Liberec, tentokrát o šachách

Zhodnotit stručně naše výkony a hodit k tomu pár ukázek jsem dostal za úkol já, takže jdeme na to!
Na začátek bych zmínil, že z hlediska ela byl tento turnaj zákeřný. Hrálo hodně dětí a slabších hráčů, takže chycení někoho papírově slabšího, čemuž se nevyhl nikdo z nás, se mohlo nepěkně podepsat na celkovém perfu.
Zhodnotit Ondru Šedivého je prosté – všechny slabší soupeře prostě porazil a se všemi silnějšími (o 250 a více elobodů) prostě prohrál :-). Škoda, že nechytl někoho podobné síly, či že neporazil nikoho silného. Výsledkem je 5 z 9 a perfo 1816.

Havelka-Šedivý po 14...Jc5-e4

diagram

Bílý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Šedivý-Rychtecký po 14...Jc5-e4

diagram

V posledním kole se Ondra rozohnil proti Rychteckému. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Honzovi Fialovi se hodně povedl začátek turnaje (a to ještě nedotáhl do vítězného konce partii s Caklem), po těžké prohře s Tázlárem (možná jste sledovali na onlinu), však zbytek turnaje neodehrál dle svých představ, a svůj výkon bral jako zklamání. Nakonec 4,5 z 9 a výkon 1815.

M. Holásková-Fiala po 15.Se2xf3

diagram

Honzík si v prvním kole snadno poradil s mladinkou Holáskovou, dokážete najít nejrychlejší cestu k výhře? Řešení se zobrazí při najetí sem.

Fiala-Šafařík po 30...Dc4-d3

diagram

Asi nejpovedenější výkon předvedl ve třetím kole proti Šafaříkovi. Zkus to najít, jestli to dokážeš (Steven Spielberg, 2002). Řešení se zobrazí při najetí sem.

Myslím, že mně se turnaj docela povedl. Slabší soupeře jsem porazil + dva cenné skalpy se silnějšími hráči. Důležité bylo poslední kolo – kdybych jej nevyhrál, nejspíš bych hodnotil úplně opačně, protože by mě mrzel nízký výkon, který i nejspíše ovlivnilo chytnutí dvou papírově slabších hráčů na začátku turnaje. Nakonec 5,5 z 9 a výkon 2013.

Liška-Čermák po 35...Kg7-h7

diagram

V onlinové partii bílý tlačil, ale vítězný úder přehlédl, poté odmítl opakovat tahy, a nakonec dokonce prohrál. Dokážete najít jednoduchou cestu k výhře vy? Řešení se zobrazí při najetí sem.

Tejnský-Čermák po 26.a2-a4

diagram

Jsme v posledním kole a opět u kombinace, která se nestala, ačkoliv mě vítězný tah napadl, tak dopočítat celou variantu až dokonce je složitější, než se zdá. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Na závěr si můžete přehrát oboustrannou časovku, kterou hodnotím, jako pravděpodobně svou nejdramatičtější, jíž jsem zatím zažil. Po partii jsem měl opravdu velkou radost :-).

Čermák - Cakl

Jan Čermák

 

ŠK Český Brod