O pohár města Hostivice 2013

IM Freisler-Moravec po tahu ...c5. BNT

Po své hrubce jsem si ihned vzpomněl na slova GM Vokáče: „Průměrně inteligentní šachista spadne do stejné léčky v zahájení maximálně jednou.“ Mně už se to stalo potřetí (sice pouze v blickách, ale stejně), navíc jsem asi tak padesátkrát na tentýž motiv sám upozorňoval jiné při přípravách na partie, rozborech apod. Řešení se zobrazí při najetí sem.Ihned po uchopení pěšce „c“ jsem si řekl v duchu plno motivačních, až sprostých slov – zase jsem se jednou cítil jako ligový fotbalista, alespoň co se mluvy týče. Vzal jsem však zbytky rozumu do hrsti a partii nakonec dovedl až do remízové věžové koncovky, kde jsem ale opět dostal příležitost zachybovat a úspěšně prohrát.

Svoboda-Moravec po tahu Kb3. ČNT

Ztratil jsem dvoutahově figuru za dva pěšce, navíc ani časově to nebyla žádná hitparáda (hrálo se tempem 2x15 minut, je to celkem vražda). Jenže soupeř si svým posledním tahem vlezl do pastičky, která sklapla. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Horak-Sviták po tahu ...Jf7. BNT

Martin hrál v turnaji obrovské množství nervy drásajících časovek a vedl si v nich velmi dobře. Toto je jedna z nich, černý mocně útočil, ale bílý v pravý čas zahájil protihru v centru a dosáhl vyhraného postavení. Cest k výhře je asi víc, Martin se ale rozhodl uspokojit žaludek šachového fajnšmekra výživnou vopičkou. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod