Článek o Finále krajského přeboru mládeže

Finále krajského přeboru mládeže, 25. - 26.06.2011, Mladá Boleslav

Vítek mě pověřil napsáním článku, prý toho moc neviděl. Já viděl jedno kolo… Ale vzhledem k plánovanému zveřejnění partií a účasti na schůzi komisi mládeže, je o čem psát.

Ještě než se začalo jednat, předal jsem návrh spravedlivějšího rozdělení družstev podložený výpočty. Později se mi dostalo odpovědi, jako že na léto dobrý, ale v zimě se kvůli sněhu musí jezdit po dálnicích… (samozřejmě nepodložené ničím) Ústavní soud by to nazval sofistikované zdůvodňování nespravedlnosti.

Zprvu nuda - nějaké termíny KP družstev, chybky v rozpisech… Až se nakonec otevřelo téma, že nějaký termín soutěží družstev dospělých koliduje s dětskými ligami. Buď přehodit kolo nebo stanovit povinnost vyhovění při požádání o odklad, až za poslední kolo (!). I když bylo zmíněno, že to není úplně čisté, prý to jsou ochotni udělat. Co? Ad hoc suspendovat… a vytvořit tak nebezpečný precedens do budoucna. To si ani všemocných 200 monarchů v Praze nemůže dovolit! * V zápise se ovšem píše o předehrání, tak jsem se možná přeslechl. * Když už se zdálo, že nikdo nic, navrhl jsem sloučit náš region s boleslavským. Několikrát jsem musel zopakovat, že je prostě nespravedlivé, když ani nenaplníme postupy a třeba na Říčansku je takový přetlak. I když s tím nebyl souhlas, objevilo se jen 1 řešení - snížit počet postupových míst. To ale problém neřeší, nepoměry zůstanou. Podobně na tom byl můj další návrh zvýšit startovné v s. d. dosp. pro oddíly bez dětí / které nejezdí na dětské turnaje. Jako že dvě, tři stovky nic není. Tak 1500 nebo 3000. No, zkusíme na losovačce. Nakonec s vlastním nápadem přišel pan Říha, tak uvidíme.

Dokonce jsem se i naobědval, když mi pan Šoltys přeprodal od někoho nevyužitý lístek. Shlédl jsem poslední kolo. Pěkně hrál jen Dan. Matrin Homola tápal ve vyhrané pozici, nakonec vyhrál. Martin Horák drtil dobře, získal dvě kvality. Při asi 2 min. na 2 min. ale bohužel přehlédl mat na 1. řadě. Zachvátil mě pocit zmaru a musel jsem na vzduch.

Čekání na vyhlášení bylo asi trochu delší (proti Smíchovu nic). Mezitím něco povídal pan Říha (mimochodem zmínil i „historické úspěchy“ středočeského šachu, mínil tím ovšem současnou dobu. Docela mě to naštvalo!) a pak i vyhlašoval - pořadatelé měli slabý hlas. Diplomy ukázaly důvod - všechny byly zalaminované. To těžko kdo ocení, ale jak se musí trošku čekat, to se hned každý může… A vůbec - vyhlášení se prý nepovedlo. (odkaz na říčanský web) (dod. pozn. na říčanském webu jsem našel pouze tento článek, ovšem moje reakce tomu neodpovídá! Spíše by to odpovídalo komentáři č. 2 u článku na vlašimském webu, pak zase trochu nechápu narážku na Open Říčany...) O čekání už jsem se zmínil, pak možná, že nebylo moc slyšet vyhlašování. Tedy ze začátku bylo, pak už se pozornost hráčů vytrácela a hluk stoupal. To tak prostě na dětských turnajích bývá a těžko lze pořadatele kárat za to, že chtěli každého vyhlásit a dát mu cenu. Když už je tedy nutné najít viníka, pak snad rodiče a/nebo trenéry.

Jiná věc je omyl při vyhlašování asi D12. Dostalo medaili dítě, které ji dostat nemělo. Vzápětí ji muselo vrátit a asi to skončilo brekem. Lidská chyba, to se prostě stane (obzvlášť, když spěcháte kvůli netrpělivcům). Zažil jsem něco podobného v Zelenči a je to skutečně nepříjemné a smutné. Zlehčování rádoby vtipnými průpovídkami (přirozeně ne pořadateli) nebylo na místě. A vůbec, votravování s nějakými rozhovory před každým kolem v Open Říčany taky není zrovna povedené.

Jinak ale turnaj nemůžu moc soudit. Každopádně co jsem viděl, dobré.

Jan Fiala

 

ŠK Český Brod