Lost in la Josehova pyramida

Jako Lost in la Mancha, ale čendův článek se jmenoval Josehova pyramida, takže to je takhle, i když to nedává moc smysl. Jestli mi jako rozumíte … Ne? Tak nevadí prostě to je Lost in la Josehova pyramida a basta. Už to neřešte. Fakt ne.

Je to již přes rok co se Čenda rozhodl během přestupového okna porozhlédnout po posilách pro ŠK Český Brod (pro ty co si to stále neuvědomili – nejsme již SOKOL, tak to prosím pochopte, není to zase tak složité. Nebojte stále nejste sami i v databázi jsme pořád jako Sokol Český Brod, přestože již tento oddíl neexistuje. Chvíli jsem si myslel, že jde o sabotáž od Sokolů, ale podle soupisek to nevypadá.). Nejdříve si připomeneme o koho se jednalo (to si může pamatovat jen ten co denně užívá ginko bilobu a má opravdu dost místa na zapamatování blbostí): Carlsen, Aronian, Karpov, Korčnoj a Zeman. Jak již Čenda předestřel první dva jsou momentálně mimo naše finanční možnosti, přestože v hledání ropných vrtů jsme stále aktivní a pořád nic. Navíc nesouhlasili s místem na soupisce za Vítkem Moravcem, který se prohlásil za nesesaditelnou jedničku v Českém Brodě.

Jednání s Korčnojem byla celkem nadějná. Poté nečekaně zemřel a už se neozval. Takže i toto jednání selhalo prakticky dřív, než začalo. No nic na druhou desku by byl dobrý, ale co museli jsme se poohlédnout jinde.

Dalším návrhem byl Anatolij Karpov. Jak již zmiňoval Čenda, Šachových škol už otevřel dost, ale my jsme se odmítali podrobit jeho názorům a jeho šachovou filosofii jsme ignorovali. Navíc na nás chtěl mluvit jenom rusky, což ne všichni zvládáme, tak, abychom mu rozuměli. Takže to taky neklaplo.

Jako poslední možnou posilu navrhoval Čenda: Miloše Zemana. Zemanovi se celkem líbila myšlenka objíždění měst, kdy by mohl mít jednou za 14 dní své vystoupení. Jen se mu chtělo cestovat i do ostatních krajů (Středočeský mu přišel celkem malý). Sice jsme mohli Zemana vidět hrát proti Pavlu Zunovi, ale své šachové schopnosti ukázal i v pořadu Partie šachových osobností. V této putovní partii mezi vybranými více či méně významnými osobnostmi se Miloš Zeman zaskvěl v podstatě rozhodujícím tahem. Čímž opadl náš zájem a s ním automaticky odpadla možnost angažovat Ovčáčka, přestože oba budou na pozápasových tiskovkách citelně chybět.

Určitě si teď říkáte: „Hledat chyby a důvody proč to nejde, umí kdekdo. Chce to taky převzít trochu zodpovědnosti a ukázat kudy je to správně.“ Jak se říká: „Když nemáte určený cíl, je jedno jakou cestou se vydáte, protože každá k nějakému vede.“

Takže po několika letech, a drobných přestupech (Fiala z Mukařova), jsme tentokráte byli aktivní na přestupovém trhu i my ŠK Český Brod. Přestože jsme byli v podstatě dost pasivní. Povedlo se dojednat přestup Oldřicha Eisnera z Peček, který byl zařazen do základní sestavy našeho A družstva. Během září jsme přivedly na technický přestup Petra Krause z Jeseníku, který bude hrát v našem B družstvu.

Tak na závěr by to chtělo ještě ukázat cestu a naznačit na koho bychom se měli v dalším přestupním oknu zaměřit.

Takže: Nekupovat nikoho ze šachistů. Lepší je získat osobnost a šachy ho pak naučit. Tedy konkrétní jména: Jaroslav Kubera, Tomáš Rosický a Peter Wright.

Vít Brandejský

 

ŠK Český Brod