Kapr neuloven

O vánočního kapra 2009, 19.12.2009, Praha Smíchov

Protože jsem hrál, neměl kdo zapisovat partie ostatních, takže nejsou ani ukázky. Zapsal jsem pouze část jedné své partie - z 2. kola:

 

Jan Fiala – Stanislav Štola

Pozice po ...Jf6-d5

diagram

Po vzoru našich talentů jsem hrál (téměř) celý turnaj útočně a nyní se odhodlal k oběti a po soupeřově delším přemýšlení bleskově odpověděl 1.Sxh7+!? Zdálo se mi, že po 1...Kxh7 2.Jg5+ Kg8 dám mat po 3.Dh5, ale vůbec jsem neviděl tah 3...Sf5, soupeř asi také ne... Po 2...Kg6 jsem měl připraveno 3.h4 s dalším h5 a i přes doma objevené 3...Vh8 bych měl vyhrát. Možná by stálo za to, kdyby tu oběť někdo s dobrým programem proanalyzoval, samotného by mě zajímalo, jestli byla korektní... Rapid ale udělal své a přišlo 1...Kh8? 2.Jg5 f6? urychluje konec. Větší šance skýtalo 2...g6, ale pozice už je prohraná tak jako tak. 3.Dh5 1:0 Ať tak či tak, pro rapid podobné oběti nebývají špatnou volbou.

 

Všem se tentokrát dařilo spíše méně. A i když se turnaj tentokrát mimořádně protáhl (i kvůli čekání až takřka na samý konec vyhlašování), návštěvu KFC jsme si přesto neodpustili. A i když nebyl čas posedět, stejně jsme s Danem napůl koupili Kyblík. Protože nebyly karty, ve vlaku jsme na jeho mobilu hráli atletické hry...

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod