Posvícenský turnaj (blicák)

29.08.2010, Hostomice

Ještě před začátkem jsem si všiml, že turnaje se neúčastnili vyhlášení pražští hádkaři a podovodníci, takže jsem očekával klidný a pohodový turnaj. Zmínil jsem, že obvykle k nějaké hádce dojde. My se dohodli, že se hádat nebudeme... Z omylu mě ale brzy vytrhl jeden soupeř. Měl jsem dámu a nějaké figury a soupeř jen věž, ale to není podstatné. Postupně jsem se dostal (na digitálkách) na poslední sekundu, soupeř měl ještě asi 15 vteřin. Na tu sekundu jsem udělal asi 4 tahy. Soupeř hodiny sledoval a asi po druhém tahu normálním hlasem řekl: "To je konec." Když jsem stále nepadal, řekl: "To neni možný." Nakonec jsem udělal tah asi Dc2xg2 mat. Po několika kratších tazích poměrně blízko hodin (vlevo, byl jsem černý) a bez braní tedy bylo velmi pravděpodobné, že jsem to nestihl zahrát do vypršení času. Soupeř reklamoval čas 0:00 a tvářil se přitom, jako by sehrál partii života a jak si mohl nějaký amatér dovolit dát mistru světa mat a ještě chtít bod! Nedokážu říct, jestli jsem spadl a soupeř reklamoval ještě před provedením tahu, jisté ale je, že jsem táhl velice rychle. Nehádal jsem se, takže jsem prohrál. Problém je v tom, že mě soupeř svými kecy vyrušoval, o to víc s tak málem času, kdy je potřeba se soustředit nejvíc. A že hráč nesmí soupeře jakýmkoliv způsobem obtěžovat, praví článek ___ (dod. pozn. 12.6.) pravidel FIDE. Ovšem reklamovat vůbec nešlo, protože než bych stihl zastavit hodiny, došel by mi čas. Soupeř byl svině naštěstí pro něj už jsem jméno zapomněl. neslušný, nesportovní, neférový, nečestný a sprostý podvodník. Bohužel, i takováto individua hrají šachy. Dvě přestávky mě kluci (dod. pozn. říčanští - připojil jsem se k jejich výpravě) uklidňovali, v další partii jsem nastavil dámu asi v 15. tahu.

Ještě mě naštvaly hodiny. Část digitálních totiž byla nikoliv přecvakávacích, ale s takovým čudlíkem, který se mačkal. Problém byl, že nikdy nebyla jistota, že čas běží soupeři, i když byl čudlík zmáčknut. Musel být zmáčknut velice přesně, kolmo a silou, navíc byl velmi malý. To se mi stalo osudné v koncovce J+3p proti J, kde jsem měl asi 18 na 12 s. Soupeř hrál velmi rychle a nakonec já spadl o dvě vteřiny. Kluci říkali, že při 4 na 4 se hodiny po mém zmáčknutí nepřecvakly, mám dojem, že se to stalo víckrát. Na normálních hodinách bych v klidu vyhrál. Stávalo se to i v jiných partiích, i soupeřům.

A aby toho nebylo málo, někteří hráči vyrušovali svými kecy. To dělají slabí hráči, kteří nejsou schopni vyhrát čistě šachově, a proto si musí dopomáhat nesportovně. Nebo mají prostě potřebu znepříjemňovat ostatním turnaj. O individuích už tu řeč byla. Oproti tomu je chybějící cibule v guláši nebo dosud neuveřejněné výsledky opravdu jen drobnost.

Ocenit tak lze snad jen bohatý cenový fond a dobrý organizační průběh zásluhou p. Kraisla.

Nevím, jestli si takhle v Hostomicích představují posvícení. Jestli ano, byl jsem tam naposledy. Jestli ne, ať udělají rapid a svou účast možná zvážím. Závěrem chci moc poděkovat Tomáši Vavřincovi za odvoz.

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod