Článek o losovací schůzi

18.09.2011, Praha Strahov

V delegaci Buštěhradu mě čekalo krásné překvapení. :-) Začalo se mimořádnou konferencí (někdo později učinil v souvislosti s názvem narážku na mandát... prý by se konferencím mohlo stejně tak říkat letní a zimní (= stejný mandát)). Pan Hrdlička představil návrh na zavedení 4x12 RP. Rychle se rozproudila diskuze a brzy si vzal slovo pan Klain. V dlouhém, těžkopádném a obtížně pochopitelném proslovu řekl asi toto: Nesouhlasím kvůli dopadům na RS. Poté opakoval podobným stylem zhruba to samé ještě dvakrát. Nedlouho po druhém proslovu někdo natvrdo a naštvaně řekl, že jednou to stačilo. Vysloužil si potlesk. (vzpomněl jsem si na Kotel) A krátce po třetím proslovu se ozval pan Doležal, že mu nerozuměl, jestli by to mohl zopakovat. Vysloužil si smích. (dodatečné upřesnění: ze strany pana Doležala šlo o vtip, určitě rozuměl)

Dva návrhy pana Klaina jsme museli hlasovat. Ten první vlastně ani návrh nebyl, spíše takové vadí nevadí. Musela se přihlásit ta družstva, kterým vadí jezdit hodně kilometrů. Těch byla většina, ale nijak výrazná. Možná se někteří přihlásili spíše z trucu. Dovolil jsem si hlasovat za nevadí. Protože zažít nudu... :-) Máme si prý z toho vyvodit, co chcem. Takové hlasování na nic. Druhý, přeformulovaný, byl něco jako spojit rozhodnutí o RP s řešením RS. Zde jsem si rýpnul, že přece regionální soutěže jsou takové spontánní (mj. přihlášky později), dělá se to podle vyšších družstev a že už to je hraní na centrální plánovače. Od bafuňářů zaznělo, že by to znamenalo odložení řešení (hlasování). Podobně jako na konferenci, diskuze byla rychle uťata a hlasování to pohřbilo. Pan Satranský je vůbec velmi obratný diplomat a zaslouží poděkování za hladký průběh.

Jinak si toho z diskuze už tolik nepamatuji. Pár zajímavostí. Pan Hrdlička stále opakoval "třetí hráč na soupisce", myslel tím hráč na třech soupiskách. Pan Klain o tom řekl, že to je k ničemu, což jsem napadl i nejmenovaným příkladem Vítka Brandejského. Mělo se hlasovat nejdříve o čtyřech skupinách a pak jestli po 10 nebo 12. To se mi moc nelíbilo. Chvíli před hlasováním upozornil pan Buk, že návrh STK je 4x12 a pan Satranský na to s úsměvem, že čekal, kdo to řekne. Hlasoval jsem proti, v souladu s oddílovým hlasováním na schůzi. Bohužel to prošlo. Až od příští sezóny, jak někomu řekli po hlasování (mně naštěstí ještě před hlasováním). Prý když se to nenaplní, bude v RP méně družstev. A padly úvahy o zavedení územního systému v RS (hrají spolu ti, co jsou blízko), s možností hrát třeba dvoukolově, že děti, pro které to hlavně je, nebudou jezdit daleko... Stejně se to zase za dva roky bude předělávat. Měly se nechat dva KP.

Pan Skála informoval o změnách soutěžního řádu, že prý soupiska není důležitá a rozhodčí ji nemůže po družstvu požadovat - směrodatný je rozpis. Ještě nějaké další drobnosti. Do našeho rozpisu dosud nepromítnuto. Bohužel trochu zapadl nejlepší nápad dne, elektronické soupisky od pana Buka. Náš sedlčanský rychlík v krajských soutěžích to chce dělat už příští rok. Za to si ode mě vysloužil počastování přívlastkem moderní.

Zpráva o středočeském ČSTV (teď v podstatě bez příjmů) byla přínosná. Kdybychom se osamostatnili, museli bychom platit kolem pěti tisíc za účetnictví a za pronájem asi 500-1000 za hodinu. Celkem tedy asi 12k. Zároveň chce VV udržet "štábní kulturu" (= nescházet se u piva). Částka spoluúčasti 5000 (asi i vzhledem k možnosti schůzovat v našem kraji - dokázal bych si představit víc, ale zase máme rozpočet jen asi 90k) na příští rok při zachování služeb byla schválená. Pro tento rok se vzhledem k nejistotě nepřispěje nic. Aktuální stav jednání vypadá tak, že by mohli středočeské ČSTV převzít fotbal s hokejem a ostatní svazy by přispívaly. V listopadu má být valná hromada velkého ČSTV, budeme informováni na konferenci. Prý se tam ale nic nevyřeší, zaznělo z publika.

Korunní bod programu - diskuze. Pan Partl přišel se solidárním (správně socialistickým) systémem, jaký je v Německu. Že prý každé družstvo dá do společné kasičky třeba 500 a družstva s nejvíce kilometry (tuším 20% nad průměrem) z toho dostanou. "My chcem taky dostávat peníze," zažadonil jsem. Několikrát jsem zmínil, že to je socialismus. Když já nevim, omezení svobody, zbytečné přerozdělování navíc. Příbram a Kolešovice to prostě vždycky budou mít daleko (nejdál). Vždycky někdo bude na kraji. Obratněji proti tomuto návrhu bojoval pan Buk. KP, KS to už jsou kvalitnější soutěže, kde se jezdí dál. RP teď budou čtyři, takže vzdálenosti se zmenší a RS jsou blízko sebe. Vlastně není kde chrastit prasátkem. Návrh sice získal více hlasů pro než proti (o 1), ale nebyla to nadpoloviční většina - dost se zdrželo, takže neprošel. (dodatečné upřesnění: Buštěhrad nakonec hlasoval pro návrh)

Pan Říha začal o úspěších středočeské mládeže. Čekal jsem zase nějaký úspěch (nedávno bylo třeba MČR mládeže v rapidu). Pokračoval však, že pouze v jednom regionu... Došlo na nejhorší. ...je žalostný stav mládeže. Čím to je, čím to je? Že Lysá Ponomariova bere, ale na mládež už jaksi... kašle (to slovo by se sem opravdu hodilo a stálo mě hodně přemáhání a sebezapření ho sem nenapsat!). Hádám, že se pan Saeckl ani moc nestyděl. Ale o tom pan Říha nemluvil. Rozdal dopisy pro rodiče, propozice turnaje v Kolíně budou zanedlouho. Tak snad se to povede. Ožehavé téma znovu otevřel zástupce Příbrami a přímo navrhl přehodit v KS tuším Příbram a 2x Říčany proti Boleslav a 2x Dobrovice. Z voleje jsem vznesl námitku promlčeno. Nakonec to stejně neprošlo, prostě se to musí řešit dřív. Příbramák vypadal dost zoufale. Prý četl i moje rozdělení! Asi snad sám věděl, že to takhle pozdě nemá šanci, možná kvůli jiným Příbramákům? Možná protože mi ho bylo líto, zmínil jsem mé rozdělení. Nechtěl jsem to otevírat a asi jsem ani neměl... Pan Přibyl podal zprávy o dětské pražské šachové lize, dozvěděli jsme se o vzniku nového oddílu v Lánech či úmrtí pana Plívy. Další diskuzi jsem opět zapomněl.

Áčko i béčko má devítku. V průběhu losování jsem zaslechl ve spojitosti čísla 4 a 9 a nabyl jsem dojmu, že to jsou protičísla. Možná ale, že jsem si je spojil při zjišťování soupeře pro první kolo (což je 4). Každopádně jsem se ještě před losováním pro jistotu zeptal a po kladné odpovědi dostalo céčko 4. Později jsem zjistil, že to nejsou protičísla (to jsou 3 a 9...). Navíc protože je v RSD jen devět družstev, jsou protičísla úplně jinak. Takže nedojde ani na jedno potkání se doma, jak by to bylo u 12členných soutěží. Co hůř, bohužel, céčko všechny zápasy doma sehraje společně s áčkem. Aspoň, že jsou jen čtyři. To se mi nepovedlo, omlouvám se. Snad to nebude vadit. (dodatečné upřesnění: nakonec to protičísla jsou, nevím, nechápu)

Než jsem stihl dopsat článek (neděle asi půl deváté), zveřejnil už Petr Havelka soupisky. To je rychlost! Neuvěřitelné!

Na závěr už jen zajímavost - příhoda z Open Říčany se neřešila ani slovem. Jak "alibistické"! :-)

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod