Výjevy z Koutů

10. - 17.03.2012, Kouty nad Desnou

Uplynulý týden jsme se s Martinem Horákem účastnili Fide openu při MČR mládeže v Koutech nad Desnou. Vybral jsem pár zajímavých momentů z (nejen) našich partií, úvodem ale nejprve ztratím pár slov o našich výkonech.

Martin poprvé okusil takto silný turnaj, ačkoliv nějaké partie s hráči kolem Ela 2000 už také nasbíral. První polovina mu vyšla skvěle, když si připsal remízu z pozice síly se Sieberem (2022). Následovala velmi vyrovnaná partie s Voříškem (2232), ve které to chtělo možná trochu víc trpělivosti. I dvoukolo se vydařilo a po čtyřech partiích to dávalo krásné dva body. Pak ale přišla nepříjemná šňůra čtyř proher. To se někdy stává, není jednoduché takové série v průběhu týdne utnout. Navíc v turnaji nebyli žádní odpočinkoví soupeři, nahazovači motoru. Naštěstí se povedlo ještě závěrečné kolo a nakonec z toho bylo slušných 3/9, což není v žádném případě špatný výsledek (ačkoliv Martin myslel i na vyšší mety). Turnaj nám určitě ukázal, kde Martina teď tlačí bota, ale to nebudu prozrazovat :-)

Pokud jde o mě, jsem rád, že jsem udělal jen jednu hrubou chybu v propočtu (že ale stála za to) a snad jsem zabrzdil křivku mé formy těsně nad propastí. Škoda obou proher, v pěkných partiích ale viděli soupeři dál a vítězství si zasloužili. K nelibosti fanoušků dobrého šachu jsem se držel dlouho na onlinu, ale aspoň jsem si zahrál s těmi pěknými baculatými figurkami. :-) Kromě toho jsem v prohraných pozicích vždycky mohl zatáhnout za šňůru a ukončit trápení nejen svoje, ale i divákovo.

Dost však bylo řečí, přejděme k činům.

 

Horák – Folwarczny
diagram

Martin dosáhl téměř vyhraného postavení, např. po 23.Df4 by pokračoval v silném tlaku. Přišlo ale 23.Jf6, zdánlivé utáhnutí šroubů. Jak černý využil zaváhání soupeře? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Černý - Horák
diagram

Bílý, tedy Černý… Michal Černý, v této partii jako bílý, nezvládl úplně zápletky ostrého zahájení, a tak v pozici na diagramu už jeho armáda počítá po ostré bitvě nějaké ty ztráty. Určité šance na zázrak ještě existovaly, Martin ale vyřešil celou situaci s noblesou a případné zápletky odmítl pěkným tahem 26… Sf4 (byly samozřejmě i jiné, méně efektní cesty). Po 27.Vxg6 hxg6 bílý sice srovnal materiál, ale jeho nejsilnější figura se nachází v tragikomické situaci. 28.Dxf4 Vd1+   29.Dc1 Vxc1+   30.Kxc1 a4 1:0

 

Večeřa - Moravec
diagram

V mých partiích to žádná řežba nebyla, takže mi nezbývá nic jiného, než oprášit vaši znalost klasické věžové koncovky. Ačkoliv, přesná dovednost stavby "mostu" není samozřejmostí ani u relativně silných hráčů. Snad se někdo i přiučí, ostatní mohou mávnout rukou a jít dál, pak si to v nějakém rapidu s minimem času povíme :-). 69.Vd8+ (Nejprve je nutné odříznout krále, aby se uvolnila cesta pro toho našeho) 70.Kc2 Vd5 (Základ budoucího mostu. Cest k výhře existuje víc, toto je ale nejklasičtější postup. Nyní je věž připravena vykrýt dotěrnou šachující věž soupeřovu) 71.Ve6 Kg2   72.Vg6+ Kf3   73.Vf6+ Kg3 (Bílý může jedině šachovat, jinak hrozí okamžitá proměna pěšce. V tento okamžik se soupeř vzdal, pro úplnost ještě uvedu konec celého postupu.) 74. Vg6+ Kf4   75.Vf6+ Vf5 0:1 Zajímavé je, že v posledním kole hrál Petr Večeřa vedle mě věžovku s pěšci 2 proti 1, kterou za slabší stranu nakonec, dle výsledků, prohrál. Bohužel není kompletní bulletin, ale rozestavění figur dávalo jedinou naději na vítězství silnější strany – výměnu pěšce a stavbu mostu. Bylo by to kruté :-)

 

Moravec - Zvára

 

Hlaváč - Malý
diagram

Na závěr jedna perlička z "cizí" partie. Po šíleném průběhu dospěla partie do této pozice. Bílému stačilo např. jednoduché Jf3+ s dalším dobrání věže a rozhodující převahou. Na první pohled nevinné 41.Dxh8 ale přišlo hned, což je zásadní rozdíl. Zkušenému vůdci černých figur se rozzářily oči, neboť ihned uviděl tah poslední záchrany. Řešení se zobrazí při najetí sem. Těsně před tímto momentem prošel kolem IM Žilka a při pohledu na partii se mu vyloupl na tváři úsměv. O pár vteřin později už pochopili všichni.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod