Článek o turnaji Český Brod 2009

26.09.2009, Český Brod

Vzhledem k prosbě Honzy Fialy přicházím sice pozdě /ale přece:-)/ s kratičkou recenzí ohledně rapidu v Českém Brodě.

V sobotu 26.9. se sešlo více než sedm desítek příznivců královské hry, aby i přes slunečné počasí zasedli k šachovnicím a strávili den v příjemném prostředí brodské sokolovny, kde se mohli radovat i truchlit (ale především se bavit) nad šachovnicemi.
Nasazenou jedničkou byl, jako už po mnoho let, Ondřej Matras /2278/, konkurence ovšem byla veliká, do první desítky se vetřeli pouze ti, kteří disponovali ratingem 2100 a výše, elo 2000 zdobilo ještě 24. nasazeného.

Vítězem se stal zcela zaslouženě Pavel Vojta, a to systémem start – cíl. Pomyslnou koncovou pásku přeťal s bodovým náskokem. O titulu rozhodlo šesté kolo, kdy Ondra Matras, patrně pod dojmem bodové ztráty, vytvořené remízami s kolínskými Eisnerem a Baláčkem, zvolil ostrou hru na vítězství, přepnul ale tětivu a Vojtovi se tak povedlo zůstat stoprocentním. Troufám si tvrdit (s veškerou úctou k jeho soupeři v posledním kole), že kdyby remíza nejistila vítězství, zastavil by se jeho bodový účet na sedmičce.
Z ostatních zaujalo především několik mladíků, kteří se s ratingy v rozmezí 1900 – 2050 prodírali turnajem na předních šachovnicích a byli nebezpeční každému.

Co se týče organizace, ta byla dle mého názoru absolutně bezchybná, vzpomínaný pozdější začátek vůbec nevadil, navíc závěrečný hvizd byl časově již plně v souladu s propozicemi. Krom představitelů brodského klubu a účasti starosty města byla příjemným zpestřením pro mnohé účast paní Koudelkové, která již léta obstarává řadu administrativních záležitostí a zapisuje výsledky s optimismem, který i prohru nutí brát s nadhledem.
Pomalejšího nasazování jsem si pak nevšiml vůbec, v sále ale vládla pohodová uvolněná atmosféra, při které se hrálo velmi příjemně. Ostatně v pohodovém duchu se scházela na schodech na cigárko a upíjení pivečka celá řada hráčů, a to včetně pozdějšího vítěze.
Extra pochvalu zaslouží i další ženy v sále, respektive u občerstvení, paní Bašusová a spol. Jejich útulný svatostánek nabídl jak jídlo, tak pití. My brodští jsme při každé návštěvě obsluhovacího pultíku s láskou vzpomínali na nejčastějšího hosta bufetu, Vláďu Fabiána.

A tak jedinou malinkou skvrnkou se na jinak velmi vydařeném turnaji stal způsob vyhlašování výsledků, kdy si pro cenu šel nejdříve třetí v pořadí, pak druhý a teprve nakonec vítěz. Tu trochu předstírané dramatičnosti to pozbývalo, navíc si třetí vzal druhý díl vynikajícího díla Kasparova (zápasy Kasparov – Karpov) z edice Moderní šach a na mě zbyl díl první, který už mám doma. Nechci ze šachových stránek dělat aukro, ale přece – kdo by chtěl koupit, popř. vyměnit za díl druhý, ozvěte se:-)

Pořadatelům tak nezbývá než pogratulovat, účastníkům popřát mnoho štěstí v nastávající sezóně a přát si, abychom se za rok zase sešli. Vzhledem k tomu, že moc dobře vím, co námahy znamená pořádat turnaj, za sebe pořadatelům upřímně děkuji.

Michal Eisner

 

ŠK Český Brod