CzeOp17: Tikitaka

Kdyby vám přišlo, že je v článku jen jeden diagram z mých partií, tak vám to přijde správně. Prohrával jsem tupě a nezajímavě, vyhrával jsem nudně a neefektně. Martin měl partie víc houpačkový, a tak se najde i víc zajímavých momentů.

 

Horák–Paszewski po tahu 16.De1, ČNT.

Ve druhém kole jsme na onlinech strávili dohromady asi 55 minut. Zatímco já prohrál nezajímavě a bez odporu, Martin si aspoň nechal napálit levej hák. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Moravec–Nutakki po tahu 33…Db8, BNT.

V 17. tahu jsem obětoval střelce za pěšce a vyzval jsem černého monarchu na smrtící tango. Ve složité pozici jsem ale těsně (o milimetry) minul své šance a soupeřka se ubránila, nicméně prasopozici minutu na minutu jsem sehrál mnohem lépe a mohl jsem sklízet. Zkuste vymyslet bílého vítězné pokračování. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Eret–Horák po tahu 24.Sf3, ČNT.

Bílého bílá bolíčka jsou pod palbou kritiky (b1, c2, d3, e4). Černý toho elegantně využije. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Horák–Shemeakin po tahu 30…Vc2, BNT.

Martinův soupeř si počínal při útočení značně netrpělivě a místo zesilování tlaku proti bílému králi obětoval zdánlivě vítězně figuru. Jak bílý zachrání situaci? Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Nyysti–Horák po tahu 29…Vb7, BNT.

Finská hokejka nevyužila snadného zisku materiálu. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod