Znal jsem Tsapablancu

Kontext: Měl jsem za sebou dvě porážky, jednu férovou s Šafaříkem, druhou noční maratónskou s Tomášem Vojtou (k té se možná ještě někdy na tomto webu vrátím). Bohužel mám obdivuhodnou schopnost vytvářet celé série proher. Nějak mám vysledováno, že většinou v průběhu turnaje uklouznu jen jednou, ovšem s tím, že ten skluz může trvat nekonečně dlouho…

Vasilis Tsapanidis (1798) – Vít Moravec (2190)

Nebudu se v tom přehnaně vrtat, spíš se chci podělit o průběh partie, protože něco takového už asi nikdy nezažiju. K zahájení snad jen to, že v Jánkách jsem se rozhodl zkoušet a experimentovat a bylo mi jedno, když vznikne něco pro mě neobvyklého. Takže tady se to nějak vyhaluzilo a vznikl KID (King’s indian defence [kinks ajndíjanc dífins]). Nemohu zde nevzpomenout mravokárnou knihu slovenské jedničky Jána Markoše Beat the KID! – Bijte děti!

1.c4 Jf6 2.Jc3 g6 3.d4 Sg7 4.e4 d6 5.Se2 0-0 6.h3 Jbd7 7.Jf3 c5 8.Se3 cxd4 9.Sxd4 Da5 10.0-0 Je5 11.Jxe5 dxe5

Soupeř mě nepřetáhnul tahem d5, takže beru a následně přecházím do trochu riskantní pozice. Právě strukturu na diagramu mám velmi rád – středový dvojpěšec sice vytváří bílému přečíslení 3 na 2 na dámském křídle, jistí ale centrum a sloupec „d“. Uvědomoval jsem si u partie, že možná nemám nejlépe postavené figury pro takovou výstřednost a při přesné hře soupeře můžu stát brzy dost zle, ale chtěl jsem to nějak oživit. Dále soupeř pokračoval velmi špatně a dal mi mnoho času pro uskutečnění plánu (vynutit f3 a zahrát f5).

 

Pozice po 12.Se3

 

12.Se3 Sd7 13.Dc2 e6 14.Vad1 Sc6 15.a3 Dc7 16.Vd2 b6 17.Vfd1 Db7

 

Pozice po 17...Db7

Mám! Bílý měl určitě nastoupit pěšci na dámském křídle, obsazení „d“ sloupce není vůbec důležité, když nejsou žádná políčka, po nichž by bílé věže mohly proniknout do černé pozice.

 

18.f3? První vážná chyba, jež zasela v okolí bílého krále mohutný ementálovník. Muselo přijít Sf3 – střelec je tam trochu na Láďu Krejčího v ofsajdu, ale nic se neděje, bílý stojí lépe. Pravděpodobně bych musel přikročit k nějakému razantnímu kroku – možná někdy i Jh5. Po Sxh5 v krasobruslení sice za nula, ale na šachovnici zajímavý nápad. Jistě velmi podezřelý tah, ale kdybychom pořád měli hrát jenom podle třetí kapitoly Šachu pro každého, tak bychom se nikam nedostali.

18…Jh5 19.Kf2? Upřímně, tento tah jsem vůbec nepochopil. Je to ovšem pouze zlomek toho, co jsem v této partii nepochopil…

19…f5 20.exf5 gxf5 21.Sg5 Df7 22.Vd8 Dg6 23.Vxa8

Bílý se snaží trochu poměnit figurky, aby měl snazší obranu, kolem krále má totiž spoustu děr a schyluje se k útoku.

 

Pozice po 23.Vxa8

V pozici na diagramu je zajímavá možnost 23…Dxg5!?, ale výhru hned nevidím, ačkoliv rozdíl v kvalitě figur je značný. Zároveň je rozdíl v kvalitě, což mě nakonec odradilo.

 

V partii se stalo 23…Sxa8 24.Dd2 h6 25.Sh4 e4! Hrozba tady, hrozba tam, všude kam se podívám. Kdyby bílý sebral na e4, tak doberu a hrozí e3 s napadením dámy a matem na g2, navíc nějaké Jf4 je protivné atd.

26.Sf1 exf3 27.gxf3

 

Pozice po 27.gxf3

Černý má v pozici vyhrávající tah, snaživí a nadějní jedinci si mohou zkusit najít. Pokud se někdo takový našel, tak mě mrzí, že je o dva centimetry níže řešení a on ho zahlédl.

 

27…Sf6! Bílý střelec musí vzdát dohled nad polem g3. 28.Sxf6 Dg3+ 29.Ke3 Dxf3+ 30.Kd4

 

Pozice po 30.Kd4

Tady jsem začal ztrácet hodně času. Jak je možné, že tam není žádný mat? Jak je to možné? Jak je to možné? Jak je to možné? Jak je to možné? No budu to muset přibrousit, protože když doberu na f6, tak jedině věží (visím nepříjemně na h6), a to mi zas král zdrhne na dámské křídlo.

 

30…e5+! Celkově toho pěšce beztak nepotřebuji a otevírám sloupec na krále.

31.Kxe5+ Ve8+? Tak a teď začíná zase moje show. Dokáže mi někdo vysvětlit, proč jsem si prostě nevzal Jxf6 a pak toho krále nedobil? Ale tak nevadí, král je přece v obklopení čtyř mých krvelačných figurek. Uprostřed šachovnice. Pohoda. Jenom ten čas není nic moc, protože tam pořád nevidím mat. Jak je to možné?

32.Kd4 Jf4?! Ono už na f6 pořádně sebrat nejde, protože pak bílý dá Sg2 a po Dxg2 Dxg2 Sxg2 přijde Vg1 s rovnou hrou. Kurnik už! Tah z partie je vtipný, nehrozí nic na g2 a zároveň začíná hrozit i jezdec. Mat je blízko!

 

Pozice po 32...Jf4

 

33.c5 Jediný tah. A to je zároveň problém mého útoku – soupeř měl vždycky jen jeden tah. A většinou jen jeden tah podle pravidel, takže to měl vlastně děsně jednoduché.

33…Sd5 Brání králi v úniku přes c4, jezdec nesmí brát pro mat. Co mě těší, že jsem vymyslel řadu k popukání vtipných tahů. I když jsem měl ukroucenou hlavu na konci partie i dlouho po ní, tak jsem se dobře bavil. Bylo to celé naprosto absurdní, tomu se člověk fakt musí smát.

34.cxb6 Jistější bylo asi Ve1, i když po Vxe1 Dxe1 Je6+ Ke5 Sb3 hrozby docela trvají.

 

Pozice po 34.cxb6

Konec srandy. Kde je ten mat?

 

34…Je6+ 35.Ke5 Jd8+ 36.Kd4 Je6+ Už hraju na půlminutě, ale remízu jsem nechtěl za žádnou cenu, to jsem chtěl jít radši na riziko. Neudělal bych to poprvé z pozice výrazného papírového favorita. Prostě mi ta půlka přišla k ničemu, i když jsem viděl všechno do pravděpodobné prohry. Jsem v tomhle trochu magor, ale co naděláš…

37.Ke5 Jc5+ 38.Kd6?? Picnu se, ale jediná obrana je Se7, protože po Vxe7 je Kd6 vidlička na věž a koně!

38…Jb7+ 39.Kd7

 

Pozice po 39.Kd7

Najdi mat. Pozor, řešení je hned tady: 39…Se6+ tenhle tah jsem počítal celou tu minutu, co jsem měl, a také už pár tahů dopředu samozřejmě. A neustále jsem pokračoval Dc6+ a nic jsem nenašel. Ani na chvíli mě nenapadlo, že po 40.Kxe8 je dvojtažec 40…Dh5+ 41.Ke7 Df7++… S tímhle nemůžu hrát ani okres, to je pak těžký…

 

39.Sc6+?? Teď už král může v klidu zakončit svůj velkolepý pochod.

40.Kc7 Kh7 Ještě jeden vtip. Zahráno se sekundou, bílý nemůže vyměnit dámy ani nic vzít!!!

41.bxa7… kromě pika…

 

Konečná pozice

 

41…Dg3+ 42.Kxc6 Vc8+ 43.Kb5 Vc5+ 44.Kb4 1:0

A rázem bylo po turnaji. Neuvěřitelná partie! Naprosto neuvěřitelná! Soupeři stačilo vždy jen ustoupit králem na jediné políčko, zatímco mě postupně vlastní figurky ovládly a pozice mě dočista schramstla a pohltila, ani nevím jak... Oběť figury byla objektivně naprosto zbytečná, i když se ukázalo, že zároveň celkem nadějná. Jenže když nevidím trojtahový mat, nezasloužím si vyhrát, to je jasné.

Vlastně pouze tato partie udělala z mého výsledku bramboračku. Abych uvedl příklad v číslech – ztrácím 22 Elo bodů, a z toho 18 je za tuto partii… Bývám k sobě dostatečně kritický, ale tohle je opravdu trochu smůla.

Mimochodem, před týdnem dotáhl Leicester svou neuvěřitelnou cestu za prvenstvím v Premier league do zdárného konce. Před sezónou největší outsider soutěže vyhrával zápasy díky pevné obraně a dokonalým protiútokům, které byly vedeny ve stylu kopni to dlouhý a utíkejte za tím všichni dva útočníci. Průběh partie mi celý tento příběh trochu připomněl. A nejen ten průběh…

 

 

Pořád to absolutně NECHÁPU!

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod