Jak chudák do ještě větší nouze přišel

Když nepočítám oddílové přebory, sranda a dětské turnaje, družstva a bleskáče, tak jsem vlastně ještě nikdy žádný turnaj nevyhrál. Stalo se tak paradoxně poté, co jsem půl roku nehrál šachy, když nepočítám Mish Mash před týdnem, blicky v hospodě a asi dva tisíce partií na internetu.

Velké, a skoro by se chtělo říct životní vítězství, jsem si prožil na domácí půdě v Českém Brodě. Z toho jsem měl opravdu radost. Prostředí hotelu Apeyron znám jako své boty – statistiky nemám, ale vsadím se, že přilehlý Matrix je mezi třemi místy na celém světě, na kterých jsem vypil v životě nejvíc alkoholu.

Po sedmnácti letech jsme si tak s kolegy a kamarády z oddílu konečně mohli nad pohárem pro vítěze Český Brod Open společně zazpívat:

 

 

Na tomto místě chci poděkovat všem, co se o zdárný průběh turnaje zasloužili. Já třeba letos nemohl pomoct ani přípravou hracího sálu, takže o to víc oceňuji, že to pořadatelský tým zvládnul v poměrně nepočetném složení. Byl to svátek polabského šachu.

Mimochodem, měli bychom se zamyslet nad přejmenováním turnaje. Chtělo by to něco údernějšího, Český Brod 2019 je jak název rodinného alba. Navrhuji Brod aan Zee nebo Český Brod mistrovství světa.

K průběhu turnaje. Hrálo se mi dobře a asi jsem hrál celkem dobře. Ve třetím kole jsem dost zbytečně remizoval, ale nějak mě to ani nepoznamenalo. Asi poprvé v životě jsem ani trochu neprožíval nějaký strach byť o jediný výsledek, prostě jsem si chtěl po delší době zahrát naživo šachy.

Vzpomněl jsem si na svého oblíbence Borise Gelfanda, který často ve svých knížkách píše komentář typu: Nebyl jsem si jistý, jak stojí pozice. Prostě jsem chtěl hrát šachy a uvidí se, jak to dopadne… Přečetl jsem řadu jeho knížek. Kdybych obě postavil za sebe, byla by to řada.

Víme všichni, že takhle jednoduché to pak u šachovnice většinou není. Pokud se to ale daří, tak je to podle mě ideální přístup k partii. Jinak je mi to ale úplně jedno, hrajte si, jak chcete.

 

Zdeněk Rubeš – Vít Moravec, pozice po nějakém tahu, ČNT.

Taktický diagrámek na úvod. Černý na tahu získá velkou výhodu. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

FM Jiří Gregor – Vít Moravec, pozice po nějakém tahu, ČNT.

Se soupeřem jsme sehráli už možná i desítky partií, a protože jsem se cítil v laufu, rozhodl jsem se tam jen tak vrazit proti d4 KIDa, což normálně nedělám. Asi po 12. tahu jsem zjistil, že jsem snad všechny figury vzhledem ke struktuře postavil špatně, ale nijak mě to netrápilo. Prostě jsem hrál šachy. 1…f4 2.g4 V podstatě vynuceno. 2…f3!? Pointa, dá-li se o něčem takovém v mých partiích hovořit. Získám pole f4 a… a já nevím, něco tam určitě bude. Třeba h4 taky, že jo. 3.Jxf3 Jf4 4.Jh2…

 

FM Jiří Gregor – Vít Moravec, pozice po 4.Jh2, ČNT.

Strašně se mi chtělo hrát g5 (jak hezky to vypadá!), ale nechtěl jsem nazlobit střelce na g7. Možná jsem měl zahrát Sf6-g5/h4 a pak teprve něco dalšího. Ale co, přišlo 4…g5. Střelec má smůlu, přednost dostal jezdec na e7. Střelce na g7 jsem pasoval do role příslovečného atomového kufříku, protože jakékoliv braní na f4 si vzhledem k jeho potenciálu po exf4 bude muset bílý rozmyslet. Pokračovalo se tedy 4…g5 5.f3 Jeg6 6.Vf2 (chtělo to opravdu asi spíš nějak zlikvidovat koně na f4) Jxg2 7.Vxg2 Jf4 8.Vg3 h5! A černý už má slušnou výhodu. Soupeř brzy odevzdal kvalitu a pak už jsem to dotáhl.

 

FM Jiří Gregor – Vít Moravec, v této pozici partii opustíme.

Žádný komentář.

 

Vít Moravec – IM Pavel Jirovský, pozice po nějakém tahu (zavřel jsem si už Chessbase a nechce se mi otevírat, to jen na vysvětlenou k číslování tahů), BNT.

V této pozici mi soupeř zhruba ve dvacátém tahu už podruhé nabídl remízu – jednou by to asi stačilo, ale chápu, že zejména u šachu nevypadám příliš bystře. Nebyl důvod přijmout – slabina na c6, prostorová převaha, nulový potenciál černé pozice, výrazně lepší čas... Navíc pak bych stejně musel vyhrát v posledním kole zřejmě s IM Přibylem, jak jsem si pro jistotu ověřil. Tak jsem prostě hrál šachy. Třeba ne nejlépe, ale hrál.

 

Vít Moravec – IM Pavel Jirovský, pozice po nějakém tahu, BNT.

Zkuste najít prokazatelně nejlepší tah v pozici. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Vít Moravec – IM Pavel Jirovský, pozice po 3…Ke6, BNT.

Je to zisk pika. Asi to bílý ještě nemusí nutně vyhrát, ale hrálo se a prostě jsem to vyhrál. 4.dxe5 fxe5 5.Sxd7 Kxd7 6.Sxe5.

 

V posledním kole jsem nabídl rychlou remízu a IM Přibyl se spokojil s druhým místem. Třetí skončil Jiří Gregor. Takže jsem měl první flek, potřásl jsem pár lidem rukou a šel jsem do prdele. Tak to bylo.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod