Losovací schůze 2015

13.09.2015, Praha Strahov

IQ test: který odkaz vede k rozpisu soutěží družstev?
Řešení.
(výřez z webu SŠS)

Na úvod jsme vyslechli informaci o změnách Soutěžního řádu a o tom, že KP a KS (jakožto soutěže na FIDE delší 90 dnů) se musí na zápočet na FIDE posílat každý měsíc. To znamená více práce (a mj. také nutnost myslet na to a zodpovědnost) pro vedoucí, což znamená nutnost jejich vyšší odměny. Pro tuto sezónu se to ještě zaplatí z rozpočtu (z pokut od družstev :-) ), ale pro příští sezóny se bude muset zvýšit vklad, už teď se přitom značná část dává na zápočty. Nebo je možnost zrušit zápočet na FIDE! A helemese, záleží, kdo to navrhne! Na tom ostatně nezáleží, hlavně aby to prošlo a podařila se dobrá věc a aspoň drobně jsme přestali podporovat cestovatele s mimozemšťany! Navíc to znamená, že poslední neděli v měsíci (tedy 31.01.2016) se musí výsledky nahlásit včas. Doufám, že se někdo zpozdí, aby byla sranda. :-) Dále se kdosi dotázal, proč se RP stále hrají od 9:00, když se dojezdové vzdálenosti zvýšily. S tím byl odkázán na konferenci. Některým na mail nepřišla nová (srpnová) verze rozpisu a měli s sebou starou. Mně chodí vše. Kritika zazněla taktéž na adresu krajského webu, že tam není rozpis. Používal jsem jej z mailu, takže jsem k tomu nemohl nic říct. Na webu se rozpis nacházel a nachází a jistě pro vás nebude problém jej najít, viz vpravo. A za tohleto jsme, prosím pěkně, zaplatili 30 000 Kč! Přešlo se k losování, KP i KS proběhly bez problému.

Los KSB a zápasy áčka:

1. ŠK Kostelec n.Č.lesy B 18.10. ŠK Český Brod A - Sokol Struhařov A
2. TJ AŠ Mladá Boleslav A 08.11. Sokol Sendražice A - ŠK Český Brod A
3. Šachklub města Dobrovice B     22.11. ŠK Český Brod A - ŠK Spartak Čelákovice
4. Sokol Kolín B 06.12. TJ Sokol Nymburk B - ŠK Český Brod A
5. Sokol Bakov nad Jizerou B 10.01. ŠK Český Brod A - Spartak Vlašim C
6. ŠK Český Brod A 24.01. ŠK Kostelec n.Č.lesy B - ŠK Český Brod A
7. Sokol Struhařov A 07.02. ŠK Český Brod A - TJ AŠ Mladá Boleslav A
8. Sokol Sendražice A 21.02. Šachklub města Dobrovice B - ŠK Český Brod A
9. ŠK Spartak Čelákovice 13.03. ŠK Český Brod A - Sokol Kolín B
10. TJ Sokol Nymburk B 03.04. Sokol Bakov nad Jizerou B - ŠK Český Brod A
11. Spartak Vlašim C 17.04. ŠK Český Brod A - TJ Bohemia Poděbrady A
12. TJ Bohemia Poděbrady A

V RP ubyla tři družstva - jedno v RPC (takže jich je zde deset) a dvě v RPD, kde zbylo pouze osm. Tam se bude hrát základní část a nadstavba, o jejíž podobě se diskutovalo. Navrhoval se pavouk na 2x2 zápasy (1+4, 2+3 a vítězové a poražení spolu, v dolní půlce totéž), což vycházelo celkem na 11 kol. Proti tomu se zvedl odpor a nakonec se bude hrát v obou půlkách každý s každým, celkem tedy 10 kol.

Los RPC a zápasy béčka:

1. DDM Symfonie Poděbrady A     11.10. ŠK Český Brod B - TJ Sokol Nymburk C
2. TJ Sokol Pečky A 01.11. Sokol Kolín C - ŠK Český Brod B
3. ŠK Český Brod B 15.11. ŠK Český Brod B - DDM Symfonie Poděbrady A
4. Sparta Kutná Hora B 29.11. TJ Sokol Pečky A - ŠK Český Brod B
5. Joly Lysá nad Labem F 13.12. ŠK Český Brod B - TJ Kavalier Sázava A
6. SK Slavoj Čáslav 17.01. ŠK Český Brod B - Sparta Kutná Hora B
7. TJ Sokol Sendražice B 31.01. Joly Lysá nad Labem F - ŠK Český Brod B
8. TJ Sokol Nymburk C 14.02. ŠK Český Brod B - SK Slavoj Čáslav
9. Sokol Kolín C 28.02. TJ Sokol Sendražice B - ŠK Český Brod B
10. TJ Kavalier Sázava A

V předběžném rozdělení RS bylo větší než malé množství volných míst (zaplněno pouze 41 z 60). Pět družstev se ještě přihlásilo. Z toho dvě družstva Příbram Baník se přihlásila dokonce až ústně přímo na losovací schůzi. Jejich zástupce se obhajoval tím, že se přihlásil panu Kotzotovi, což je však v rozporu s Rozpisem - přihlašovat se má předsedovi STK, nikoliv sekretáři. Dále ještě uváděl, že do RS se dá přihlásit ještě na losovací schůzi. Protože seděl ve stejné řadě, přinesl jsem mu ukázat rozpis s prstem na příslušném tučně zvýrazněném ustanovení (termín do 9. září). RS byly přímo na schůzi znázorněné na mapě kraje figurkami na člověče. O přestávce se kolem ní vytvořil velký hlouček lidí. Došlo k mnoha přesunům. Skupina A se nalosovala v pohodě, stejně jako moje B. Problémy nastaly při losování C, kde 11 (!) z 12 družstev mělo požadavky na čísla, které nebylo lze uspokojit. To se podařilo až po přesunutí obou družstev Neratovic do mojí B skupiny k jejich jisté nelibosti - figurky rázem dostaly stejnou barvu jako vzdálené Kolešovice. Při diskutování jsem se též zeptal, zda mají v Neratovicích most (z mapy to nebylo poznat) - že jen železniční. Chtěl jsem argumentovat, že by to stejně na západ měly blíže, pokud by neměly most. Přímo v nich skutečně není, dva se však nacházejí docela blízko, takže na tom nesejde. Například u Roztok už to však určitý vliv má. Svou skupinu jsem tak s neskrývaným nadšením přelosoval znova (losování mě baví! :-) ). Zástupci některých družstev již nebyli přítomni, losoval jsem za ně s průpovídkou "(družstvo) z vůle boží (číslo)". To bude potom překvapení. Zbylé skupiny se již nalosovaly v pohodě. Také jsem dostal pohárek pro krajského přeborníka v rapidu na náš turnaj. To je pro nejlepšího vedoucího soutěže, žertoval jsem po obdržení. To je pro nejlepšího řečníka, žertoval jsem později, když plamenně hovořil Jaroslav Říha.

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod