Kouřim OPEN 2012

28.01.2012, Kouřim

Před turnajem jsem navrhoval
- omezit turnaj pouze na náš region. Oproti turnaji v Kolíně jsem očekával navíc Poděbrady, Úvaly, Kouřim a víc z Brodu. Vyšlo by to pak na 74 hráčů, jestli jsem to dobře spočítal. Místnost byla pro 105 účastníků prostě příliš malá, hrůza. Předtím jsem v této místnosti nebyl, takže jsem si ji představoval větší. Chtěl jsem několik šachovnic alespoň přesunout vedle, ale nic.
- nedělat pauzu na oběd. Téměř na žádných dětských turnajích se nedělá, co si vzpomínám, byla jen v Buštěhradě před 7 lety. To jsem se toulal po městě, přečetl nějaké turistické informace a pak vyhrál znalostní soutěž o Budštěhradě a losem vyhrál (byli jsme dva) hlavní cenu 1 rakouské euro, které mám dodnes... Pauza prý byla vloni a účastníci si ji prý chválili. Uznávám, že pauza samotná je věcí názoru, ale propozice se porušovat nemají.

1. kolo začalo až v 9:50. Jednak se protáhla prezentace samotná. Někdy po deváté jsem dostal seznam. Nevěděl jsem, co s některými hráči, kteří nebyli škrtlí, ale ani neměli vyznačeno zaplacení. Škrtl jsem je. A to jsem neměl. Brzy mi pak neúnavně natahovali ruce s mincemi. V uspěchaném 1. kole jsem trochu pokazil nasazení, za což se omlouvám. Losování samotné snad jinak ušlo. Například jsem nezaznamenal žádnou chybu ve výsledcích, zapisování hráči samými se opět osvědčilo. Bohužel několik hráčů v průběhu turnaje nahlásilo pozdě výsledky, pod hrozbou kontumace. Nevím, jestli bylo dobré sedat mladší, když ještě dohrávali starší. Spíše bych řekl, že ne, také jsem to tak nechtěl dělat.

Kapitola sama pro sebe je pak oběd. Kvůli zpoždění (kola trvala 40 minut - nepodařilo se stáhnout vůbec nic, ač mezi koly nebyly prodlevy) se zrušila pauza. To bylo špatné rozhodnutí. Když se to do propozic napíše, má se to dodržet. Při prezentaci jsem si nechal udělat čárku k řízku a asi při 5. kole si ho chtěl dát. Objednal jsem si ho, ale nic neplatil! Dlouhá fronta, několikeré upomínání objednaných jídel... Čekalo i několik dětí, ale nakonec pro všechny přišli z hrací místnosti, aby šly hrát. Děti tak vystřídali rodiče. Mezitím se několikrát zeptali, jestli někdo nechce svíčkovou, a také přinesli dva řízky Boháčovům. Oba byly vevnitř nedopečené. Zde tedy vysvětlení velkého finiše Járy - jedl syrové maso! :-) To mi stačilo a po 20 minutách jsem to vzdal. Příští kolo jsem si koupil svíčkovou a do minuty jedl.

Pamětní listy (místo diplomů) by bylo lepší rozdat společně s drobnými cenami při začátku posledního kola. Na konci by se pak vyhlásili pouze vítězové. Takhle se vyhlašování velmi protáhlo. Příště si také prezentaci udělám sám a ve volných chvílích si to budu kontrolovat v počítači, tím by se měl začátek urychlit.

Aby se neřeklo, něco chvály: otevřené kino pro odkládání věcí, otevřená restaurace, seznam šachů (kdo dá kam, to jsem se několikrát pokoušel udělat v Brodě, ale nikdy se mi to pořádně nepovedlo). Ocenit snad lze i nádherné diplomy a drahé ceny. Velmi si vážím, že mnozí vydrželi téměř až do konce vyhlašování, tleskali a vůbec dělali skvělou atmosféru!

Pouze jsem losoval a dělal pár věcí okolo, pořadatelství šlo mimo mě, moje návrhy nebyly vyslyšeny. Chtěl bych tímto článkem přispět ke zlepšení příštích ročníků i jiných turnajů. Snažil jsem se nevytýkat hlouposti, i když si uvědomuji, že těžko nějak ovlivnit úroveň restaurace. Sám vím, jak je těžké a nevděčné něco pořádat a i mně se jeden turnaj těžce nepovedl (od té doby se na něm nepodílím), každého pořádaného turnaje si proto velmi vážím. S velkými turnajemi dosud v regionu nemáme velké zkušenosti, letošní účast byla větší než za předchozí tři ročníky dohromady. Vzhledem k tak velkému počtu hráčů myslím, že kouřimský turnaj nebyl tak špatný. Věřím, že se příští ročníky povedou lépe.

Velice mě těší, že se po letech živoření náš region takhle krásně rozjíždí, díky všem, kteří tomu pomáhají!

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod