Několik slov úvodem…

díly: 1. 2. 3. 4. úvod 5. 6. 7. 8. 9. 10.

 

Vím, že je to ode mne velká troufalost nazvat článek "několik slov úvodem", když již měsíc zveřejňujeme na našich stránkách cvičné diagramy k řešení taktických úkolů. Ale vše se seběhlo velice rychle – objevil se nápad a už se začalo.
Vlastně můj záměr byl zpočátku úplně jiný. Když jsem se vrátil k přehrávání svých partií a zavzpomínal na některé partie svých spoluhráčů, tak jsem si uvědomil, že občas tápeme – nevíme, jak v dané situaci pokračovat, nedokážeme dotáhnout lepší pozice a začneme ztrácet, zejména v koncovkách, a občas to zaskřípe i v taktice. Můj prvotní záměr byl zlepšit naši hru zejména v oblasti koncovek. Ale po první sadě cvičných dg. jsem usoudil, že to asi nebude to pravé, protože koncovky by chtěly něco trochu víc – probrat pořádně základy atd., a tak jsem se zaměřil na taktiku.
Já osobně nejsem přítelem dg. s označením mat 5 tahem, i když tuto disciplinu uznávám, a tak po zvážení jsem začal na naše stránky zadávat diagramy z cvičného programu taktiky. Tento program vypracovali znalci v tomto oboru a zahrnuje asi 20 kapitol různých témat jako vazba, dvojí úder, volné sloupce, blokáda, vidle, zatažení, odlákání apod. a aby to mělo nějaký smysl, tak uveřejňujeme z každé kapitoly prvních osm úkolů /zatím/.
A je na Vás, jak s tímto mým záměrem naložíte. Osobně si myslím, že řešením cvič. dg. by se měli zaobírat všichni zájemci o hraní za družstvo C a 60% zájemců z družstva B.
Zatím jste se moc neprojevili.

Radovan Bednařík sen.

 

ŠK Český Brod