Reportáž z turnaje Krajský přebor družstev mladších žáků, 02.05.2009, Říčany

Své manažerské schopnosti opět prokázal Vít Moravec. Díky němu se Memoriál prof. Pelikána přesunul na konečný termín 09.05. z původního 02.05., právě kvůli tomuto turnaji. A také díky němu jsme družstvo složili a soutěže se účastnili. Bohužel jsme neměli povinnou dívku, a tak jsme tento turnaj šestičlenných družstev hráli v pěti. V každém zápase jsme tedy už od začátku prohrávali 0:1. Jak jsem se v průběhu dne dozvěděl, holku jsme mít mohli, kdybychom řekli předem, ale protože Martin Horák byl host, bylo to jedno. A konečně byl to opět Vítkův nápad, jet se na kluky podívat. Vítek přijel někdy kolem poledne, já tam byl od rána. Dále tam byl Zdeněk Chybný, p. Homola a p. Horák. Samozřejmě proti ostříleným a silným výběrům Vlašimi a Říčan jsme byli bez šance a ani dalším manšaftům jsme příliš konkurovat nemohli. Cokoliv tedy uhrajeme, je nad plán a lze považovat za úspěch. Hlavně ať kluci získávají zkušenosti. Soupiska a sestava ve všech zápasech byla: Martin Homola (Marťas), Radek Moucha (Ráďa), Martin Horák (Martin, host z Úval), Daniel Bossanyi (Dan), František Hrbek (Fanda). Následují moje postřehy k jednotlivým kolům. Partie jsou seřazeny podle pořadí na soupisce bez ohledu na pořadí dohrání, výsledek Český Brod : soupeř.

V 1. kole jsme dostali Mraveniště Říčany. Marťas získal dva pěšce, pak věž, zaútočil a dal mat. Ráďa získal dámu a následoval útok. "Napiš tam "brutální protiútok"," doplnil mě Ráďa. Mohl dát mat, ale podle jeho pozdější vyjádření si nebyl jistý tím, že je to mat. Stejně ho ale dal o chvíli později. Martin si vytvořil dobrou pozici a několik tahů mohl získat figuru. Nevyužil toho, dokonce sám pak ztratil dámu. Partii ale stejně vyhrál. Dan získal figuru, pak ji ale zase ztratil a dámu taky. Ale přes to všechno zaútočil a dal "mat". Fanda získal kvalitu. Ztratil sice dámu, ovšem vyhrál. Takže výhra 5:1

diagram

Dan měl zhruba tuto pozici. Posledním tahem zahrál Vc8-c1+ a řekl: "Mat!" Soupeři si podali ruce, zastavili hodiny a Dan vyhrál. Byl na to strašně hrdý a celé 1. kolo se s tím chlubil.

Zkoušelo se to několikrát, jak na naše hráče, tak našimi hráči, ale v ostatních případech to "oběť" vždy prokoukla. V několika partiích nebyl výjimkou ani král 5 tahů v šachu, nemožné tahy, atd. ale jinak po této stránce vcelku dobré.

Vítězné nadšení ale prudce zchladil hned následující zápas s Kralupami. Marťas si vlezl dámou na e2, přímo před svého krále. Soupeř toho využil a ze složitých taktických zápletek vyšel díky této vazbě s figurou víc. Ráďa nechal krále v centru, ten se stal obětí agrese. Následovala ztráta věže a figury. Martin ztratil figuru. Dan hrál černými tu známou variantu se Sc4, Jg5 (1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jf6 4.Jg5). Je zajímavé, že nevychází z popularity a stále se hraje na dětských turnajích a ještě asi dlouho hrát bude. Dan moc nevěděl, co s tím a šáhl na dámu. Pak chtěl hrát něco jiného (snad ono nutné 4...d5), ale protivník mu to nepovolil. Ztratil tedy věž a nakonec i dámu. Fanda ztratil figuru, věž a dámu. Dostali jsme kanára 0:6.

Další na řadě byla Příbram. Marťas ztratil dámu. Ráďa ve zhruba vyrovnané pozici vyměnil svého střelce za koně. Nejen že tak daroval soupeři dvojici střelců, ale celou hlavní úhlopříčnu. Soupeř toho využil a získal kvalitu. Martin ztratil dámu, ale Příbramák to nehrál moc dobře a ztrácel materiál, takže nakonec se přešlo do koncovky dvě věže proti dámě. Martin nevěděl, jak to má hrát, roztahal věže od sebe a nechal si jednu vyšachovat. A aby toho přelevání výhody nebylo málo, protivník si s králem stoupl před dámu tak šikovně, že ji Martin vyšachoval a s věží proti králi vyhrál. Dan hrál další populární zahájení - nejzavřenější otevřenou hru (Jc3, Sc4, d3, e4, Jf3 na obou stranách symetricky). Přišlo Sg4 a i když pak měl dobrou pozici, osamocení krále ho stálo bod. Nevím proč, ale naši v tomto zahájení často hrajou Jg5. Po h6 přijde Jf3 Sg4 a naši ani nemůžou zahrát Sg5... Fanda hrál 1.e4 e5 2.Jf3 f6 a o pár tahů později měl před králem obrovský průvan a dostal mat. 1:5

Proti Zdicím byly partie ve znamení ztrát - Marťas ztratil z velmi dobré pozice figuru, Ráďa kvalitu a nakonec věž, Martin věž, Dan figuru a tři piky a Fanda dámu. Znamenalo to druhý kanár 0:6.

Ziskem všehovšudy jednoho bodu ze tří zápasů jsme se propadli a dostali hratelnější Říčany C. Zápas byl tentokrát ve znamení zisků. Marťas získal figuru, Ráďa kvalitu a dal mat a Martin figuru a také dal mat. Dan měl dva bojovníky navíc, ale ztratil věž. Fanda získal dvě figury, ale dostal mat. S remízou 3:3 příliš spokojenost nebyla.

A přišla Vlašim. Vlašim je pro naše mladé jako bůh a (bezpochyby právem) považována za nejlepší družstvo, co znají. Něco jako pro nás byl Smíchov nebo Lysá... Vliv na to určitě měly bezkonkurenční výsledky Vlašimáků na Beránkovi. Dostali jsme béčko, které bylo aktuálně horší a hrálo níž než céčko, což se neobešlo bez údivu. Marťas ve vyrovnané pozici dal mat. Ráďa ztratil dámu. Martin ve vyhrané věžovce dostal mat. Dan ztratil dámu a Fanda figuru, z níž pak byla věž. Takže 1:5 Tak to s tou Vlašimí nebyl zas až takový propadák...

Aby té Vlašimi náhodou nebylo málo, nastoupilo proti nám béčko. V posledním kole, které znamenalo boj o 13. místo. V sázce bylo mnoho, šlo o všechno. Za zavřenou oponou proběhla poslední a nejdelší taktická porada (během turnaje jich proběhlo několik kratších, krom toho jsme si při čekáních na další kola ukazovaly některé varianty a chyby, hrály se také magicy a navštívili jsme blízkou samošku...), i za účasti Vítka a Z. Chybného. Protože celý turnaj kluci neuvěřitelně blicali a v pěti, deseti minutách bývali všichni dohraní, aby pak mohli tři čtvrtě hodiny čekat na další kolo (hrálo se 2x30 minut), vyhlásil jsem zhruba toto: "Kdo spotřebuje míň jak 15 minut, bude prohlášen králem bramborové slupky a pude domu pěšky." Na následné dotazy jsem upřesnil, že to je "špatné" a dotyčnému se budeme smát a že platit to nebude jedině při výhře. Zpomalení bylo znát snad jen u Marťase a Radka. Marťas získal věž a po následném útoku dámu. Ráďa získal kvalitu a dal mat, načež se jeho soupeř rozbrečel... Martin ve výměné španělce bral bxc6, ztratil pika a kvalitu. Dan ztratil dvě figury a dostal mat. Dohrál velmi rychle a snažil se uhádat, že spotřeboval víc času než podle hodin, ale na víc jak nějakých osm minut se mu to protáhnout nepodařilo. Fanda ztratil figuru a několik tahů před matem na svůj čas odešel od partie. Po domluvě se vrátil a hrál dál, ale tah před matem hrát přestal a čekal, až se mu spotřebuje celá čtvrthodina. Ručičku měl na osmičce - chybělo ještě pět minut... Okamžitě jsem mu domluvil, poučil ho o neslušnosti a neférovosti a přidal, že když okamžitě nevzdá, bude prohlášen králem všech králů všech bramborových slupek. A pomohlo to. To je tak, když někdo bere srandu vážně... :-) Prohra 2:4.

Při čekání na konec jsem poprosil Marii Filipovou o společnou fotku, za což jí patří velké poděkování. Koncem vyhlašování přišel někdo (prosím o doplnění) s tím, že až tam pudou naši, mám jako vždycky hlasitě skandovat "Český Brod!". Bohužel Český Brod nevyhlásili - tedy vyhlásili, ale už dřív a prostě jsme to všichni přeslechli.

Celkově naši kluci skončili 14. z 16. Za výhru a remízu si připsali 4 body. Skóre činilo 12:30 (z toho šest kontumáků) No a hodnocení? To přenechme samotným hráčům...

Martin Homola, 4 body: "Někteří byli dobrý a někteří taky, ale porazili jsme je."
Radek Moucha, 3: "Šlo to tak středně."
Martin Horák, 3: "Byli silní soupeři z velkých měst."
Daniel Bossanyi, 1: "Měli jsme moc silný soupeře."
František Hrbek, 1: "Hráli jsme blbě."

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod