CzeOp18: TakTicTac

Turnaj jsem začal dobrým výsledkem, nicméně hra tradičně nebyla dobrá. V prvním kole se mi, podobně jako minulý rok, podařilo udržet remízu s velmistrem. A to přesto, že opět vynikl můj taktický talent.

 

Vít Moravec (2189) – GM Kirill Bryzgalin (2424) po tahu 21.Sf3, ČNT.

Tah Sf3 ztrácí materiál, což jsem zpozoroval až po zahrání. Ještě jsem se pokusil tah vrátit, ale vysloužil jsem si pouze zbytečnou žlutou kartu. Černý na tahu něco získá. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

I za ztraceného pěšce má bílý kompenzaci ve dvojici střelců a zatuchlé pěšcové struktuře černého, nicméně jsem přesvědčený, že při správné hře je pozice spíš vyhraná než remízová. Soupeř ale tak dlouho následoval koncovkový princip „spěchej pomalu“, až nechtěně potřetí zopakoval pozici. Nebyl jsem si tím úplně jistý, ale zareklamoval jsem a vyšlo to.

To byl však jediný trochu pozitivní moment první poloviny turnaje. Ve druhém kole mi vůbec nedala šanci velká naděje českého šachu Honza Vykouk a ve třetím kole jsem po ostudném výkonu prohrál s o poznání níže nasazeným soupeřem z Ruska. O to nasazení a Elo ani tak jít nemusí, ale i další průběh turnaje ukázal, že o žádného nového Kasparova asi nejde.

 

Vít Moravec (2189) – Mikhail Khmelev (1972) po tahu 25.Sc2, ČNT.

Je samozřejmě těžké hrát od 20. tahu na půlminutě, navíc jsem si svědomitě a systematicky neustále zhoršoval i pozici, takže následující úder černého byl jen logickým vyústěním průběhu partie. Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Malý obrat přišel po vítězství nad malým Indem v 5. kole, ještě předtím jsem ale remizoval ve 4. kole – koncovku z této partie rozeberu v samostatném článku. Pěkný výkon (konečně!) jsem předvedl v 6. kole proti jinak skvěle hrajícímu Korejci (perfo 2210). Postupně jsem ho černými přehrál, bohužel jsem ale v časovce vypustil velkou výhodu a dokonce i přímý jednoduchý zisk materiálu.

 

Kim Jinsoo (2038) – Vít Moravec (2189) po tahu 29.Jc5, ČNT.

Černý na tahu vyhraje. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Kim Jinsoo (2038) – Vít Moravec (2189) po tahu 42.Vc2, BNT.

Černý má stále výhodu, je však otázkou, zda stačí k výhře. V pozici na diagramu je za bílého asi nejlepší aktivní převod Ve4–d4. Upřímně řečeno nevím, jak zní hodnocení pozice, u partie jsem si říkal, že by šlo ještě nastoupit na dámském křídle pěšci, ideálně se tam dostat ještě králem. Nevím, prostě bych to hrál do půlnoci, nějaká šance pořád je. Bílý však neprohlédl pastičku, kterou jsem na něj připravil svým posledním tahem, a zachyboval 43.Kg3??. Zkuste najít výhru černého. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Je vtipné, že jsem si při tahu 42.Vc2 vzpomněl na soupeřovu partii z London Chess Classic 2017, kterou jsem si dopoledne během přípravy přehrál. Napadlo mě v ten moment, že když před půlrokem uplatnil podobný motiv, tak ho těžko přehlédne, ale stalo se.

 

Kim Jinsoo (1986) – Marc Osborne (2175) po tahu 50...Sg3, BNT.

51.Vxg3! hxg3 52.fxe6 fxe6 53.Sxe6 a bílý vyhrál.

 

V sedmém kole mi nepřišel soupeř, a tak jsem se zcela nečekaně dostal do pater, kam asi moc nepatřím. Povedlo se mi ale následující dvě partie se silnými soupeři zremizovat, a tak z toho byl asi po miliardě let zase jednou na turnaji mírně plusový výsledek. No po čtyřech kolech bych si na to asi nevsadil… Pojďme se podívat ještě na partii z osmého kola proti IM Grekhovi.

 

Vít Moravec (2189) – IM Andrey Grekh (2400) po tahu 32.Je2, ČNT.

Zahájení žádná sláva, černý stál lépe, ale nikde nic konkrétního snad nebylo. V pozici na diagramu měl černý pokračovat asi normálně 32…Jf5, což vynutí 33.e4 dxe4 34.fxe4 a bílý má nějakého volného pěšce, ale zase slabiny kolem krále. Ukrajinský hráč ale zahrál velmi slabý tah 32…f5? Odebral svému jezdci jediné další přirozené políčko a fatálně oslabil vlastního krále. Stalo se 33.Jf4 Jh5…

 

Vít Moravec (2189) – IM Andrey Grekh (2400) po tahu 33...Jh5, BNT.

Kdybych zahrál 34.Db5!, mohl jsem možná pomýšlet na celý bod. Tah jsem viděl a letmo jsem ho počítal, neviděl jsem ale po 34…Kf8 nic konkrétního, a tak jsem se rozhodl spíš ulehčit situaci svému vlastnímu králi výměnou jezdců. Po 35.Jxd5 Dg3+ 36.Kf1 Dh2 má bílý materiál a asi objektivně přivyhranou pozici, považoval jsem však za nejdůležitější postavení krále a tahle varianta ho trochu zhoršuje. Stalo se 34.Jxh5 Dxh5 35.Db5 Df7 36.Dc6 f4!

 

Vít Moravec (2189) – IM Andrey Grekh (2400) po tahu 36…f4, BNT.

Výborné rozhodnutí od soupeře a zároveň tah, který jsem v propočtu nedocenil – už jsem svou pozici považoval za velmi nadějnou. Pozice s dámami, velmi pravděpodobně může dojít na dámskou koncovku, a proto je klíčové postavení králů. Dočasná oběť pěšce otevírá další cesty k mému monarchovi. Pokračovalo se 37.exf4 Ve6! 38.Da8+ Kh7 39.Ve2 Vxe2+ 40.Kxe2 Dg6! A tento tah jsem už vůbec neviděl. Teď už před věčným šachem není úniku, remíza.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod