza Fiala měl taktéž tři body, ale pravděpodobně čekal více. Sám svou situaci okomentoval tak, že hrál hrozně a remizoval se dvěma salátama :-) . Ondra zůstal mírně za očekáváním a po prvním kole měl dva body, když mimochodem prohrál i se mnou :-) . viz přehrávání

 

část partie Čermák-Šedivý k přehrání

 

Večer se šlo na fotbal do jedné opravdu pěkné haly s umělým povrchem, kde se odehrály zápasy - výběr ČR vs. Vysočina, který skončil 8:3 (v tomto utkaní přispěl jedním gólem k výhře ČR Honza Fiala) a ČR 1 vs. ČR 2 se skóre 8:8. Ještě tehóž dne jsme zašli na jedno do jedné místní restaurace.

V neděli byla na programu poslední tři kola. Obzvláště dobře si v nich počínal Honza Fiala se ziskem 2,5 bodů (s celkovými 5,5 body skončil na 15. místě), přičemž se mu velice povedla jedna střelcovka. viz diagram

 

Fiala - Volčík, 8. kolo, BNT
diagram

1.Sf8 Pozice je remis. Nyní (nebo kdykoli předtím) stačilo zahrát Kh7 a černý střelec remizuje na polích c8 a d7. Místo toho hrál soupeř tak špatně (například mi daroval pěšce d5), že ještě v neděli večer jsem byl doma pevně přesvědčen, že to bylo vyhrané snad už od výměny věží. 1...Sc8?? Nyní už se černý ovšem nezachrání. Nutno dodat, že závěr partie probíhal v oboustranné časové tísni a těch několik rapidových přidávaných vteřin stačilo tak na jedno podívání se na hodiny a zatáhnutí. 2.Kg6 Sd7 3.h7+ Kxf8

Úloha: Bílý dá mat druhým tahem. Tato dvoutažka je tak jednoduchá, že musí být takto ztížena, aby dala trochu práci. Řešení se zobrazí při najetí sem.

4.h8D+?! Ke7 5.Dg7+ Ke8 6.Kf6 Kd8 7.De7+ Kc8 8.Dxe6 Rozmrzen, že nedokážu vyhrát s dámou proti střelci. O to více mě překvapilo soupeřovo vzdání. 1-0 (Jan Fiala)

 

Já s Ondrou jsme toho dne získali jen jeden bod. Já byl s celkovými 4 body z 9 spokojen. Ondra celkově získal tři body.

Počkali jsme si na vyhlášení a poté jeli domů, celý ten den však pršelo a my pěkně zmokli.

Jan Čermák

 

(byl to myslím Čendův první článek a po zkušenostech z roku 2009 (měl napsat Dino), navíc nevím, jestli se Čenda původně nevykrucoval, jsem pro jistotu napsal i svůj článek)

Jeli jsme vlakem ve tvaru písmene A a seděli pod zkosenou střechou. - dod. pozn.

Vyjeli jsme s Čendou v pátek pouze dva - Ondra že kvůli brigádě přijede až v sobotu. Po příšerné cestě plným autobusem za stálého drncání a strachu z bouračky jsme v Kutné Hoře vystoupili a šli na Kutná Hora město na vlak. Ten jel jen 3 stanice - po Kutná Hora Sedlec už bylo Kutná Hora hlavní nádraží a vystoupili jsme. Do Světlé jsme jeli v patře v takovém trojúhelníkovém osobáku. (když přijížděl, stavěl hodně vepředu a skoro nikdo do něj nešel, tak jsme mysleli, že to není on a málem nám ujel. Ale doběhli jsme ho) Seděli jsme v takové předčásti na podélných sedadlech a byla tam tma a vypadalo to jako ve sci-fi filmu ze 70. let. Ve Světlé jsme se motali po městě, až nás nějaký domorodec v posledním domě už u soukromého pozemku natírající plot neochotně poslal do centra.

Dostali jsme klíče a lístky na oběd (rozdělené každý zvlášť!) a šli se ubytovat. Nebyli jsme v intru u parku, ale ve druhém velkém komplexu. Byly tam i učebny. U vchodu byla nějaké galerie - byla to nějaká umělecká (střední) škola, celkem tvrdý režim. Budova ani pokoj nic moc, okna stará, jedno okénko ani nešlo zavřít. Ve skříni nějaký kus oblečení. Aspoň stoly nové. Byli jsme také nakoupit a hledali jsme jídelnu na večeři. Lomcovali jsme s dveřmi k průchodovým chodbám, ale nic. Nakonec mě napadlo zeptat se už nějakých ubytovaných. Hned první, co nám otevřeli, nějaký kluk s dědou z Budějic, řekli, že to je asi v restauraci spojené s hracím sálem a pozvali nás na večer na šachy. Večer jsme zahráli čtyřhru, asi 2x, pak i Čenda dvouhru.

Ráno, když jsem šel do sprchy, Čenda ještě byl na pokoji. Před odchodem z koupelny jsem se letmo podíval ven a viděl Čendu, jak už vychází ven na ulici a pryč. Nedalo se svítit, musel jsem do hrací místnosti v trenýrkách a triku. Ondra to ráno stihl. První den se dařilo spíše méně, došlo i na derby Čenda - Ondra, které vyhrál Čenda. Ten zaútočil, ale Ondra oplatil dlouho sérií šachů. Pak to Ondra zkazil, Čenda unikl králem a vyhrál.

Večer došlo na slibovaný doprovodný program, který se v pátek neuskutečnil, protože nás prý bylo málo. V hokejové hale jsme dali fotbal - Vysočina proti zbytku, ale to jsme je rozsekali 8:3. Čenda dobře chytal. Moc to nešlo Ondrovi. Já spálil několik tutovek, až jsme s Davidem Zvárou běželi na bránu. "Střílej!" křičím na něj, ale on mi nahrává a já dávám (svůj jediný) gól z půl metru levou do prázdné. Pak se družstva promíchala a už se dařilo méně.

Večer jsme šli do hospody - nebylo snadné najít nějakou, kde ještě vaří. Dal jsem si Čínský chaos - nudle s něčím - s hranolkami. Po kratším vyjasnění bez nich. U vedlejšího stolu byla reklamace na nedopečené maso. Moje jídlo opravdu vypadalo jako Čínský chaos, ale nudle mi obecně příliš nechutnají. Příště nevybírat podle názvu. Starší číšník (mohlo mu táhnout na 60) se opravdu snažil, takže jsem nakázal Čendovi dát dýžko aspoň 30 kaček. Čenda však při placení pouze zaokrouhlil nahoru. Neodpustil jsem si pak menší přednášku o dýžkách.

Večer už byl větší hluk a vypadalo to na další problémy s usnutím. Kolem půlnoci se mě pak zmconila bezmoc - proč se snažit něco dělat pro takový...! Malé děti s rodiči jsou mnohem hodnější. Došlo mi, že si dostatečně nevážím spaní doma a rozhodl jsem se příště raději dojíždět (i když budu hrát hůř). Naštěstí jsem kolem půl 1 usnul. (dod. pozn. nevím jestli si to nepletu s nějakým jiným turnajem (to samé 2009?), snad ne. Ale myslím jsem slyšel Vojtu Ruta, jak něco vykládal na balkóně a myslím, že jsem mu něco řekl a pak se trošku utišil? už nevím, ale toho VR si pamatuju)

Ještě předtím si ale večer Ondra, který byl na pokoji s Musilem z Brna, zabouchl dveře. Klíč zevnitř v zámku a balkón zavřený, dokonce i rozsvíceno. Z našeho balkónku jsem zkoušel zavřenost okna a přitom jsem předal ob dva pokoje vodnici a vzpomněl si na zatloukání hřebíčků do rakve. Radil jsem Ondrovi rozbít okno a ráno zkusit sehnat skláře. Ondra na to jen nějaké "Hm, hm..." Také jsem mu poradil aspoň zavolat Fialovi (přirozeně ne mně! :-) ) Skutečně jsme pak jeho hlas za nějakou chvíli slyšeli. Ráno na snídani (průchod už byl odemčen narozdíl od soboty, kdy jsem nás zachránil zvoněním zvenku) jsme se dozvěděli, že dostali náhradní pokoj. Co se týče původního pokoje - prý ho otevřeli nějak smetákem (?) přes balkón a museli prý hodně zabrat (?).

Čenda počkal. :-) Kolo jsme v pohodě stihli asi pár minut po začátku, protože se zas řečnilo. Dvě šťastné výhry a remíza z vyhrané pozice na onlinu, dobré zakončení turnaje. Byl jsem 15. a cen bylo hodně, tak jsem v nějakou doufal. Ale pro hodně kategorií dostali někteří nejen 2 medaile, ale i 2 věcné ceny a to mě naštvalo. Domů jsme jeli v naprosto uplakané neděli.

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod